Kwark: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Kwark: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
huttenkaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Kwark Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kwark is een zachte kaas gemaakt van melk die rijk is aan eiwitten en calcium. Het wordt vaak opgenomen in gezonde eetplannen en boodschappenlijstjes. Gewone kwark komt in verschillende percentages vetgehalte. Het kan ook worden gevonden in gearomatiseerde variëteiten, die mogelijk suiker hebben toegevoegd.

Kwark is rijk aan eiwitten, laag in calorieën, laag in vet en laag in koolhydraten en suiker. Het kan soms hoger zijn in natrium.

Kwark Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een kwark van 100 gram (ongeveer 3,5 gram) magere (2% melkvet).

 • Calorieën: 84
 • Vet: 2,3 g
 • Natrium: 321 mg
 • Koolhydraten: 4,3 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4,1 g
 • Eiwit: 11g
 • Calcium: 111 mg

Koolhydraten

Kwark bevat meestal geen toegevoegde suikers, maar omdat het een zuivelvoeding is, levert het product wel vier gram suiker (lactose) per portie. Er zit geen vezel of zetmeel in kwark.

Sommige soorten gearomatiseerde kwark kunnen meer suiker of toegevoegde suikers bevatten. Kwark met fruit of honing zal bijvoorbeeld hoger zijn in suiker. Kwark wordt beschouwd als een laag-glycemisch voedsel.

Vetten

Zoals aangegeven, varieert het vetgehalte van kwark afhankelijk van het type dat u koopt. Magere kwark biedt iets minder dan 3 g vet, waaronder wat verzadigd vet (ongeveer 1 g) en kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet.

Eiwit

Kwark is een goede bron van eiwitten. Een enkele portie levert ongeveer 11 gram op.

Vitaminen en Mineralen

Kwark zit boordevol voedingsstoffen zoals fosfor, calcium, riboflavine en vitamine B12. Dit zuivelvoedsel bevat veel natrium en levert ongeveer 14% van de aanbevolen dagelijkse inname. Sommige merken maken laag natriumgehalte of geen zout toegevoegd versies van kwark die minder natrium bevatten.

Calorieën

Een portie van 100 gram van 2% kwark levert 84 calorieën, waarvan 52% afkomstig is van eiwitten, 25% van vet en 23% van koolhydraten. Kwark wordt beschouwd als een caloriearm voedsel.

Gezondheidsvoordelen

Kwarkcalorieën zijn een goede bron van energie en het zuivelproduct kan een goede aanvulling zijn op uw dieet, vooral wanneer u het combineert met andere gezonde voedingsmiddelen.Sommige consumenten vragen zich echter af of het opnemen van zuivelproducten – zoals kwark – gezondheidsvoordelen biedt.

Kan chronische ziekten voorkomen

Een onderzoek gepubliceerd in Food &Nutrition Onderzoek de scepsis over zuivelproducten aangepakt door een onderzoeksbeoordeling uit te voeren. De auteurs concludeerden dat wetenschappelijk bewijs de consumptie van melk en andere zuivelproducten ondersteunt om aan de voedingsbehoeften te voldoen, en deze voedingsmiddelen kunnen beschermen tegen de meest voorkomende chronische ziekten zonder de impact van nadelige bijwerkingen.

Ten slotte merkte een studie die de effecten van zuivelproducten in de voedselketen evalueerde op dat er aanwijzingen zijn dat degenen die een grotere hoeveelheid melk en zuivelproducten consumeren een iets beter gezondheidsvoordeel hebben dan degenen die geen melk en zuivelproducten consumeren.

Verhoogt de gezondheid van de botten

Een andere studie onderzocht de potentiële impact van het consumeren van zuivelproducten op de bot- en cardiovasculaire gezondheid. Onderzoekers ontdekten dat “inname van maximaal drie porties zuivelproducten per dag veilig lijkt te zijn en een gunstig voordeel kan opleveren met betrekking tot de gezondheid van de botten.”

Van zuivelproducten zoals kwark in het dieet is aangetoond dat ze de risico’s op botverlies en botziekten zoals osteoporose verminderen, wat leidt tot fracturen en breuken. Kwark kan mensen (vooral vrouwen) helpen meer van het noodzakelijke magnesium, calcium en kalium te verkrijgen die de gezondheid van de botten verbeteren.

Vermindert het risico op colorectale kanker

Kwark en andere zuivelproducten kunnen helpen de risico’s op colorectale kanker te verminderen. Onderzoekers geloven dat dit te wijten is aan het calciumgehalte van deze voedingsmiddelen. Verschillende studies ondersteunen de consumptie van zuivelproducten like kwark als preventief middel tegen darmkanker.

Biedt anti-inflammatoire effect

Onderzoek toont aan dat het consumeren van zuivelproducten zoals kwark ontstekingen kan verminderen. Het beheersen van ontstekingen is de sleutel tot het verminderen van de risico’s op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Helpt bij lichaamssamenstelling

Kwark is rijk aan eiwitten en verlaagt in calorieën. Het kan helpen om je een vol gevoel te geven, terwijl het ook de aminozuren biedt die nodig zijn voor het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van het metabolisme en het gemakkelijker maken van het handhaven van een gezond gewicht.

Het consumeren van zuivelproducten kan de effecten van een dieet voor gewichtsverlies vergroten door uw inspanningen te ondersteunen. Dit komt waarschijnlijk door de eiwitrijke en vullende aard van zuivelproducten zoals kwark.

Allergieën

Dagboekproducten zijn een van de meest voorkomende allergene voedingsmiddelen. Sommige mensen zijn allergisch of intolerant voor de eiwitten in zuivel, terwijl anderen intolerant zijn voor de suiker, lactose. Wees voorzichtig met netelroos, tintelende mond, piepende ademhaling, braken, hoesten of kortademigheid.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten kwark. Er zijn verschillende vetpercentages beschikbaar, evenals verschillen in wrongelgrootte. Er zijn ook gearomatiseerde variëteiten beschikbaar.

Wrongel zijn de dikke klonten in het voedsel. Er is geen echt voedingsverschil tussen kleine of grote wrongel (soms ‘chunk style’ genoemd) kwark. Het verschil is simpelweg een gevolg van de manier waarop de kaas wordt gemaakt.

Opslag en voedselveiligheid

Nadat je kwark hebt gekocht, zorg er dan voor dat je het gekoeld en goed afgesloten houdt. Het is een bederfelijk voedsel, dus het is het beste om kwark te consumeren vóór de vervaldatum op de verpakking. Houdbaarheid kan afhangen van hoe het voedsel is vervaardigd.

Met uitzondering van droge kwark (die geen vloeibaar deel heeft), bevriest dit voedsel niet goed.

Hoe zich voor te bereiden

Het voedsel is gemakkelijk mee te nemen, eenvoudig te eten als je onderweg bent en combineert goed met andere gezonde, dieetvriendelijke voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Kwark is gemakkelijk op te nemen in een maaltijd en heeft geen speciale bereiding nodig om van te genieten. Om die reden nemen veel lijners het op in hun maaltijdplannen.

Kwark is geweldig, maar je kunt het ook combineren met andere voedingsmiddelen om een complete maaltijd te maken. Probeer een van deze ideeën.

 • Voeg een kant van hartige groenten zoals broccoli of radijsjes toe voor een gezonde lunch of snack.
 • Top met fruit zoals bosbessen, frambozen, aardbeien of meloen om je zoetekauw te bevredigen
 • Bestrooi met noten zoals amandelen of walnoten, of met zaden zoals lijnzaad voor crunch en smaak
 • Maak een kwarkdessert door donkere chocoladeschilfers of cacaonibs te mengen.
 • Calorieën: 84
 • Vet: 2,3 g
 • Natrium: 321 mg
 • Koolhydraten: 4,3 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4,1 g
 • Eiwit: 11g
 • Calcium: 111 mg