Louis C.K.’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

In de loop der jaren heeft Louis C.K. zijn stempel gedrukt op de comedyscene. Hij valt op als de eerste artiest die rechtstreeks kaartjes voor zijn shows verkoopt. Louis promootte zijn album Wonen in Houston via zijn website, met gratis downloads van zijn concertvideo’s. Hij heeft ook vele prijzen gewonnen voor het schrijven De Chris Rock Show en zijn eigen stand-up specials, O jee en Rolling Stone.

Louis Alfred Székely werd geboren op 12 september 1967 in Washington D.C. Zijn moeder was Amerikaans en zijn vader was Mexicaans-Hongaars. Zijn familie verhuisde naar Mexico toen hij een baby was, en zijn eerste taal was Spaans. Later verhuisde het gezin terug naar de VS toen C.K. zeven was en dus moest hij Engels leren. Zijn ouders scheidden toen hij tien was en zijn moeder voedde hem op naast zijn zussen in Massachusetts.

Als jongeman wilde C.K altijd schrijver en komiek worden. Zijn liefde voor komedie werd beïnvloed door George Carlin, Bill Cosby en Richard Pryor. Hij werkte bij een openbaar tv-kabelstation in Boston en leerde korte films en tv-shows maken. C.K. heeft een nieuwsgierige geest en bekent dat hij van leren houdt. Hij maakte zijn eerste korte komediefilm op 17-jarige leeftijd, die hem inspireerde om zijn droom na te jagen om komiek te worden.

Zijn eerste periode in stand-up comedy was in 1985 toen hij optrad in een comedyclub in Boston. Hij mocht vijf minuten op de microfoon, maar kon maar twee minuten met inhoud komen. Deze ervaring was zo deprimerend voor hem dat hij twee jaar lang comedy vermeed. C.K. kaatste later echter terug en begon samen met andere komieken zoals Dennis Leary en Lenny Clarke op te treden. Daarna ging hij verder met betaalde optredens, het hosten van comedyclubs en het openen voor Jerry Seinfeld.

C.K. verhuisde in 1981 naar Manhattan, New York, waar hij begon op te treden in tv-programma’s zoals Avond in de Improv en Sterren zoeken. Zijn eerste schrijfklus was voor de show van Conan O’Brien, Late Night met Conan O’Brien. Hij zei dat O’Brien hem in comedy hield omdat hij van plan was om de avond voordat hij werd aangenomen te stoppen met comedy. Later werd hij hoofdschrijver voor De Dana Carvey Show, werkend met schrijvers Stephen Colbert, Charlie Kaufman, Steve Carell en Robert Smigel. C.K. beschreef zijn schrijfaanpak als “een ‘deconstructie’ die zowel pijnlijk als strijdbaar is”.

Louis maakte zijn eerste stempel in de filmindustrie toen hij de films schreef en regisseerde Morgennacht, die hij zelf uitbracht, en verschillende korte films voor Howie Mandel’s sketch comedy show, Zonnige luchten. C.K. wordt gecrediteerd als de schrijver en regisseur van Pootie Tang (2001), maar de film kreeg negatieve feedback.

Later speelde hij in de sitcom, Lucky Louie (2006), die hij ook creëerde en waarvoor hij schreef. De autobiografische comedyserie won een Emmy-award en werd de eerste die op HBO werd gefilmd voor een studiopubliek. C.K. verscheen ook in de films Welkom thuis, Roscoe Jenkins; Verminderde capaciteit; en Rolmodellen in 2008. Op zijn website creëerde en bracht Louis zijn special, Met vriendelijke groet, Louis CK, die een Grammy Award voor Beste Komedie won.