63 Beste Jane Goodall Citaten op Hope &Making a Difference

Search

Jane Goodall is een van ’s werelds meest gevierde primatologen en natuurbeschermers. Goodall, geboren in Londen, Engeland, in 1934, was al op jonge leeftijd gefascineerd door dieren.

Ze begon haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees in het Gombe Stream National Park in Tanzania in 1960. In de loop van haar vijf decennia durende carrière heeft Goodall onvermoeibaar gewerkt om chimpansees en hun leefgebieden te beschermen.

In 2002 richtte ze het Jane Goodall Institute op, dat chimpanseesbeschermingsinspanningen over de hele wereld ondersteunt. Goodall’s werk heeft mensen van alle leeftijden geïnspireerd om dieren en onze natuurlijke omgeving te waarderen en te respecteren.

(We raden haar site ook aan als een van de beste plaatsen om goed nieuws op internet te vinden.)

Bij Good Good Good hebben we ons altijd aangetrokken gevoeld tot Jane Goodall’s niet-aflatende streven naar hoop – en haar passie voor het inspireren van jonge mensen om een verschil te maken.

Laten we, terwijl we haar verjaardag vieren – en elke dag – leren van haar wijsheid.

Hier zijn onze favoriete Jane Goodall-citaten om je geïnspireerd te laten om een verschil te maken voor dieren, aarde en mensen:

Beroemde inspirerende citaten van Dr. Jane Goodall

“Ik heb wel redenen voor hoop: onze slimme hersenen, de veerkracht van de natuur, de ontembare menselijke geest en vooral de inzet van jonge mensen wanneer ze in staat zijn om actie te ondernemen.”
– Jane Goodall

Jane Goodall citaat voor de centerfold poster in The Animals Edition van de Goodnewspaper / Illustratie door Megan Burns voor The Goodnewspaper

“Je kunt geen enkele dag doorkomen zonder een impact te hebben op de wereld om je heen.”
– Jane Goodall

“Het grootste gevaar voor onze toekomst is apathie.”
– Jane Goodall

“Ik denk dat empathie erg belangrijk is, en ik denk dat alleen wanneer ons slimme brein en ons menselijk hart in harmonie samenwerken, we ons volledige potentieel kunnen bereiken.”
– Jane Goodall

“Laten we proberen geweld en intolerantie te vervangen door begrip en mededogen. En liefde.”
– Jane Goodall

“Als we maar wreedheid, voor mens en dier, met liefde en mededogen kunnen overwinnen, zullen we op de drempel staan van een nieuw tijdperk in de menselijke morele en spirituele evolutie – en eindelijk onze meest unieke kwaliteit realiseren: de mensheid.”
– Jane Goodall

“Laten we niet vergeten dat menselijke liefde en mededogen even diep geworteld zijn in ons primatenerfgoed.”
– Jane Goodall

“We moeten nog zo ver gaan om ons menselijk potentieel voor mededogen, altruïsme en liefde te realiseren.”
– Jane Goodall

Op Hoop

“Hoop wordt vaak verkeerd begrepen. Mensen hebben de neiging om te denken dat het gewoon passief wishful thinking is: ik hoop dat er iets gebeurt, maar ik ga er niets aan doen. Dit is inderdaad het tegenovergestelde van echte hoop, die actie en betrokkenheid vereist.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Er is nog zoveel in de wereld dat het waard is om voor te vechten. Zoveel dat mooi is, zoveel geweldige mensen die werken om de schade terug te draaien, om het lijden te helpen verlichten. En zoveel jonge mensen die zich inzetten om hier een betere wereld van te maken. Allemaal samenzwerend om ons te inspireren en ons hoop te geven dat het niet te laat is om de zaken om te draaien, als we allemaal ons deel doen.”
— Jane Goodall, in haar nieuwjaarsboodschap voor 2018

“Hoop ontkent het kwaad niet, maar is er een antwoord op.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“In al mijn lezingen en boeken richt ik me op redenen voor hoop. Maar vandaag de dag wordt het steeds moeilijker om die boodschap van hoop over de hele wereld te brengen. De jonge mensen van vandaag – overal waar ik kom – ze zijn zo opgewonden en krachtig. We luisteren naar hun stemmen. Dat geeft ons reden tot hoop.”
– Jane Goodall, een nieuw tijdperk van ontdekking in Gombe dankzij Disney Family Trust

Aanverwant: Lees deze samengestelde verzameling citaten over hoop en een andere over optimisme (en het verschil daartussen)

Over het maken van een verschil

“Wat je doet, maakt een verschil en je moet beslissen wat voor verschil je wilt maken.”
– Jane Goodall

“Er wordt een krachtige kracht ontketend wanneer jonge mensen besluiten om een verandering aan te brengen.”
– Jane Goodall

“Alleen als we het begrijpen, kan het ons iets schelen. Alleen als het ons iets kan schelen, zullen we helpen. Alleen als wij helpen, zullen allen gered worden.”
– Jane Goodall, zoals geciteerd in de Becoming Jane Challenge

“Verandering gebeurt door te luisteren en vervolgens een dialoog aan te gaan met de mensen die iets doen waarvan je niet gelooft dat het goed is.”
– Jane Goodall

“Blijvende verandering is een reeks compromissen. En compromissen sluiten is oké, zolang je waarden niet veranderen.”
– Jane Goodall

“Ieder van ons moet verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven en vooral respect en liefde tonen voor levende wezens om ons heen, vooral voor elkaar.”
– Jane Goodall

“Elk individu doet ertoe. Ieder individu heeft een rol te spelen. Ieder individu maakt het verschil.”
– Jane Goodall

“We hebben de keuze om het geschenk van ons leven te gebruiken om de wereld een betere plek te maken – of niet om de moeite te nemen.”
– Jane Goodall

“Het is mijn taak om verhalen van hoop te verzamelen – omdat er zoveel aan de hand is dat verschrikkelijk is. Dieren die uitsterven, bossen die verdwijnen, mensen die enorm lijden. Als dit het enige aspect is dat naar buiten komt bij het grote publiek, denken ze dat we niet veel kunnen doen en doen ze niets. En dus zijn deze verhalen die laten zien wat er gedaan kan worden enorm belangrijk.”
– Jane Goodall, in een interview met Ecosia

“Maar consumenten, tenminste als ze niet in armoede leven, hebben ook een enorme rol te spelen. Als u niet tevreden bent met de manier waarop het bedrijf zijn zaken doet, koop dan hun producten niet. Dit begint verandering te creëren. Mensen moeten nadenken over de gevolgen van de kleine keuzes die ze elke dag maken.”
– Jane Goodall, in een interview in The New York Times

“Jongeren worden, als ze de problemen begrijpen, in staat gesteld om actie te ondernemen. Als we naar hun stemmen luisteren, veranderen ze de wereld en maken ze het beter voor mensen, voor dieren en voor het milieu, omdat alles met elkaar verbonden is.”
— Jane Goodall, na het winnen van de BBVA Foundation Worldwide Award for Biodiversity

“Het is nu mijn taak om mensen te helpen begrijpen dat ieder van ons een verschil maakt. En cumulatief kunnen verstandige keuzes in hoe we elke dag handelen de wereld beginnen te veranderen. ”
– Jane Goodall, in een interview met The Washington Post

“We kunnen samenwerken om van de wereld een betere plek te maken. Misschien kan er op een dag vrede zijn als we leren van ons verleden en ons inzetten voor medelevende actie voor onze toekomst.”
— Jane Goodall, terugblikkend op de 20ste verjaardag van 9/11

Aanverwant: Lees deze samengestelde citaten van activisten over activisme

Op dieren

“Het minste wat ik kan doen is opkomen voor degenen die niet voor zichzelf kunnen spreken.”
– Jane Goodall

Jane Goodall citaat voor de centerfold poster in The Animals Edition van de Goodnewspaper / Illustratie door Steffi Tsai voor The Goodnewspaper

“Als we het wild doden, dan doden we een deel van onze ziel.”
– Jane Goodall

“Laten we respect ontwikkelen voor alle levende wezens.”
– Jane Goodall

“Als we niets doen om deze wezens te helpen, maken we een aanfluiting van het hele concept van rechtvaardigheid.”
– Jane Goodall

“Boerderijdieren zijn veel bewuster en intelligenter dan we ooit hadden gedacht en, ondanks dat ze als huisslaven zijn gefokt, zijn ze individuele wezens op zich.”
– Jane Goodall

“We willen toch niet leven in een wereld zonder de mensapen, onze naaste levende verwanten in het dierenrijk? Een wereld waarin we ons niet langer kunnen vergapen aan de prachtige vlucht van Amerikaanse zeearenden of het gehuil van wolven onder de maan kunnen horen? Een wereld die niet wordt versterkt door de aanblik van een grizzlybeer en haar welpen die op jacht zijn naar bessen in de wildernis? Wat zouden onze kleinkinderen denken als deze magische beelden alleen in boeken te vinden zouden zijn?”
– Jane Goodall, in een verklaring ter verdediging van The Endangered Species Act

“Ik heb mijn hele leven lang me uitgesproken voor dieren. En er is één probleem dat uniek opvalt als een van de ergste bedreigingen voor hun overleving. De illegale handel in wilde dieren… zonder vandaag iets te doen, zouden we een wereld tegemoet kunnen treden waarin duizenden en duizenden soorten zwijgen. Om nooit meer terug te keren. Maar er is iets dat we vandaag kunnen doen, en het zal ons allemaal vergen om samen te werken om het mogelijk te maken.”
– Jane Goodall

Op chimpansees

“Chimpansees, meer dan enig ander levend wezen, hebben ons geholpen te begrijpen dat er geen scherpe lijn is tussen mensen en de rest van het dierenrijk.”
– Jane Goodall

“Een ding dat ik had geleerd van het kijken naar chimpansees met hun baby’s, is dat het hebben van een kind leuk moet zijn.”
– Jane Goodall

“Chimpansees bleken niet alleen gedragsmatig op ons te lijken, maar ook biologisch zoals wij, en deelden 98,6 procent van het DNA, overeenkomsten in immuunsysteem, bloedsamenstelling, anatomie van de hersenen. We staan immers niet los van het dierenrijk. Wij maken er deel van uit.”
– Jane Goodall, in een interview in The New York Times

Over het milieu

“Om de klimaatverandering af te remmen, moeten we vier schijnbaar onoplosbare problemen oplossen. We moeten armoede uitbannen. We moeten de onhoudbare levensstijl van zovelen van ons veranderen. We moeten de corruptie afschaffen. En we moeten nadenken over onze groeiende menselijke bevolking… Maar ik geloof dat we een tijdvenster hebben om impact te hebben.”
– Jane Goodall, in TIME

“Hier zijn we dan, de slimste soort die ooit heeft geleefd. Dus hoe komt het dat we de enige planeet die we hebben kunnen vernietigen?”
– Jane Goodall

“Om opnieuw contact te maken met de natuur is de sleutel als we de planeet willen redden.”
– Jane Goodall

“Je gelooft misschien niet in evolutie, en dat is goed. Hoe wij mensen zijn geworden zoals we zijn, is veel minder belangrijk dan hoe we nu moeten handelen om uit de puinhoop te komen die we voor onszelf hebben gemaakt. “
– Jane Goodall

“Natuurlijk is een groot deel van onze aanval op Moeder Natuur niet echt een gebrek aan intelligentie, maar een gebrek aan mededogen voor toekomstige generaties. en de gezondheid van de planeet: pure egoïstische hebzucht naar kortetermijnvoordelen om de rijkdom en macht van individuen, bedrijven en overheden te vergroten. De rest is te wijten aan onnadenkendheid, gebrek aan onderwijs en armoede. Met andere woorden, er lijkt een ontkoppeling te zijn tussen ons slimme brein en ons medelevende hart. Ware wijsheid vereist zowel denken met ons hoofd als begrijpen met ons hart.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Gelukkig is de natuur verbazingwekkend veerkrachtig: plaatsen die we hebben vernietigd, tijd en hulp hebben gegeven, kunnen weer leven ondersteunen en bedreigde soorten kunnen een tweede kans krijgen. En er is een groeiend aantal mensen, vooral jonge mensen, die zich bewust zijn van deze problemen en vechten voor het voortbestaan van ons enige thuis, planeet Aarde. We moeten allemaal meedoen aan die strijd voordat het te laat is.”
– Jane Goodall

Over vrouwen en meisjes

“Er is eigenlijk niet veel voor nodig om als een moeilijke vrouw te worden beschouwd. Daarom zijn we met zovelen.”
– Jane Goodall

“Vrouwen hebben de neiging om intuïtiever te zijn, of om toe te geven dat ze intuïtief zijn, en misschien is de harde wetenschappelijke benadering niet zo aantrekkelijk. De manier waarop wetenschap wordt onderwezen is erg koud. Ik zou nooit wetenschapper zijn geworden als ik zo was onderwezen.”
– Jane Goodall

Toen ik een klein meisje was, droomde ik als man, omdat ik dingen wilde doen die vrouwen toen niet deden, zoals reizen naar Afrika, leven met wilde dieren en boeken schrijven.
Ik had geen vrouwelijke ontdekkingsreizigers of wetenschappers om naar op te kijken, maar ik werd geïnspireerd door Dr. Dolittle, Tarzan en Mowgli in The Jungle Book – allemaal mannelijke personages.
Het was alleen mijn moeder die mijn droom ondersteunde: ‘Je zult hard moeten werken, kansen moeten benutten en nooit opgeven’, zei ze tegen me.
Ik heb die boodschap gedeeld met jonge mensen over de hele wereld, en zovelen hebben me bedankt en gezegd: ‘Je hebt me geleerd dat omdat je het hebt gedaan, ik het ook kan doen.'”
– Jane Goodall, in TIME

Omdat ik geslaagd ben in een wetenschappelijke wereld die grotendeels gedomineerd wordt door mannen, ben ik omschreven als een feministisch rolmodel, maar ik denk nooit op die manier aan mezelf. Hoewel de feministische beweging vandaag anders is, hebben veel vrouwen die daarin geslaagd zijn dit gedaan door hun mannelijke kenmerken te benadrukken. Maar we hebben vrouwelijke kwaliteiten nodig om zowel geaccepteerd als gerespecteerd te worden en in veel landen begint dit te gebeuren. Ik vind het geweldig dat de nieuwe beweging inhoudt dat vrouwen hun stem bundelen op sociale media, waardoor een gevoel van solidariteit ontstaat.”
– Jane Goodall, in TIME

Aanverwant: Lees de citaten van women’s history month

Op de natuur

“De natuur kan winnen als we haar een kans geven.”
– Jane Goodall

“Elk klein ding dat ons terugbrengt in gemeenschap met de natuurlijke wereld en de spirituele kracht die al het leven doordringt, zal ons helpen om een beetje verder te gaan op het pad van menselijke morele en spirituele evolutie.”
– Jane Goodall

“Om opnieuw contact te maken met de natuur is de sleutel als we de planeet willen redden.”
– Jane Goodall

Aanverwant: Lees de beste Earth Day-citaten

Over het leven

“Net als ons intellect zijn sociale media op zichzelf niet goed of slecht – het is het gebruik dat we gebruiken dat telt.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Kinderen – en volwassenen – die een groeimindset hebben, zijn veel succesvoller dan degenen die een vaste mindset over zichzelf en de wereld hebben.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Het advies dat ik vandaag aan jonge mensen geef, is precies wat mijn moeder me gaf toen ik 10 was en ik zei dat ik zou opgroeien, naar Afrika zou gaan, met wilde dieren zou leven en boeken zou schrijven.uit hen. Iedereen lachte. Hoe kon ik dat doen? We hadden geen geld. De Tweede Wereldoorlog woedde. Ik was gewoon een meisje. Maar mijn moeder zei altijd: ‘Als je echt iets wilt, zul je hard moeten werken, je zult elke kans moeten benutten, maar niet opgeven.’ Ik heb die boodschap aan jongeren overgebracht… over de hele wereld.
– Jane Goodall

Korte Jane Goodall Uitspraken

“Zonder geduld had ik nooit kunnen slagen.”
– Jane Goodall

“Vergeving is hoe we onszelf losmaken van het verleden.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Er lijkt een ontkoppeling te zijn tussen ons slimme brein en ons medelevende hart.”
– Jane Goodall, The Book of Hope: een overlevingsgids voor moeilijke tijden

“Wat je moet doen, is in het hart komen. En hoe kom je in het hart? Met verhalen.”
— Jane Goodall, op het World Economic Forum

Meer citaten van Jane Goodall

“We moeten de levensstandaard voor 80% van de wereldbevolking verhogen en tegelijkertijd aanzienlijk verlagen voor de 20% die onze natuurlijke hulpbronnen vernietigen.”
– Jane Goodall

“Wat ons menselijk maakt, denk ik, is een vermogen om vragen te stellen, een gevolg van onze verfijnde gesproken taal.”
– Jane Goodall

“Zal wereldvrede OOIT een realiteit worden? Helaas waarschijnlijk niet in ons leven. Maar dat betekent niet dat we moeten toegeven aan wanhoop. Mahatma Gandhi zei ooit: ‘Als ik wanhoop, herinner ik me dat door de hele geschiedenis heen de weg van waarheid en liefde altijd heeft gewonnen. Er zijn tirannen en moordenaars geweest, en voor een tijd kunnen ze onoverwinnelijk lijken, maar uiteindelijk vallen ze altijd. Denk er eens over na-altijd.'”
— Jane Goodall, terugblikkend op de 20ste verjaardag van 9/11

“Ik geloof echt dat het aantal goede en fatsoenlijke mensen in de wereld veruit het grootste percentage van de wereldbevolking vormt. En hoewel er mensen zijn die meedogenloos zijn in hun verlangen naar steeds meer rijkdom en macht, wordt veel schade aangericht door onwetendheid of de wanhoop van armoede of door degenen die misleid zijn.”
— Jane Goodall, terugblikkend op de 20ste verjaardag van 9/11

“Een miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd. Dus wat ik tegen het bedrijfsleven zeg is: Denk gewoon logisch na. Deze planeet heeft eindige natuurlijke hulpbronnen. En op sommige plaatsen hebben we ze sneller opgebruikt dan Moeder Natuur ze kan aanvullen. Hoe kan het zinvol zijn als we doorgaan op de manier waarop we nu zijn, met business as usual, om onbeperkte economische ontwikkeling te hebben op een planeet met eindige natuurlijke hulpbronnen en een groeiende bevolking?”
– Jane Goodall, in een interview in The New York Times

Mensen moeten nadenken over de gevolgen van de kleine keuzes die ze elke dag maken. Wat koop je? Waar komt het vandaan? Waar is het gemaakt? Heeft het het milieu geschaad? Leidde het tot dierenmishandeling? Was het goedkoop vanwege kinderarbeid? En het kost je misschien iets meer om biologisch voedsel te kopen, maar als je een beetje meer betaalt, verspil je minder. We verspillen zoveel. En eet minder vlees. Of geen vlees. Want de impact op het milieu van het eten van zwaar vlees is verschrikkelijk, om nog maar te zwijgen van de wreedheid.”
– Jane Goodall, in een interview in The New York Times

“Voor mij is wreedheid de ergste van de menselijke zonden. Als we eenmaal accepteren dat een levend wezen gevoelens heeft en pijn lijdt, dan zijn we schuldig door bewust en opzettelijk lijden toe te brengen aan dat schepsel, of het nu mens of dier is.
– Jane Goodall

“We kunnen een wereld van vrede hebben. We kunnen naar een wereld gaan waarin we in harmonie met de natuur leven. Waar we in harmonie met elkaar leven. Het maakt niet uit uit welk land we komen. Het maakt niet uit wat onze religie is. Wat onze cultuur ook is. Dit is waar we naartoe gaan.”
— Jane Goodall, in haar Peace Day 2018 boodschap

Misschien vind je dit ook interessant: