Kun je trailrunningschoenen dragen op wegen?

Kun je trailrunningschoenen dragen op wegen?
Direct onder foto van atleet die op zonnige dag tegen helderblauwe lucht loopt

Klaus Vedfelt / Getty Images


 • Road vs. Trail Running Schoenen
 • Wanneer trailschoenen dragen
 • Wanneer moet je raceschoenen dragen?
 • Trail running schoentips

Trailrunningschoenen bieden meer tractie en stabiliteit, wat precies is wat je nodig hebt bij het hardlopen op ruig terrein en natuurpaden. Hoewel ze zijn ontworpen voor off-road runs, zijn trailschoenen over het algemeen ook veilig om te dragen tijdens het hardlopen op een weg of stoep. Er kunnen momenten zijn waarop uw wegschoenen een betere keuze kunnen zijn, maar uw trailschoenen zijn waarschijnlijk veelzijdig genoeg voor verschillende wegomstandigheden.

Road vs. Trail Running Schoenen

Veel hardlopers hebben een favoriet paar hardloopschoenen. Kiezen tussen weg- en trailrunningschoenen hangt af van een aantal factoren, met name waar je het meest van hardlopen houdt.

Bij het maken van de beste keuze voor hardlopen op de stoep, is het nuttig om de kenmerken van een hardloopschoen te begrijpen en hoe die functies verschillen op een trailschoen.

Trail schoenen

 • Dik bovenwerk

 • Zwaardere zolen

 • Stabiliteitsfuncties

 • Meestal zwaarder

 • Donkerdere kleuren

 • Gusseted tong

 • Beschermde teendoos

Raceschoenen

 • Ademend bovenwerk

 • Flexibele zolen

 • Enkele stabiliteitskenmerken

 • Vaak lichtgewicht

 • Scala aan kleuren

 • Verschillende tongstijlen

 • Luchtige teendoos

Bovendeel

Hardloopschoenen hebben meestal een bovenwerk (het deel van de schoen boven de tussenzool) dat is gemaakt van ademende materialen, zodat je voeten koel blijven tijdens het hardlopen. Trailschoenen daarentegen zijn meestal gemaakt van dikkere materialen in het bovenwerk. Het strak geweven gaas op een trailschoen helpt scheuren van trailresten te voorkomen.

Zolen

De zolen van trailschoenen zijn ontworpen om een oneffen trailoppervlak vast te houden. Grote nokken, tanden en een plakkeriger rubber bieden betere tractie om je over en door vuil, modder en rotsen te krijgen. De meeste hebben ook een rotsplaat gemaakt van hard plastic en bevindt zich in het middenzoolgebied om je voet te beschermen tegen rotsen en scherpe stokken.

Veel raceschoenen zijn meer ontworpen voor flexibiliteit en snelheid. Hierdoor zijn ze vaak lichter van gewicht en helpen ze je om snel en efficiënt van vlakke oppervlakken af te duwen.

Stabiliteit

Zowel trailschoenen als raceschoenen kunnen stabiliteitskenmerken hebben. Bijna alle trailschoenen zijn voorzien van stabiliteitsfuncties om te voorkomen dat een enkel op oneffen oppervlakken wordt aangepast. Deze steunmaterialen zitten vaak langs de zijkanten en onder je voet.

Wegschoenen hebben waarschijnlijk minder stabiliteitsfuncties voor het rennen op onstabiele oppervlakken, omdat ze zijn ontworpen voor hardlopen op gelijkmatige oppervlakken. Maar misschien vindt u stabiliteitsfuncties om een goede voetuitlijning en loopvorm te bevorderen.

Gewicht schoen

Trailschoenen zijn vaak zwaarder dan raceschoenen. Binnen de categorie trailschoenen zijn er echter verschillende gewichten beschikbaar. Lichte trailschoenen bieden ondersteuning op goed geprepareerde paden. Robuuste trailschoenen beschermen je voeten op verschillende soorten terrein. En off-trail schoenen bieden de meeste bescherming en ondersteuning voor hardlopen op rotsachtig of extreem terrein.

Schoen kleur

Hardloopschoenen zijn er in een breed scala aan kleuren. Het is niet ongebruikelijk om heldere, kleurrijke schoenen of lichtgekleurde schoenen te vinden. Het is niet zo gebruikelijk om witte of lichtgekleurde trailschoenen te vinden. Ze worden vaak geproduceerd in donkere kleuren om het vuil waar je doorheen loopt te verbergen.

Tong

Trailschoenen zijn meestal ontworpen met een gusseted tong om trailresten en grind uit de schoen te houden. Hardloopschoenen kunnen een tong hebben, maar ze hebben vaak een tong die alleen aan de voorvoet hecht.

Toe Box

De teendoos van hardloopschoenen heeft de neiging om taps toelopend, lichtgewicht en ademend te zijn. Trailschoenen daarentegen hebben vaak een teendoos die vaak breder is en bedekt met rubber. Teenbumpers zijn ontworpen om je tenen te beschermen tegen rotsen en ander vuil. Het stompen van een teen is nooit leuk en zelfs een goed verzorgd natuurlijk pad kan obstakels hebben die je kunt raken.

Trailrunningschoenen zijn ontworpen voor meer voetbescherming en stabiliteit. Als zodanig zijn deze schoenen iets omvangrijker en zwaarder dan een typische hardloopschoen voor de weg.

Houd er rekening mee dat je ook hybride schoenen kunt vinden. Deze zijn ontworpen om u de beste eigenschappen van zowel trail- als raceschoenen te geven. Het is zeker een stijl om te overwegen als je graag op verschillende oppervlakken hardloopt.

Wanneer trailschoenen dragen

Rotsachtige, modderige en ongelijke oppervlakken vereisen meestal een trailschoen. Het stevige ontwerp helpt om je enkels stabiel te houden, je voeten te beschermen en je lichaam te beschermen tegen vallen op paden. Maar er zijn momenten waarop je trailschoenen op de stoep kunt kiezen.

U kunt bijvoorbeeld merken dat het dragen van trailrunningschoenen op de weg veiliger is tijdens het hardlopen in regenachtige of besneeuwde omstandigheden. De tractie kan een grote hulp zijn op gladde oppervlakken.

Bovendien zijn trailschoenen vaak waterbestendiger en houden ze je voeten waarschijnlijk droger. Deze schoenen kunnen comfortabeler zijn in ongunstige omstandigheden. Je kunt zelfs waterdichte versies vinden, die vaak zijn gelabeld met GTX (voor Gore-tex).

Er zijn momenten waarop je geen trailschoenen moet dragen. Probeer te voorkomen dat je ze op sporen draagt (waar ze het oppervlak kunnen beschadigen) of op harde oppervlakken zoals asfalt. De stijve zool van de trailschoen kan halverwege de voet ongemak veroorzaken.

Wanneer moet je raceschoenen dragen?

Hoewel nieuwere versies van trailrunningschoenen lichter in gewicht en flexibeler zijn, zijn er enkele situaties waarin u een speciale wegschoen wilt.

U moet bijvoorbeeld geen trailrunningschoen op de weg dragen als u snellere trainingen doet, zoals temporuns of intervaltrainingen. Je zult je waarschijnlijk comfortabeler en sneller voelen in een lichtere wegschoen.

Ook als het erg warm en vochtig is, kun je de voorkeur geven aan lichtere hardloopschoenen op de weg boven trailrunningschoenen, zodat je voeten niet te bezweet worden.

Ten slotte vereisen track workouts een specifieke schoen. Sommige hardlopers dragen een wegschoen voor baantrainingen, maar baanschoenen (met of zonder spikes) zijn ook beschikbaar.

Probeer het dragen van lichtgewicht wegschoenen op zeer rotsachtige of gladde oppervlakken te vermijden. Je krijgt niet de tractie die je nodig hebt, waardoor uitglijden en vallen waarschijnlijker wordt.

Trail running schoentips

Er zijn een paar functies om op te letten bij het kopen van een goede trailrunner. Zodra u in een paar investeert, zijn er enkele tips die u kunt gebruiken om het meeste uit uw aankoop te halen.

Hulp van experts inroepen

Bezoek een sportspecifieke hardloopwinkel om trailrunningschoenen of raceschoenen te kopen. Experts in deze winkels zijn meestal hardlopers en kunnen aanbevelingen doen op basis van hoe en waar u van plan bent te rennen.

Er zijn verschillende stijlen trailrunningschoenen en verschillende functies om naar te zoeken. Experts adviseren dat u rekening houdt met vier functies bij het winkelen voor het beste paar:

 • Demping: Als je wegschoen zwaar gedempt is, geef je misschien de voorkeur aan een trailschoen met meer demping.
 • Pasvorm en comfort: Zorg ervoor dat je meerdere paren probeert en wat tijd doorbrengt met wandelen en joggen om ervoor te zorgen dat je de beste pasvorm krijgt. Laat de expert je voet meten en kijk naar je pas in elk paar.
 • Hiel-tot-teen druppel: Als je gewend bent om in een minimalistische of blotevoeten wegschoen te lopen, wil je waarschijnlijk minder van een druppel in je trailschoen.
 • Schoentype: Overweeg een lichte trailrunningschoen als je hem regelmatig op de weg wilt dragen. Ruige trailrunningschoenen of off-trail schoenen zijn misschien niet de beste optie voor de weg.

Hardloopwinkelexperts kunnen ook aanbevelingen doen over accessoires die uw trainingen veiliger en efficiënter kunnen maken. Het is bijvoorbeeld slim om trailrunningsokken te dragen bij het dragen van trailschoenen. Deze sokken zijn meestal dikker en hoger dan sokken die je misschien bij raceschoenen draagt.

Zorg voor de juiste pasvorm

Wanneer u in de hardloopwinkel bent, overweeg dan om een loopanalyse te krijgen. Dit zal een hardloopschoenenexpert helpen om de juiste schoenen voor je aan te bevelen. Zelfs als je een loopanalyse voor je hardloopschoen hebt gehad, is een trailschoen anders ontworpen en kan dit je pas beïnvloeden. Loopanalyse kan blessures helpen voorkomen.

Je zult merken dat het gevoel van een trailschoen anders is dan de pasvorm van een wegschoen. Schoenexperts adviseren dat een goede pasvorm rond de middenvoet nodig is om te voorkomen dat je schoenen uitglijden op oneffen terrein. Bovendien zorgt een bredere teenbox in de voorvoet ervoor dat je tenen zich kunnen spreiden en het pad kunnen vastpakken, vooral op heuvels.

Vergeet ten slotte niet dat trail sokken de pasvorm zullen beïnvloeden, dus je moet ze dragen tijdens het winkelen voor schoenen.

Trailrunningschoenen moeten op je voet anders aanvoelen dan een wegloper. Praat met een expert in een hardloopwinkel om ervoor te zorgen dat je de juiste pasvorm en functies krijgt voor je hardloopstijl en omgeving.

Overweeg twee paren

Misschien merk je dat je meer dan één paar hardloopscho nodig hebtEs. Een goed paar trailschoenen en een lichtgewicht paar raceschoenen houden je onder bijna alle omstandigheden bedekt.

U wilt bijvoorbeeld een paar trailrunningschoenen uitsluitend voor trail- en slechtweerlopen, en een paar gewone hardloopschoenen voor loopband en hardlopen op de weg.

Als je maar één paar schoenen kunt kopen en je loopt op meerdere oppervlakken, is het misschien het beste om een veelzijdig paar hybride schoenen te kopen, zodat je op verschillende oppervlakken kunt rennen.

Alternatieve schoenen

Als u het zich kunt veroorloven om in meer dan één paar schoenen te investeren, overweeg dan om het paar dat u van dag tot dag draagt af te wisselen. Hardlopers die meerdere keren per week trainen, roteren twee paar hardloopschoenen om de levensduur van elk paar te verlengen. Afwisselende schoenen geven ze een dag of twee om te decomprimeren en uit te drogen tussen de trainingen. Als je ook trainingen afwisselt (trail en road), train je ook je lichaam om veelzijdiger te worden.

Als je op meerdere ondergronden hardloopt, kun je een hybride hardloopschoen kopen om je hardloopsessies aan te kunnen. Maar veel atleten kiezen ervoor om twee of meer paar schoenen te hebben om hun trainingen veilig en plezierig te houden.

Een woord van bodymindspirit

Trailrunningschoenen zijn vrij veelzijdig en een geweldige keuze als je van tijd tot tijd door de natuur wilt rennen. Maar je kunt onder bepaalde omstandigheden ook trailrunningschoenen op de weg dragen.

De belangrijkste factor is echter het vinden van de beste pasvorm en functies voor u. Het maakt niet uit waar je ervoor kiest om te rennen, als je enthousiast bent over je training en je je goed voelt, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft en blijft rennen.

Trailrunningschoenen zijn ontworpen voor meer voetbescherming en stabiliteit. Als zodanig zijn deze schoenen iets omvangrijker en zwaarder dan een typische hardloopschoen voor de weg.

Trailrunningschoenen moeten op je voet anders aanvoelen dan een wegloper. Praat met een expert in een hardloopwinkel om ervoor te zorgen dat je de juiste pasvorm en functies krijgt voor je hardloopstijl en omgeving.

Als je op meerdere ondergronden hardloopt, kun je een hybride hardloopschoen kopen om je hardloopsessies aan te kunnen. Maar veel atleten kiezen ervoor om twee of meer paar schoenen te hebben om hun trainingen veilig en plezierig te houden.