De verjaardag van Alexandria Ocasio-Cortez

De verjaardag van Alexandria Ocasio-Cortez
()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De jongste persoon die op 29-jarige leeftijd aantrad in het Amerikaanse Congres, de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez, werd geboren op 13 oktober 1989 uit ouders van Puerto Ricaanse afkomst die in de Bronx, New York City woonden. Ze bracht het grootste deel van haar vroege jongvolwassen leven door in Yorktown Heights, New York, waar ze in 2007 afstudeerde aan de middelbare school. Ze ging internationale betrekkingen en economie studeren aan de Universiteit van Boston, waar ze in 2011 cum laude afstudeerde met een Bachelor of Arts.

Na haar afstuderen verhuisde Ocasio-Cortez terug naar de Bronx om haar moeder te helpen vechten tegen de afscherming van hun huis en werkte ze als barman en serveerster. Ze werkte ook voor het National Hispanic Institute, een internationale non-profitorganisatie die zich toelegt op het ondersteunen van toekomstige leiderschapsbehoeften van de wereldwijde Spaanse gemeenschap – een organisatie waaraan ze al had deelgenomen tijdens haar middelbare schooljaren.

In 2016 nam Alexandria deel als organisator aan de presidentiële campagne van de kandidaat van de Democratische Partij, Bernie Sanders, en ze reisde door het Midwesten en sprak zich uit voor de gemeenschappen in die staten die getroffen zijn door de Flint-watercrisis en de Dakota Access Pipeline. De bezoeken inspireerden Ocasio-Cortez om binnen haar eigen gemeenschap te werken om zich effectief kandidaat te stellen voor het ambt en ze werd gerekruteerd door het Amerikaanse politieke actiecomité om een progressieve congresvertegenwoordiger te worden.

In april 2017 begon Alexandria haar campagne tegen Joe Crowley, de democratische caucusvoorzitter, en op 26 juni 2018 werd Alexandria Ocasio-Cortez een bekende naam in het hele land voor het verslaan van Crowley – die een onbetwiste tien termijn had gehad – met 57,13% tegen 42,5% van de stemmen in de voorverkiezingen. Later won ze de algemene verkiezingen in november van datzelfde jaar en versloeg ze de vertegenwoordiger van de Republikeinse Partij Anthony Pappas, met maar liefst 78% van de stemmen in tegenstelling tot Pappa’s 14%.

De overwinning van Alexandria Ocasio-Cortez maakte haar de jongste persoon die het Congres in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden binnenkwam, en het eerste vrouwelijke lid dat werd gekozen uit de partij Democratic Socialists of America, samen met Rashida Tlaib. In 2020 stelde ze zich kandidaat voor herverkiezing, als kandidaat van de Serve America Movement, tegen de Republikein John Cumming en won. Alexandria, ook bekend als AOC op haar sociale netwerkplatforms, waarin ze met name actief is en voortdurend in contact komt met het publiek, is een sterke woordvoerder voor actuele dringende kwesties zoals gelijke toegang tot medische zorg voor iedereen (Medicare), gratis openbare universiteiten, democratie op de werkplek en het neerhalen van de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving (bekend als ICE.)

Ook op deze datum…

Nationale Train Je Hersenen Dag

Nationaal Geen Bh Dag

Nationale M&M Dag

Dag van de Ramp