Zijn Barre Workouts echt effectief?

Zijn Barre Workouts echt effectief?
een rij sporters die een barre workout plié squat doen

Christopher Futcher / Getty Images


  • Achtergrond
  • Tegens
  • Effectiviteit
  • Gewichtsverlies
  • Resultaten

De lange, magere lijnen van de ballerina zijn de afgunst – en het fitnessdoel – van velen. Gelukkig wordt het bereiken van de kracht en gratie van het lichaam van een danser toegankelijker via aangepaste spins op dansertrainingen. Deze trend heeft een groot aantal barre fitnessregimes aangespoord, die wereldwijd opduiken in studio’s en online lessen.

Maar zijn de booming workouts zoals Bar Method, Barre3 en Pure Barre effectief?

Het antwoord is niet zo simpel als ‘ja’ of ‘nee’. Het komt echt neer op de specifieke resultaten waarnaar u op zoek bent. Hoewel barre workouts veel uitdagender zijn dan ze lijken en geweldig zijn voor het versterken en opbouwen van kernkracht, zijn ze niet noodzakelijkerwijs een one-stop-shop voor al uw fitnessbehoeften. Cardio- en gewichtsverliesdoelen kunnen minder goed worden gediend door deze lessen.

Voordat u investeert in een lidmaatschap van een barre studio, moet u overwegen welke voordelen de lessen bieden, wat ze soms missen en hoe die functies passen in uw fitnessdoelen.

Wat is Barre?

Barre-trainingen zijn intens gericht op het verbeteren van de kernkracht, het ontwikkelen van de stabiliserende spieren van de schouder- en heupgordels en het verbeteren van de flexibiliteit. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de uitlijning en houding. Dit wordt meestal gedaan door isometrische oefeningen en kleine bewegingen uit te voeren die spieren onder een specifieke gewrichtshoek binnen een bepaald bewegingsbereik werken.

In wezen richten deze lessen zich op het versterken en aanspannen van de heupen, bilspieren, dijen en core – terwijl de houding wordt verbeterd, wat kan resulteren in meer zelfvertrouwen en het verschijnen van een langere, slankere lichaamsbouw. De waarheid is dat barre workouts hard. De uitdaging is grotendeels te wijten aan het feit dat ze zich richten op spieren op specifieke manieren die niet noodzakelijkerwijs worden gebruikt in de dagelijkse beweging.

In plaats van gestaag door een volledig bewegingsbereik te bewegen, zoals je zou doen bij het uitvoeren van een standaard squat of lunge, kun je hurken naar een specifiek niveau en de positie vasthouden en dan beginnen met slechts een centimeter op en neer te bewegen om de spieren verder te belasten in die specifieke gewrichtshoek. Dan kun je je positie heel lichtjes veranderen en het opnieuw doen.

Dat is ongelooflijk moeilijk. Voor de niet-ingewijden kunnen je benen trillen, je kunt het moeilijk hebben om je adem te stabiliseren en, innerlijk, zou je zelfs kunnen bidden dat het hele ding voorbij is. En wanneer de les eindigt, zul je waarschijnlijk het gevoel hebben verbazingwekkend. Het voelt zeker als een prestatie om een barre-serie door te komen – en als je het goed doet, zul je je de volgende dag waarschijnlijk behoorlijk pijnlijk voelen.

Waar Barre ontbreekt

Barre workouts zijn niet ontworpen om alle gebieden van fitness te verbeteren. Tenzij u bijvoorbeeld een gespecialiseerde les vindt die is ontworpen om cardiovasculair werk op te nemen, zullen barre-trainingen over het algemeen de cardiovasculaire gezondheid niet significant verbeteren. Het zijn ook geen zware trainingen.

Ze kunnen het spieruithoudingsvermogen verbeteren, en ze zullen de spierkracht tot op zekere hoogte verbeteren, maar ze zullen je niet helpen zware gewichten op te tillen of een grotere spiermassa te ontwikkelen. Afhankelijk van je doelen kan dit als goed of slecht worden ervaren.

Het statische karakter van de trainingen is ook iets om rekening mee te houden. Sommige mensen zullen dol zijn op de intense focus op specifieke bewegingen die deelnemers op één plek op de vloer houden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer energieke les die je op meer vloeiende, actieve manieren laat bewegen.

Zijn Barre Workouts effectief?

Om de vraag te beantwoorden of barre workouts effectief zijn, moet je jezelf afvragen “effectief voor wat?” Ze zijn zeker goed voor het verbeteren van de kernkracht, flexibiliteit, uitlijning en spieruithoudingsvermogen. Ze helpen velen om gerichte lichaamsdelen te “tillen” en “vormen”, een functie die veel klanten aantrekt, met name de toning van de taille en het heupgebied.

Bovendien, afhankelijk van de specifieke buiging van de barre-klasse die u overweegt en de bekwaamheid en focus van beschikbare leraren, zult u een reeks barre-fitnessstijlen ervaren.

Deze details zullen van invloed zijn op hoe leuk en boeiend je de lessen vindt, wat een cruciaal onderdeel is dat van invloed is op hoe gemotiveerd je zult zijn om terug te keren en je aan je trainingsprogramma te houden – een ander belangrijk element om te overwegen bij het afwegen van de effectiviteit van een programma en je algehele tevredenheid.

Barre Workouts en gewichtsverlies

In de meeste gevallen zijn barre workouts niet ontworpen om een cardiovasculaire fitnesscomponent te leveren. Ze zijn ook niet ontworpen om de spierkracht drastisch te verbeteren. En het zijn deze twee componenten van fitness – spierkracht en cardiovasculair uithoudingsvermogen – die het meest effectief bijdragen aan gewichtsverlies en veranderingen in de lichaamssamenstelling.

Dus als het uw doel is om significante veranderingen in de lichaamssamenstelling te ervaren, zijn barreklassen mogelijk niet de snelste of meest effectieve manier om resultaten te bereiken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die resultaten niet mogelijk zijn. Als je al redelijk fit bent, kan het toevoegen van een barre workout aan je routine je zeker helpen je spieren te vormen en je houding te verbeteren.

Als alternatief, als je relatief sedentair bent en je besluit om barre-lessen bij te wonen, zul je waarschijnlijk veranderingen in gewicht en toon zien, grotendeels als gevolg van je relatieve toename van lichaamsbeweging en krachttraining.

Dat gezegd hebbende, kan er een bovengrens zijn aan de eerste veranderingen die u ervaart met barre, tenzij u actief op zoek gaat naar meer inspannende lessen die cardio- en krachttraining of andere meer uitdagende elementen in de oefeningen opnemen.

Barre Workout Resultaten

Er is zeker een plek voor barre workouts in een goed afgerond fitnessprogramma. In het bijzonder kunnen barre workouts bijdragen aan verbeteringen in balans, flexibiliteit, houding en kernkracht. De kunst is om niet alleen te vertrouwen op barre routines. Zoek in plaats daarvan een barre-studio die een verscheidenheid aan lessen biedt, waaronder meerdere niveaus van barre, atletische conditionering, yoga en cardio-gebaseerde lessen.

Op deze manier kun je variatie toevoegen aan je routine. Idealiter probeer je elke week een reeks trainingen te voltooien om alle vijf componenten van fitness effectief te trainen, inclusief cardiovasculair uithoudingsvermogen en spierkracht.

Een woord van bodymindspirit

Als je geen barrestudio bij je in de buurt hebt of als je studio niet meerdere lesopties biedt, overweeg dan om een barre-dvd op te halen of een online trainingsplatform te proberen dat barre-lessen aanbiedt. Als je van plan bent om barre-routines thuis te proberen, houd er dan rekening mee dat de meeste barre-routines kleine apparaten gebruiken, dus het is een goed idee om lichtgewicht dumbbells (tussen 1 en 3 pond), een mat en een stevige stoel bij de hand te hebben.

Als je geen gewichten beschikbaar hebt, probeer dan in plaats daarvan waterflessen of ingeblikte goederen te gebruiken. Probeer de barre-routine een of twee keer per week te doen en besteed de rest van je week aan andere vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen, boksen, zwemmen, krachttraining of fietsen. U zult genieten van de voordelen van een barre workout zonder andere fitnessgebieden te verwaarlozen.

Dat gezegd hebbende, kan er een bovengrens zijn aan de eerste veranderingen die u ervaart met barre, tenzij u actief op zoek gaat naar meer inspannende lessen die cardio- en krachttraining of andere meer uitdagende elementen in de oefeningen opnemen.