Cantaloupe Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Cantaloupe Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
meloen voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Als je je hebt afgevraagd of cantaloupes te zoet zijn om goed voor je te zijn, zul je blij zijn om te horen dat deze meloenen (ook bekend als “muskmeloenen”) verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Cantaloupe bevat veel voedingsstoffen en bevat ook een grote hoeveelheid water (ongeveer 90%). Het eten van meloen is een goede manier om te helpen bij hydratatie en te voldoen aan uw vochtbehoeften, terwijl u ook uw inname van vitamines, mineralen en antioxidanten verhoogt.

Cantaloupe Nutrition Feiten

Een kopje rauwe meloenballen (177 g) levert 60 calorieën, 1,5 g eiwit, 14,4 g koolhydraten en 0,3 g vet. Cantaloupe is een uitstekende bron van vitamine C, vitamine A en kalium. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Cantaloupe Nutrition Feiten
Voedingsstof Hoeveelheid per portie
Calorieën 60
Vet 0,3 g
Natrium 28g
Koolhydraten 14,4 g
Vezel 1,6 g
Suikers 14g
Eiwit 1,5 g
Ascorbinezuur 65 mg
Vitamine A 299,1mcg
Kalium 472,6 mg
Magnesium 21,2 mg
Folaat 37,2mcg
Bètacaroteen 3575,4mcg
Vitamine K 4,4 mcg

Koolhydraten

In een portie meloen van 1 kopje zit 14,4 gram totale koolhydraten met 1,6 gram vezels en ongeveer 14 gram natuurlijke suiker. De vezel in meloen is meestal onoplosbaar, maar het bevat ook wat oplosbare vezels.

Vanwege het natuurlijke suikergehalte heeft meloen een glycemische index van 65. De glycemische belasting (die rekening houdt met de portiegrootte) is echter slechts 4, vanwege het hoge waterpercentage van cantaloupe.

Vetten

Zoals het meeste fruit zit er bijna geen vet in meloen.

Eiwit

Cantaloupe levert een kleine hoeveelheid eiwit met 1,5 gram per kopje. Het is geen belangrijke bron van eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Cantaloupe levert kalium, calcium, magnesium, fosfor, zink en vitamine C, A en B9 (folaat). Cantaloupe is het meest rijk aan vitamine C, met één kopje dat 72% van uw dagelijkse aanbevolen inname levert op basis van een dieet van 2.000 calorieën per dag. Vitamine A is ook overvloedig aanwezig, met 33% van uw dagelijkse inname per kopje.

Calorieën

Een kopje rauwe meloenballen (177 g) levert 60 calorieën, waarvan 87% afkomstig is van koolhydraten, 8% van eiwitten en 5% van vet. Cantaloupe is een caloriearm, waterrijk voedsel.

Samenvatting

Cantaloupe is een voedzame bron van koolhydraten. De meloen is een rijke bron van vitamine C, A en kalium. Het bevat ook magnesium, vitamine K, zink en folaat. Het is hydraterend en vrijwel vetvrij.

Gezondheidsvoordelen

Cantaloupe heeft veel bewezen gezondheidsvoordelen met betrekking tot de antioxiderende kracht, elektrolyten en watergehalte.

Voorkomt uitdroging

Afgezien van het drinken van voldoende water, kan het eten van hoogwatervruchten zoals meloen je helpen gehydrateerd te blijven. Omdat meloen meer dan 90% water bevat, is het een geweldige snack op een warme dag. Het is ook een goede bron van het elektrolytkalium.

De voedingsrichtlijnen 2020-2025 van de USDA geven kalium aan als een voedingscomponent van bezorgdheid voor de volksgezondheid, omdat studies hebben aangetoond dat mensen in de VS minder consumeren dan wordt aanbevolen.

Lage innames in kalium zijn geassocieerd met gezondheidsrisico’s, waaronder ernstige uitdroging. De eenvoudigste manier om erachter te komen of je goed gehydrateerd bent, is door de kleur van je urine te controleren. Het moet lichtgeel zijn. Donkergele of amberkleurige urine kan wijzen op uitdroging.

Ondersteunt de gezondheid van het oog

Cantaloupe is een topvoedsel voor de gezondheid van het oog vanwege het bètacaroteengehalte. Dezelfde vitamines die wortels hun oranje kleur geven, zijn ook verantwoordelijk voor de kleur en voordelen van meloen. Naast bètacaroteen bevat cantaloupe ook luteïne en zeaxanthine, twee in vet oplosbare antioxidanten die behoren tot de klasse van carotenoïden genaamd xanthofylen.

Hoewel luteïne en zeaxanthine niet worden omgezet in vitamine A, bezitten ze wel eigenschappen die bijdragen aan de gezondheid van het oog, met name in de macula. Het opnemen van meloen in uw maaltijdplan biedt belangrijke voedingsstoffen voor uw ogen.

Kan helpen het risico op kanker te verminderen

De hoge antioxiderende activiteit van Cantaloupe helpt vrije radicalen op te ruimen voordat ze schade veroorzaken. Extract van cantaloupe’s peeling en zaden is aangetoond dat de groei van tumorcellen van de nier, colorectale gebied en cervicale gebied te voorkomen.

De antioxiderende eigenschappen van de meloen en peeling remden de verspreiding van de tumoren met 20% tot 85%. Deze studie is echter voorlopig en niet overtuigend. Meer onderzoek is nodig, maar het is veelbelovend voor toekomstige inspanningen.

Helpt zonnebrand te genezen

Meloen biedt fotoprotectieve effecten wanneer het wordt ingenomen of topisch op de huid wordt aangebracht.Wanneer het op een zonverbrande huid wordt geplaatst, verhoogt meloenextract de antioxidantactiviteit, vermindert het verbrande cellen en verhoogt het melaninegehalte. Hoewel het eten van meloen de behoefte aan bescherming tegen de zon niet vervangt, kan het je lichaam wat extra hulp geven bij het genezen van zonnebrand.

Verlaagt de bloeddruk

Zoals veel fruit is meloen van nature laag in natrium en hoog in kalium, met 1 kopje meloenballen met 473 milligram kalium. Deze combinatie van hoog kalium en laag natrium is effectief in het verminderen van hoge bloeddruk.

Cantaloupe is ook een hart-gezonde keuze. Het kiezen van voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte, zoals meloen, wordt geassocieerd met een verminderd risico op hypertensie en beroerte.

Allergieën

Mensen met oraal allergiesyndroom (OAS) kunnen reageren wanneer ze worden blootgesteld aan meloen, vooral als ze ook allergisch zijn voor grassen. Symptomen kunnen jeuk of zwelling van de mond, gezicht, lip, tong en keel zijn, en in meer ernstige gevallen, moeite met ademhalen of slikken.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor meloen of OAS heeft, zoek dan de zorg van een gekwalificeerde zorgverlener. De diagnose kan huidtesten, bloedonderzoek en een beoordeling van uw symptomen omvatten.

Bijwerkingen

Sommige mensen geloven dat meloenen ’s nachts niet mogen worden geconsumeerd. Er zijn een paar redenen waarom mensen dit zeggen. Een daarvan is dat meloen zo hydraterend is dat als je het te dicht bij het slapengaan eet, je ’s nachts moet opstaan om de badkamer te gebruiken. Anderen denken dat het suikergehalte het een slechte keuze maakt vlak voor het slapengaan, omdat je bloedsuikerspiegel kan pieken, waardoor je wakker kunt blijven.

Beide zijn denkbaar waar voor een zeer klein aantal mensen die bijzonder gevoelig zijn voor deze kwesties. Voor de overgrote meerderheid van de mensen zou het eten van meloen ’s nachts echter geen probleem vormen.

Variëteiten

Er zijn twee hoofdvariëteiten van meloen: Noord-Amerikaanse meloen en Europese meloen. Beide variëteiten zijn oranje van binnen met een vergelijkbare smaak. Het belangrijkste verschil is het buitenpatroon op de schil. Noord-Amerikaanse meloen heeft een netachtig patroon, terwijl De Europese meloen licht geribbeld is.

Meloenzaden zijn eetbaar en populair in het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Je kunt verse meloen vinden die in zijn geheel wordt verkocht, gesneden of in bollen wordt gesneden met een meloenballer.

Wanneer het het beste is

Het kiezen van de perfecte meloen is een beetje een kunstvorm. Je kunt een rijpe meloen kopen voor onmiddellijk gebruik of een die thuis moet rijpen. Als u op zoek bent naar een rijpe meloen, moet u op drie dingen zoeken:

 • Kleur: De huid onder het gaas moet een lichtoranje of crèmekleur hebben. Groen duidt op een onrijpe vrucht.
 • Stuurpenuiteinde: Het uiteinde van de meloen met de stengel moet een glad, afgerond litteken hebben. Je wilt de inkeping vinden, een indicatie dat het fruit is geplukt toen het rijp was.
 • Einde van de bloesem: De andere kant van de meloen is het bloesemuiteinde. Ruik dit deel: Het moet geurig zijn en wanneer je erop drukt, zal het iets “geven”. Als het keihard is met heel weinig geur, is het waarschijnlijk onrijp.

Een meloen zal een paar dagen blijven rijpen nadat deze is geplukt. Als het nog steeds hard is en heel weinig geur heeft, kan de smaak teleurstellend zijn. Vermijd meloenen die inkepingen of andere schade bevatten. Dit is meestal een teken dat het een gastheer is voor bacteriën. Als u een meloen koopt die niet volledig rijp is, bewaar deze dan een paar dagen op kamertemperatuur.

Opslag en voedselveiligheid

Het is belangrijk om de meloen te wassen voordat je erin snijdt het. Gebruik kraanwater en een groenteborstel. Het wordt niet aanbevolen om meloenen met zeep te wassen. De schil is poreus en zeep kan het vruchtvlees binnendringen.

Cantaloupes worden dicht bij de grond gekweekt en kunnen in contact komen met bacteriën uit de bodem, het water en dieren. Dit is een probleem voor de voedselveiligheid. Niet alleen kunnen omgevingsfactoren een rol spelen bij besmetting, maar ook menselijke besmetting kan optreden tijdens of na de oogst. Het wassen van de buitenkant van de meloen helpt om eventuele bacteriën te verwijderen.

Was het mes na het snijden van meloen en voordat u het op andere voedingsmiddelen gebruikt, omdat bacteriën zich kunnen verspreiden door kruisbesmetting. Dep na het wassen de meloen met een schone papieren handdoek om overtollig water te verwijderen. Snijd vervolgens het stengeluiteinde af, waar de meeste bacteriën zich verzamelen, en gooi het weg.

Eenmaal gesneden, bewaar meloen in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal vijf dagen. Bewaar het indien mogelijk in de krokante. Houd er rekening mee dat hoe rijper de meloen, hoe minder houdbaarheid het nog heeft voordat het zal bederven. Het achterlaten van gesneden meloen op kamertemperatuur of in de hitte kan snel schadelijke bacteriën op het vlees laten groeien.

Als je meloen langer wilt bewaren, kun je rijpe meloen snijden en in de vriezer bewaren in een diepvrieszak of luchtdichte container.

Hoe zich voor te bereiden

Cantaloupe is een rijk uitziende vrucht die kan worden gebruikt als garnering, in salades of gegeten zoals het is. Het is geweldig in combinatie met zout voedsel zoals kaas of gebruikt om yoghurt of kwark te toppen. Speel met de veelzijdigheid van meloen terwijl je geniet van de voedingsvoordelen en sappige zoetheid.

17 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Meloenen, meloen, rauw. FoodData Centraal. Amerikaans ministerie van Landbouw.

 2. Versla Diabetes Foundation. Meloen.

 3. Gordon B. Hoeveel water heb je nodig?. Academie voor Voeding en Diëtetiek.

 4. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2020-2025 Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen. Negende editie.

 5. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Kalium: Factsheet voor gezondheidswerkers.

 6. Kardalas E, Paschou SA, Anagnostis P, Muscogiuri G, Siasos G, Vryonidou A. Hypokaliëmie: een klinische update. Endocr Connect. 2018;7(4):R135-R146. DOI:10.1530/EG-18-0109

 7. Amerikaanse Academie voor Oogheelkunde. Vier fantastische voedingsmiddelen om je ogen gezond te houden.

 8. Eisenhauer B, Natoli S, Liew G, Overstroming VM. Luteïne en zeaxanthine-voedselbronnen, biologische beschikbaarheid en voedingsvariëteit in leeftijdsgebonden maculaire degeneratiebescherming. Voedingsstoffen. 2017;9(2). DOI:10.3390/nu9020120

 9. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamine A: Factsheet voor gezondheidswerkers.

 10. Rolim PM, Fidelis GP, Padilha CEA, Santos ES, Rocha HAO, Macedo GR. Fenolprofiel en antioxiderende activiteit van peelings en zaden van meloen (Cucumis melo L. var. reticulatus) en hun antiproliferatieve effect in kankercellen. Braz J Med Biol Res. 2018;51(4):e6069. DOI: 10.1590/1414-431X20176069

 11. Egoumenides L, Gauthier A, Barial S, et al. Een specifiek meloenconcentraat vertoont fotoprotectieve effecten van antioxiderende activiteit bij gezonde volwassenen. Voedingsstoffen. 2018;10(4). DOI:10.3390/nu10040437

 12. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Kalium: Factsheet voor consumenten.

 13. American Heart Vereniging. Hoe kalium kan helpen bij het beheersen van hoge bloeddruk.

 14. American Academy of Allergy, Astma &Immunologie. Oraal allergiesyndroom (OAS) of pollenfruitsyndroom (PFS).

 15. Goldy R. Hoe een rijpe meloen te bepalen. Michigan State University Uitbreiding.

 16. Simmone A. Melons: Veilige omgang met consumenten. Instituut voor Voedings- en Landbouwwetenschappen.

 17. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. 4 stappen naar voedselveiligheid.


Door Barbie Cervoni MS, RD, CDCES, CDN

Barbie Cervoni MS, RD, CDCES, CDN, is een geregistreerde diëtist en gecertificeerde diabeteszorg- en onderwijsspecialist, die patiënten met diabetes begeleidt. Barbie was eerder de Advanced Nutrition Coordinator voor de Mount Sinai Diabetes and Cardiovascular Alliance en werkte in de pediatrische endocrinologie in het Steven and Alexandra Cohen Children’s Medical Center.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Cantaloupe is een voedzame bron van koolhydraten. De meloen is een rijke bron van vitamine C, A en kalium. Het bevat ook magnesium, vitamine K, zink en folaat. Het is hydraterend en vrijwel vetvrij.