6 soorten lichttherapie voor seizoensgebonden depressie

6-Types-of-Light-Therapy-to-Treat-Seasonal-Depression

Het is weer die tijd van het jaar waarin de hoogsensitieve types onder ons die gedijen met veel zonlicht beginnen te verdorren met de planten als de zon zich begint te verstoppen.

Niet alleen krijgen we minder vitamine D (en tekorten zijn in verband gebracht met depressie), maar de verandering in zonlicht beïnvloedt ons circadiane ritme – de interne biologische klok van het lichaam die bepaalde hersenactiviteit en hormoonproductie regelt. Bij sommige mensen kan de verandering van stemmingsgerelateerde chemicaliën seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) veroorzaken, ook bekend als winterblues of seizoensgebonden depressie.

Om een episode van ernstige depressie als SAD te classificeren, zal een persoon ten minste drie episodes van stemmingsstoornissen hebben gehad in drie afzonderlijke winterseizoenen – waarvan er ten minste twee opeenvolgend waren. Er mag ook geen verband zijn tussen de episode en een significante situationele stressfactor, zoals een overlijden, echtscheiding of werkloosheid.

Gelukkig, voor degenen die worstelen met de winterblues of misschien zelfs gewoon een mild geval van seizoensgebonden verdriet, zijn er veel felle lichtbehandelingen die kunnen helpen bij het reguleren van melatonine en andere hormonen die worden beïnvloed door circadiane ritmes om de stemming te behandelen.

Mensen met een bipolaire stoornis mogen alleen lichttherapie gebruiken onder toezicht van een arts, omdat de behandeling episodes van manie of hypomanie kan veroorzaken of verergeren.

Ik zou zeker geen felle lichtbehandeling ’s nachts gebruiken, omdat het heel goed je slaap kan verstoren, wat je depressie zou kunnen verergeren.

Hier zijn details over zes soorten lichttherapie:

1. Dawn Simulatoren

Dawn simulators bootsen de geleidelijke opkomst van de zon na. Er zijn twee soorten:

  • Degenen die een naturalistische dageraad simuleren die een lentezonsopkomst vertegenwoordigt
  • Degenen die een sigmoïdaalvormige dageraad simuleren, die ergens tussen de 30 minuten en 2 uur duurt

Meestal sliep je door de dageraad en werd je wakker bij de gesimuleerde zonsopgang. Deze lichten zijn zo effectief omdat lichtsignalen in de vroege ochtend veel krachtiger zijn dan lichtsignalen op andere momenten van de dag. Dawn-simulatoren kunnen afzonderlijke wekkerapparaten of kleine computersystemen zijn die u op uw tafellamp aansluit.

2. Lichtbakken

Lichtbakken zijn het standaard lichtsysteem dat wordt gebruikt voor SAD in klinische studies. Het zijn flatscreens die full-spectrum tl-licht produceren, meestal met een intensiteit van 10.000 lux. Het is belangrijk om een lichtbak te plaatsen volgens de instructies van de fabrikant en deze elke dag op hetzelfde tijdstip te gebruiken.

Je zou normaal gesproken een lichtbak gebruiken voor 30 tot 60 minuten per dag. Sommige gezondheidsclubs bieden lichtbakkamers waar je voor de dozen kunt gaan zitten als je het je niet kunt veroorloven om er zelf een te kopen.

3. Natuurlijke Spectrum Gloeilampen

Hoewel de wetenschap over de voordelen van full-spectrum gloeilampen gemengd is, zeggen sommige mensen met SAD die ze hebben geprobeerd dat ze goede resultaten hebben behaald met behulp van full-spectrum lampen met een intensiteit van ten minste 10.000 lux. Ze helpen naar verluidt om je circadiane ritme aan te passen en je humeur te verbeteren.

Lampen met een natuurlijk spectrum bieden het spectrum van natuurlijk daglicht en kunnen gemakkelijk worden gebruikt als bureau- en vloerlampen. Ze zijn niet zo omslachtig als lichtbakken.

Veel fabrikanten van traditionele lichtbakken verkopen full-spectrum gloeilampen. Je kunt ze ook krijgen bij verlichtingswinkels, bouwmarkten en kunstwinkels.

4. Bluewave-technologie

Studies hebben aangetoond dat bluewave-technologie, of blauw licht, superieur is aan andere soorten licht bij het verschuiven van circadiane ritmes, het onderdrukken van melatonineniveaus en het reguleren van de circadiane respons. Harvard-onderzoekers vergeleken de effecten van 6,5 uur blootstelling aan blauw licht met 6,5 uur vergelijkbaar helder groen licht. Ze ontdekten dat blauw licht melatonine ongeveer twee keer zo lang onderdrukte als het groene licht en circadiane ritmes met twee keer zoveel verschoof.

Maar de kracht van blauw licht kan ’s nachts een echte aansprakelijkheid worden, inclusief blauw licht van elektronische apparaten zoals tabletcomputers en telefoons. Niet alleen ontdekten Harvard-onderzoekers dat het de slaap verstoorde: blootstelling aan blauw licht ’s nachts is ook in verband gebracht met diabetes, hartaandoeningen, obesitas en verschillende soorten kanker.

5. Fel licht zonnekleppen

Functionerend als je eigen persoonlijke lichtbak, worden deze gedragen als een hoed. Artsen zullen minder snel vizieren aanbevelen vanwege de nabijheid van fel licht voor uw ogen, dus u moet ze met voorzichtigheid gebruiken. Ze hebben ook de neiging om duur te zijn: $ 200 of meer.

6. Een lampje op een timer

Dit soort lichttherapie kan nuttig zijn voor een persoon met SAD die ’s ochtends moeite heeft om uit bed te komen. Ik deed een snelle zoek op Google en vond een aantal getimede lichten voor zo goedkoop als $ 6. Omdat de overgang van donker naar licht abrupt kan zijn, is het het beste om een getimed licht niet als bedlampje te gebruiken.

Verbinden Project Hoop &Verder, een depressiegemeenschap.