Maak kennis met de Jane Goodall Barbie gemaakt van gerecyclede kunststoffen

Search

Jane Goodall is een van ’s werelds meest gevierde primatologen en natuurbeschermers. Je kent haar misschien van haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees, haar reis om chimpansees in het veld in Tanzania op 26-jarige leeftijd te bestuderen en haar levenslange toewijding aan de bescherming van chimpansees en het behoud van dieren als geheel.

In 2002 richtte ze het Jane Goodall Institute op, dat chimpanseesbeschermingsinspanningen over de hele wereld ondersteunt. Goodall’s werk heeft mensen van alle leeftijden geïnspireerd om dieren en onze natuurlijke omgeving te waarderen en te respecteren.

En nu is ze veranderd in een Barbiepop.

Mattel onthult de nieuwe Jane Goodall Barbiepop

Mattel, het speelgoedbedrijf dat Barbie maakt, onthulde de Jane Goodall Barbie als onderdeel van de Inspiring Women Series – en het beste deel? Het is gemaakt van gerecycled oceaangebonden plastic.

Daarnaast werd Goodall’s Barbie geïntroduceerd met Barbie’s “2022 Barbie Career of the Year Eco-Leadership Team”, een poppenset met poppen die een natuurbeschermer, ingenieur hernieuwbare energie, een chief sustainability officer en een milieuadvocaat vertegenwoordigen.

Daarnaast zijn zowel Goodall’s Barbie als deze nieuwe Eco-Leadership Team poppenset gecertificeerd als koolstofneutraal door Climate Impact Partners.

Het beschermen van de planeet is het nieuwe roze.

Vier milieubewuste barbies die samen staan
Het Eco-Leadership Team bestaat uit Conservation Scientist Barbie, Renewable Energy Engineer Barbie, Chief Sustainability Officer Barbie en Environmental Advocate Barbie / Photo met dank aan Mattel

“Kinderen hebben meer rolmodellen nodig zoals Dr. Jane Goodall,” zei Lisa McKnight, Mattel’s executive vice president en global head of Barbie and dolls, in een verklaring. “We hopen dat deze collectie en hommage aan een baanbrekende pionier voor vrouwen in wetenschap en natuurbehoud kinderen inspireert om meer te leren over groene carrières, hoe ze de planeet kunnen beschermen en duurzame verhalen kunnen naspelen.”

De pop is gemaakt naar Goodall’s gelijkenis en is gestyled om bij haar look te passen. Gekleed in een kaki shirt en korte broek, met een notitieboekje in de hand, met een verrekijker in de hand, wordt de pop vergezeld door David Greybeard, de eerste chimpansee waarmee Goodall werkte tijdens haar onderzoek in Gombe National Park in Oost-Afrika.

Jane Goodall met haar nieuwe Jane Goodall barbie, omringd door bomen
Jane Goodall en Barbie Jane Goodall / Foto met dank aan Mattel

De verkoop van deze Barbie ondersteunt ook het Jane Goodall Institute en haar jeugddienstbeweging Roots &Shoots, die kinderen helpt te leren over de impact op het milieu.

Daarnaast geven Barbie en Roots &Shoots een wereldwijde uitdaging (#NaturallyCuriousJane) om kinderen aan te moedigen om de kleine stappen te ontdekken die ze kunnen nemen om grote veranderingen aan te brengen. Dit omvat natuurobservatiejournaals, het in kaart brengen van de gemeenschap en het vergroten van lokale groene ruimten. Barbieliefhebbers kunnen ook deelnemen aan het verhaal van Goodall door een speciale aflevering van Barbie’s You Can Be Anything YouTube-serie te bekijken.

“Ik ben verheugd om samen te werken met Barbie en jonge kinderen aan te moedigen om van hun omgeving te leren en het gevoel te hebben dat ze een verschil kunnen maken,” zei Goodall in een verklaring. “Door deze samenwerking hoop ik de volgende generatie eco-leiders te inspireren om samen met mij onze planeet te beschermen en hen eraan te herinneren dat ze alles kunnen zijn, overal – op het veld, in het laboratorium en aan tafel.”

De duurzaamheidsdoelstellingen van Mattel

Naast het feit dat deze pop is gemaakt van gerecycled plastic, heeft Mattel zijn bedrijfsdoel gedeeld om tegen 2030 100% gerecyclede, recyclebare of biobased plastic materialen in alle producten en verpakkingen te bereiken.

Onderdeel van deze duurzaamheidsinspanningen van bedrijven is het gebruik van het Barbie-platform om duurzaam dagelijks gedrag te onderwijzen en te promoten dat zal helpen actie te inspireren.

Dit is niet de eerste van Mattel’s initiatieven voor milieubehartiging. Het bedrijf heeft een PlayBack-programma geïmplementeerd dat het voor klanten gemakkelijk maakt om hun speelgoed te recyclen, waardoor een circulaire economie wordt gestimuleerd.

Twee kinderen stoppen hun oude speelgoed in een kartonnen doos
Een manier om ervoor te zorgen dat speelgoed nooit op stortplaatsen terechtkomt, is door deel te nemen aan het PlayBack-programma van Mattel / Foto met dank aan Mattel

Mensen kunnen een prepaid verzendlabel downloaden en hun geliefde speelgoed terugsturen naar Mattel om materialen voor nieuwe producten te herstellen of te downcyclen in andere plastic producten of hernieuwbare energiebronnen.

“Spelen mag niet houdbaar zijn of worden weggegooid”, staat op de website mattel PlayBack. “We ontwerpen speelgoed om geliefd, gekoesterd en doorgegeven te worden van de ene generatie op de volgende, en we streven ernaar om ze te maken van materialen die kunnen voortleven in nieuw speelgoed en op nieuwe manieren.”

Waarom is dit goed nieuws?

In lijn met Barbie’s voortdurende inzet om jonge meisjes in staat te stellen alles te zijn wat ze willen zijn (hoewel meisjes niet de enigen zijn die met Barbies spelen, en dat is ook geweldig!), Biedt de Jane Goodall Barbie een nieuwe weg voor Barbie-geliefden om meer te leren over het zorgen voor het milieu.

Geïnspireerd door echte geschiedenismakers zoals Goodall, hebben jonge mensen nu een tastbaar item om degenen te vertegenwoordigen die hen inspireren om de wereld een betere plek te maken.

“Ik wilde dat een pop mezelf zou zijn voordat dit idee opkwam,” vertelde Goodall aan Reuters. “Ik heb gezien… kleine meisjes die met Barbiepoppen speelden, en zeker in het begin waren ze allemaal erg girly-girly, en ik dacht dat kleine meisjes… enige keuze.”

Van atleten en dierenartsen tot milieuactivisten en astronauten, Barbie geeft jonge meisjes, die opgroeien tot vrouwen die ondervertegenwoordigd zijn in verschillende professionele gebieden, de mogelijkheid om iemand te zien die op hen lijkt en werk doet dat de wereld kan veranderen.

“Mattel heeft zijn assortiment poppen veranderd, en er zijn allerlei astronauten en artsen en dat soort dingen”, deelde Goodall ook met Reuters. “Zoveel kinderen leren over mij op school. Ze zullen blij zijn om de Barbiepop te hebben.”

Hoe kun je het verschil maken?

De meeste bedrijven maken zelf geen ethische en duurzame keuzes. Ze brengen veranderingen aan omdat hun klanten het van hen eisen, of ze zien een kans om meer geld te verdienen.

Door er bewust voor te kiezen om alleen duurzaam gemaakt speelgoed (en andere milieuvriendelijke producten) te kopen dat aansluit bij jouw (en de waarden van je kind), zorg je ervoor dat bedrijven gestimuleerd worden om de juiste keuzes te maken.

U kunt ook contact opnemen met bedrijven (zoals Mattel) om specifiek te vragen naar de wijzigingen die u wilt zien. Het lijdt geen twijfel dat barbie’s duurzaamheidsveranderingen deels zijn aangebracht vanwege de protesten van milieuactivisten die meer dan tien jaar geleden begonnen.

Misschien vind je dit ook interessant: