Gavin Newsom’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse zakenman en politicus Gavin Christopher Newson werd geboren op 10 oktober 1967 in San Francisco, Californië. Newsom leed aan dyslexie sinds zijn kindertijd en worstelde tijdens zijn opleiding, maar studeerde uiteindelijk af aan de Santa Clara University in 1989 met een graad in politieke wetenschappen.

In 1991, met de hulp van investeerders, creëerde Newsom het bedrijf PlumpJack Associates L.P., en ze richtten later PlumpJack Winery het volgende jaar op. Via zijn bedrijf runde Gavin tussen 1993 en 2004 drieëntwintig bedrijven, waaronder ook hotels, cafés, winkelkleding en restaurants. Newsom raakte geïnteresseerd in politiek in 1995, toen hij deelnam aan de campagne van de voormalige burgemeester van San Francisco Willie Brown. Nadat Brown had gewonnen, benoemde hij Newsom in 1996 tot lid van de Parking and Traffic Commission, waarvan hij uiteindelijk voorzitter werd. Een jaar later trad Newsom toe tot de San Francisco Board of Supervisors, waar hij in deze rol publieke aandacht begon te krijgen.

Als lid van de Democratische Partij stelde Newson zich in november 2003 kandidaat voor de post van burgemeester van San Francisco en won, waarmee hij zijn termijn in januari 2004 begon. Toen hij aantrad, beloofde hij kwesties aan te pakken zoals betaalbare huisvesting, de problemen waarmee openbare scholen werden geconfronteerd en kuilen. Later werd hij in 2007 herkozen voor een tweede termijn, waarin hij zich wilde bezighouden met onderwerpen als dakloosheid, onderwijs, huisvestingscrisis en het milieu.

Newson kondigde in 2009 zijn voornemen aan om zich kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van Californië en kreeg zelfs de goedkeuring van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. De peilingen waren echter niet gunstig en hij haakte eind 2009 af. In plaats daarvan besloot Newson het papierwerk in te dienen om luitenant-gouverneur te worden, de op een na hoogste uitvoerende officier in de regering van Californië. Hij verdiende met succes de Democratische nominatie en won de verkiezingen in 2010, dienend onder gouverneur Jerry Brown. Gavin Newson diende twee termijnen in deze functie, beginnend in 2011 tot 2019.

Gavin is momenteel de 40e gouverneur van Californië, nadat hij in 2018 werd gekozen, met zijn eerste termijn die begon in januari 2019. Newsom lanceerde zijn herverkiezingscampagne in 2022, tegenover brian Dahle, kandidaat van de Republikeinse Partij, met de algemene verkiezingen in november van dat jaar.