Maak kennis met de Black Literary Society die middelbare scholieren helpt verliefd te worden op boeken

Twee uur lang springt een groep middelbare scholieren verdeeld tussen Stockton en Sacramento, Californië, op Zoom om het boek te bespreken dat ze aan het lezen zijn. Hoewel ze nog nooit persoonlijk bij elkaar zijn gekomen, hebben deze studenten een ruimte gecreëerd waar ze zich op hun gemak voelen om kwetsbaar te zijn en een enthousiaste discussie aan te gaan.

Wat is deze virtuele literaire samenleving die zwarte studenten aanmoedigt om te lezen en te praten over literatuur die het geheel van de zwarte ervaring weerspiegelt? Toepasselijk genoeg heet het Black is Lit, en het brengt zwarte jongeren samen, versterkt hun stemmen en stelt hen in staat om verliefd te worden op boeken.

Op een recente vrijdag bespraken de studenten het n-woord en de geschiedenis van de KKK, omdat het naar voren kwam in hun boekenselectie “This Is My America” van Kim Johnson.

Tiffany Herndon, de cultureel responsieve projectplanmanager bij Aspire Public Schools die ook het Black is Lit-programma in 2021 oprichtte, zag hoe haar studenten zich bezighielden met academisch discours dat geworteld was in het boek, terwijl het ook werd toegepast op hun persoonlijke ervaringen en emotionele steun bood van het geracialiseerde trauma.

Het was een moment om alle elementen van haar programma samen te zien komen.

“Ze waren vrij om hun authentieke zelf te zijn zonder angst voor oordeel”, zegt Herndon over de studenten. “We hebben het over deze harde problemen die van invloed zijn op de zwarte gemeenschap en denken na over manieren waarop ze naar buiten willen gaan en verandering willen ondersteunen en aanmoedigen.”

Meer dan een zomerleesprogramma

Geletterdheid heeft invloed op het traject van je levensresultaten

Het Black is Lit-programma werd geïnspireerd door het idee om een zomerleesprogramma voor zwarte studenten te hebben. De scores voor lezen en taalkunsten waren gedaald en Herndon wilde helpen – en hulp toegankelijk maken voor studenten buiten haar school.

Dus Black is Lit werd geboren, geïnspireerd door de concepten van “Cultivating Genius: An Equity Framework for Culturally and Historically Responsive Literacy” auteur Dr. Gholdy E. Mohammed die zegt dat geletterdheid bevrijding is en onderwijs een vorm van empowerment.

“We wilden dat concept en die geest echt opnieuw introduceren in de leeromgeving voor onze wetenschappers, en verstoren zoals de onevenredige resultaten die we zien voor zwarte studenten in het hele land en lage prestaties van zwarte studenten,” zegt Herndon.

De discussies omvatten tekst- en karakteranalyse en het maken van echte verbindingen met de tekst. Diorue Hodges, 16, zei dat ze in staat is geweest om die vaardigheden naar andere klassen te vertalen en haar gedachten over raciale zaken beter te verwoorden.

“Ik weet nu hoe ik die gesprekken kan aangaan zonder alleen maar te schreeuwen of heel snel boos te worden,” zegt Hodges. “Ik kan dat gesprek nu voeren met mijn collega’s en opvoeders.”

Het pilotprogramma

In het pilotjaar bestaat Black is Lit uit 22 studenten die de Aspire Alexander Twilight Academy in Sacramento en de Aspire Langston Hughes Academy in Stockton bijwonen. In de herfst zal het programma beschikbaar zijn op alle 6-12 scholen van Aspire.

Het programma zal zich richten op één boek per jaar, en de keuze van dit jaar, “This Is My America”, die zich richt op massale opsluiting en het industriële gevangeniscomplex. Elk gekozen boek heeft een lens voor sociale rechtvaardigheid en behandelt een onderwerp dat een negatieve invloed heeft op de zwarte gemeenschap.

Ik wilde iets meer doen buiten school, en ik wil meer belangenbehartiging doen voor ons als zwarte mensen.
– Nieja Harris, Apire Public School Senior.

Hodges zei dat ze veel inzicht heeft gekregen, vooral over de fysieke reacties op racisme en discriminatie. Als iemand die geen openlijk face-to-face racisme heeft ervaren, zegt Hodges dat ze niet kon begrijpen waarom haar moeder, een vrouw met een donkere huidskleur, soms paniekerig wordt of breekt na racistische interacties.

“In Black is Lit hebben we besproken dat iedereen verschillende reacties en benaderingen van racisme heeft,” zegt Hodges. “Het stelde me wel in staat om meer empathisch te zijn tegenover mijn moeder en haar gevoelens. En ik kon haar helpen haar gevoelens te valideren.”

‘Ik kan me comfortabel voelen als een nerdy zwart kind’

Alle drie de studenten die met Word In Black spraken, zeiden dat het willen deel uitmaken van een op academici gebaseerde zwarte studentengroep hun motivatie was om lid te worden van Black is Lit.

“Dit was een van de eerste clubs waarmee ik me verbonden voelde of waar ik me mee kon identificeren”, zegt Hodges. Ze was sceptisch om mee te doen vanwege de tijdsbesteding en het feit dat ze zich kwetsbaar moest opstellen tegenover haar leeftijdsgenoten.

“We hebben een op gemaakt.nl en gastvrije ruimte. Behalve [the Black Student Union], er waren niet echt veel opties voor een veilige ruimte als een zwarte student die gewoon mezelf kan zijn zonder pardon.”

William Ellington, 14, is altijd een goede lezer geweest, maar hij wilde een ruimte waar hij “comfortabel kon zijn met het zijn van een nerdy zwart kind.” Zodra het programma voorbij is, zal hij doorgaan met het concept van geletterdheid als bevrijding.

“Ik hoop misschien andere zwarte kinderen te inspireren die het gevoel hebben dat ze misschien niet zo slim zijn of dat ze misschien niet zo goed kunnen articuleren als andere mensen, terwijl ze dat net zo goed kunnen, zo niet meer dan elk ander kind,” zegt Ellington. “En ik hoop echt dat dit programma andere kinderen inspireert om dat te realiseren.”

Hoewel ze net is afgestudeerd, verlaat Nieja Harris Black is Lit niet. Terwijl ze werkt aan haar major strafrecht op de universiteit, zal Harris stage lopen met het alfabetiseringsprogramma omdat ze “niet klaar is om te vertrekken”. Anders dan BSU gaf dit haar een ruimte waar haar stem wordt gehoord.

“Dit is belangrijk voor mij, want hoewel ik weet dat ik een senior ben en ik ben afgestudeerd aan de middelbare school, wilde ik iets meer buiten school doen, en ik wil meer belangenbehartiging doen voor ons als zwarte mensen,” zegt ze.

Zwart wordt landelijk verlicht

Over het algemeen wil Herndon dat haar studenten de geest omarmen dat geletterdheid bevrijding is en opnieuw verbinding maken met hoe de zwarte gemeenschap onderwijs als empowerment omarmde. Ook wil ze hun leerervaring herkaderen.

“Ik wil dat ze het gevoel hebben dat ze agenten van verandering in hun gemeenschap zijn en dat ze zijn uitgerust om naar buiten te gaan en leiders te zijn,” zegt Herndon.

“Mijn belangrijkste doel is om een leeromgeving te ervaren die cultureel responsief is en te begrijpen hoe het voelt als je identiteit centraal staat en wordt opgetild en gevalideerd in je leerruimte.”

In de toekomst wil Herndon het programma opschalen naar het niveau van de staat en het vervolgens nationaal maken.

Het belangrijkste is, zegt Hodges, dat de sleutel het hebben van een open ruimte is.

“We hadden niet het gevoel dat onze stemmen het zwijgen werden opgelegd.” Hodges zegt. “We konden ons gewoon uiten, en dat is niet iets dat veel studenten op de campus krijgen.”

Aanverwant: Laat je inspireren door alternatieven voor Amazon voor boeken en alternatieven voor Audible voor audioboeken