Luke Perry’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Coy Luther Perry III, later professioneel bekend als Luke Perry, werd geboren op 11 oktober 1966 in Mansfield Ohio, in een middenklassegezin. Na het afronden van de middelbare school in het landelijke stadje Fredericktown, Ohio, verhuisde Perry in 1984 naar Los Angeles als aspirant-acteur. Voordat hij zijn eerste acteeroptreden kreeg, werkte hij verschillende banen om zichzelf in de stad te onderhouden. Perry’s eerste televisieoptreden was in een aflevering van de sciencefictionshow. Reizigers! in 1982, enkele jaren later gevolgd door een episode in soap Liefhebbend en een tiendelige run in 1988. Voordat zijn acteercarrière van start ging, gaf Perry toe meer dan 200 keer auditie te hebben gedaan.

Luke Perry’s doorbraakrol kwam in 1990, toen hij toetrad als een van de hoofdpersonages in de ensemblecast voor tienerdrama Beverly Hills, 90210. De rol wierp hem meteen in het sterrendom en hij, evenals zijn medecastgenoten, werden tieneridolen van de jaren ’90. In 1991 maakte Perry ook zijn debuut op het grote scherm in het drama. Schroeien, en had later een kleine rol in Joss Whedon’s film uit 1992, Buffy de Vampier Slayer, die vervolgens werd uitgewerkt tot een tv-serie. Andere filmrollen in deze tijd waren 8 seconden (1994,) Normaal leven (1996) en een kleine rol in sciencefiction actiefilm, Het vijfde Element (1997.) Perry deed ook enkele stemacteerklussen, met name in The Simpsons, Biker Mice from Mars, Mortal Kombat: Verdedigers van het Rijk en De ongelooflijke Hulk.

Perry speelde in Beverly Hills, 90210 van 1990 tot 1995, en keerde later terug naar de serie voor de laatste drie seizoenen, van 1998 tot 2000. Nadat de populaire show tot een einde kwam, ging hij gastoptredens maken in andere tv-series op dat moment, of het nu live action of geanimeerd was, zoals Johnny Bravo, Familie Guy, Nachtzichten, Oz, Wil & Genade, en Wat ik leuk vind aan jou. Perry kreeg de hoofdrol als titulair personage in post-apocalyptische actiedramaseries, Jeremia, die liep van 2002 tot 2004. Hij debuteerde op Broadway in 2001, in een revival van De Rocky Horror Show, als Brad, en in 2004 speelde Harry in de Londense productie van Toen Harry Sally ontmoette, tegenover Alyson Hannigan.

Gedurende de jaren 2010 bleef Perry verschijnen in gastrollen in verschillende tv-shows zoals Gemeenschap, Raising Hope, Buddy of Proof, Leverage, Hot in Cleveland en Grote misdrijven, en films, De laatste storm (2010,) Goede bedoelingen (2010,) en Rode vleugel (2013.) In 2017 werd hij gecast in de bovennatuurlijke horrorshow van The CW. Riverdale, gebaseerd op de gelijknamige Archie Comics, waarin hij de vader van een van de hoofdpersonages speelde. Dit was zijn laatste belangrijke televisierol voor zijn plotselinge dood op 4 maart 2019, toen hij bezweek aan een fatale beroerte. Perry’s laatste filmoptreden was in Quentin Tarantino’s Er was eens in Hollywood, die na zijn overlijden werd vrijgegeven.