Kunnen supplementen u helpen langer te leven?

Kunnen supplementen u helpen langer te leven?
Sinaasappels in heldere capsule om vitamine C-supplementen te vertegenwoordigen

Alita Ong/Stocksy United

Het idee dat je iets kunt nemen om je leven te verlengen is verleidelijk, vooral gezien het enorme scala aan vitamines en minerale supplementen op de markt. Lijkt simpel: meer voedingsstoffen = meer jaren. In een tijd waarin ons allemaal wordt verteld dat we meer groenten en fruit moeten eten, zijn supplementen dan een hedge tegen een dieet dat ontbreekt?

Omdat er voedingsstoffen zijn die je nodig hebt als je ouder wordt om je lichaam gezond en ziektevrij te houden, wenden veel mensen zich tot de supplementenindustrie – met een omzet van $ 123,28 miljard in 2019. Desondanks blijft het onderzoek verdeeld over de vraag of individuele supplementen de levensduur verbeteren, schadelijk zijn of gewoon rechtstreeks uit je lichaam worden uitgescheiden.

Wat moet je doen voor een langer, gezond leven?

Allereerst, onthoud dat de beste bron van elk ingrediënt voedsel is. Diëten rijk aan bètacaroteen zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met een lager risico op kanker, maar hetzelfde beschermende effect werd niet gevonden met bètacaroteensupplementen.Hier zijn enkele supplementen die vaak worden genomen voor een lang leven en het onderzoek dat ermee gepaard gaat:

Calcium

Dit mineraal houdt botten sterk en is nodig voor de spier- en zenuwfunctie en het bloedtransport. In een beoordeling uit 2011 van de Iowa Women’s Health Study, waarin 38.000 oudere vrouwen gedurende een periode van 22 jaar werden gevolgd, was calcium de enige veel voorkomende multivitaminecomponent waarvan werd aangetoond dat het een positief effect had op de mortaliteit – dat wil zeggen, die vrouwen die calcium gebruikten (gemiddeld 400-1300 mg / dag) hadden een iets lager risico om in die tijd te sterven.Daarentegen hebben andere beoordelingen van longitudinale of langetermijnstudies gesuggereerd dat het nemen van calciumsupplementen het risico op een hartaanval en beroerte bij vrouwen kan verhogen.In het licht van tegenstrijdig onderzoek is het het beste om met uw arts te praten over de veiligheid van calciumsupplementen.

Vitamine D

Vitamine D werkt met calcium om botten gezond te houden; het kan ook helpen beschermen tegen bepaalde kankers en andere ziekten. Het wordt in de huid gesynthetiseerd in de aanwezigheid van UV-licht, dus er zijn zorgen geuit over de vraag of mensen die in noordelijke klimaten wonen met minder daglicht in de winter genoeg kunnen krijgen. Onderzoek toont aan dat zowel vitamine D-tekort als vitamine D-toxiciteit een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van kanker en hart- en vaatziekten.

Daarentegen vond een studie uit 2013 van meer dan 9.000 deelnemers aan de Canadian Multicentre Osteoporosis Study (CaMos) geen van beide schade noch voordeel voor sterfte geassocieerd met vitamine D-inname over een periode van 10 jaar.

Vitamine B6

Vitamine B is betrokken bij de creatie van neurotransmitters en bloedcellen, en het reguleren van de niveaus van een aminozuur genaamd homocysteïne. Omdat B-vitamines zoals foliumzuur, B6 en B12 hebben aangetoond dat ze de homocysteïnespiegels verlagen – een status die geassocieerd is met een lager risico op hartaandoeningen en beroertes – hebben onderzoekers onderzocht of suppletie deze aandoeningen zou helpen voorkomen en de levensduur zou verbeteren. In verschillende grootschalige studies hadden deze B-vitamines als supplementen echter geen effect op de incidentie of ernst van hartaandoeningen of beroertes.Evenzo werd in onderzoek naar het effect van B6-supplementen op de incidentie van kanker geen effect op de mortaliteit gevonden.

Vitamine B12

Mensen ouder dan 50 jaar absorberen mogelijk niet zo effectief vitamine B12 – vereist voor de gezondheid van bloed en zenuwen. Eerder werd aangenomen dat vitamine B12 (zoals B6) suppletie, vooral in combinatie met foliumzuur, zou kunnen helpen bij het afweren van hartaandoeningen en beroertes, maar dat is grotendeels verdisconteerd. Onderzoek is aan de gang om te zien of vitamine B12 kan helpen bij het behandelen of voorkomen van dementie, wat op zijn beurt de levensduur zou kunnen bevorderen.

Ascorbinezuur

Noodzakelijk voor de productie van collageen en bepaalde neurotransmitters, vitamine C is ook een krachtige antioxidant. Het lijkt erop dat vitamine C-tekort kan worden geassocieerd met een hoger risico op sterfte door hart- en vaatziekten en voor sommige mensen de endotheelfunctie en lipidenprofielen kan verbeteren.Onderzoek is aan de gang om te bepalen of vitamine C zal helpen bij het voorkomen van bepaalde kankers en hart- en vaatziekten.

Selenium

Een sporenmineraal, selenium wordt gebruikt om antioxiderende enzymen in het lichaam te vormen. Antioxidanten dweilen de schadelijke bijproducten van cell me optabolisme en blootstelling aan milieutoxine. Seleniumniveaus in populaties variëren afhankelijk van de concentratie van het mineraal in de bodem waar voedsel wordt verbouwd. Suppletie van selenium is in sommige onderzoeken in verband gebracht met een toename van de mortaliteit. In één studie verminderde selenium de percentages maag- en longkanker in populaties met lage niveaus, maar verhoogde tarieven in die met hogere niveaus. De meeste studies hebben overwogen supplementen in het bereik van 100-200mcg; federale voedingsrichtlijnen suggereren dat volwassenen ouder dan 19 jaar dagelijkse totalen van 55 mcg / dag moeten consumeren, niet hoger dan 400 mcg / dag.

Beta-caroteen

Een vorm van vitamine A gevonden in kleurrijke groenten en fruit, diëten rijk aan beta-caroteen zijn in verband gebracht met een lager risico op kanker. Studies naar beta-caroteen supplementen hebben niet dezelfde resultaten aangetoond; sommigen hebben zelfs een toename van de sterfte aangegeven.Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor bètacaroteen.

Waar het op neer komt

Supplementonderzoek wordt geconfronteerd met uitdagingen in termen van het sorteren van andere levensstijlfactoren (of “verwarrende” aspecten) zoals roken, de kans om te worden gescreend op ziekten, dieet en lichaamsbeweging. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat de wetenschap ons met zekerheid vertelt welke vitamines en mineralen ons leven kunnen helpen verlengen, en met hoeveel.

Vergeet niet dat veel studies hebben aangetoond dat een plantaardig dieet in mediterrane stijl, met veel fruit en groenten die rijk zijn aan vezels, de nodige voedingsstoffen levert voor de meeste mensen.

Zorg ervoor dat u uw arts of voedingsdeskundige raadpleegt voordat u supplementen inneemt. Meer is niet beter, dus megadoseer niet. Vitaminen en mineralen uit alle bronnen (verrijkte voedingsmiddelen, multivitaminen, producten met één vitamine) tellen op. Ze kunnen ook interfereren met medicatie die u mogelijk gebruikt en kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Vergeet niet dat veel studies hebben aangetoond dat een plantaardig dieet in mediterrane stijl, met veel fruit en groenten die rijk zijn aan vezels, de nodige voedingsstoffen levert voor de meeste mensen.