Kun je een koptelefoon dragen in races?

Kun je een koptelefoon dragen in races?
Vrouw die rent met een koptelefoon en haar telefoon vastgebonden aan haar arm

Afbeeldingen van mensen / Getty Images


  • Wedstrijdreglement
  • Waarom hoofdtelefoons verboden zijn
  • Voors en tegens van muziek
  • Beste muziek voor hardlopen

Loop je liever met een koptelefoon? Als je met een koptelefoon traint, kun je er misschien ook de voorkeur aan geven om ermee te racen. Maar veel marathons en wedstrijden van andere afstanden staan geen koptelefoon toe. Er zijn ook andere factoren waarmee u rekening moet houden als u ervoor kiest om tijdens het hardlopen naar muziek te luisteren.

Raceregels voor hoofdtelefoons

Het gebruik van koptelefoons en oordopjes was vroeger in veel races officieel verboden. Maar in de loop der jaren zijn de regels versoepeld.

In 2008 heeft U.S.A. Track &Field (USATF), het bestuursorgaan voor langeafstandslopen en atletiek in de Verenigde Staten, zijn regel gewijzigd die hoofdtelefoons en andere muziekafspeelapparaten verbiedt bij alle door de USATF gesanctioneerde hardloopevenementen. Het amendement stond het gebruik van koptelefoons toe door degenen die niet deelnemen aan kampioenschappen voor prijzen, medailles of prijzengeld.

Ondanks de officiële wijziging raden sommige wedstrijdleiders het gebruik van koptelefoons en persoonlijke muziekapparaten tijdens marathons en andere races nog steeds af en verbieden ze zelfs. Dit om het evenement veiliger te maken voor iedereen.

Wanneer je je inschrijft voor een race, check dan de regels voor koptelefoons en oordopjes. Als er geen regel is die voorkomt dat u tijdens het hardlopen naar muziek luistert, weeg dan de voordelen van hardlopen met een hoofdtelefoon af tegen het niet-aangesloten werken.

Waarom hoofdtelefoons worden ontmoedigd of verboden

Veel hardloopwedstrijden vertrouwen op audio-aanwijzingen voor het doorgeven van belangrijke informatie. (Mensen met een auditieve beperking kunnen speciale accommodaties krijgen, zodat ze geen belangrijke informatie missen.)

Van alle hardlopers wordt verwacht dat ze luisteren en reageren op audiosignalen, zodat ze weten wanneer ze de race moeten starten en wanneer ze uit de weg moeten gaan of moeten stoppen. Dit is een van de regels van de race-etiquette. Als je tijdens een race naar muziek luistert, kun je deze belangrijke signalen van wedstrijdofficials en andere hardlopers op het parcours mogelijk niet horen.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een valse start. Wanneer beweging wordt gedetecteerd door een hardloper voor de start van een race, laat een geluid iedereen weten dat de race opnieuw moet worden gestart. Als je de cue niet hoort, kun je in de verleiding komen om de loper te volgen die een valse start heeft geïnitieerd, waardoor de start van de race verder wordt uitgesteld. Dit kan er ook toe leiden dat wedstrijdofficials evalueren of je al dan niet hebt bijgedragen aan de valse start, wat kan leiden tot diskwalificatie.

In sommige gevallen kunnen de gevolgen van het niet kunnen horen ernstiger zijn. Als de wegen tijdens de race open zijn voor auto’s en ander verkeer, kan het luisteren naar een koptelefoon in beide oren tijdens het hardlopen ervoor zorgen dat u signalen van tegemoetkomend verkeer mist. Dit kan leiden tot letsel voor jezelf of de mensen om je heen.

Het kunnen horen van race-instructies, verkeerslawaai en andere omgevingsgeluiden is cruciaal voor een veilig hardloopevenement. Het dragen van een hoofdtelefoon kan uw vermogen om deze signalen te horen in gevaar brengen.

Deze problemen zijn grote zorgen voor organisatoren van grote wedstrijden of marathons, die al veel logistiek in gedachten hebben. Ze kunnen ten grondslag liggen aan hun voorkeur voor een algeheel verbod op koptelefoons.

Voors en tegens van muziek

Veel hardlopers luisteren naar muziek omdat ze geloven dat het leidt tot psychologische voordelen en een toename van de prestaties. Deze overtuiging wordt gevalideerd door onderzoek, maar gekwalificeerd door een paar factoren.

Motivatie

Een studie onderzocht bijvoorbeeld de verschillen in prestaties wanneer muziek zelf werd geselecteerd of gekozen door iemand anders en gesynchroniseerd met de beweging van de atleet.De auteurs van de studie stelden vast dat zelfgekozen muziek grotere trainingsvoordelen bood.

Veel hardlopers zijn misschien gewend om aan het begin van de race een boost te voelen van hun muziek en muziek te gebruiken om hun tempo te bepalen tijdens het hardlopen. Maar er zijn andere manieren om je tempo te bepalen en een motivatieboost te krijgen waarbij je niet naar muziek hoeft te luisteren. En er zijn enkele risico’s verbonden aan het vertrouwen op muziek, zelfs als je de optie hebt.

Het apparaat dat u gebruikt om naar muziek te luisteren, kan tijdens uw race niet meer werken of veel van uw aandacht vereisen om te onderhouden. Dit zijn afleidingen die ervoor kunnen zorgen dat je je focus verliest en je uit je spel gooit als je geen andere strategieën hebt om op terug te vallen.

Mindfulness

Er zijn gedocumenteerde gezondheidsvoordelen voor mindfulness tijdens het sporten, zoals een sterkere verbinding met je lichaam.Je bent ook meer kans om je bewust te zijn van lichaamssignalen en signalen (zoals dorst) wanneer je zonder muziek rent.

Vraag jezelf af of je eerder geneigd bent om aandachtig aandacht te besteden aan je lichaam en je omgeving als je naar muziek luistert of niet. Het gaat niet alleen om winnen. Steeds meer marathons en andere races zijn gebouwd rond het hebben van muziek op de baan, kostuums en andere leuke elementen. Je bent misschien niet volledig aanwezig voor de ervaring als je bent aangesloten op je eigen muziek.

Beste muziek voor hardlopen

Als je naar muziek wilt luisteren (misschien voor slechts enkele van je trainingsruns), welke muziek moet je dan kiezen? Iedereen heeft een andere muzikale smaak, maar er is wat onderzoek gedaan naar het soort muziek dat het beste werkt voor hardlopen.

Eén studie onderzocht de effecten van verschillende muziektempo’s op de trainingsprestaties. Onderzoekers ontdekten dat het tempo en de muziekstijl een minimaal effect hadden. Als de sporter de muziek echter leuk vond, was de kans groter dat het een voordeel zou opleveren.

Sommige experts raden aan om naar muziek te luisteren die overeenkomt met je hardlooptempo. De meest efficiënte hardlopers hebben een hoge pasomzet van ongeveer 180 stappen per minuut, volgens een onderzoek uit 2020 onder ervaren recreatieve hardlopers.

Om dat tempo te bereiken, kunt u luisteren naar muziek van 180 beats per minuut (BPM) en ernaar streven uw pas met de muziek te synchroniseren. Als u het niet leuk vindt om uw eigen muziekafspeellijsten te maken, luistert u tijdens het hardlopen naar een muziekstreamingservice.

Een woord van bodymindspirit

Als de raceregels voor koptelefoons en oordopjes niet duidelijk zijn, stuur dan een e-mail naar de wedstrijddirecteur (contactgegevens moeten op de website van het evenement staan) en vraag het. Als je weet dat koptelefoons en oordopjes niet zijn toegestaan, doe dan je trainingsruns zonder muziek, zodat je er op de wedstrijddag aan gewend raakt. Als je je muziek absoluut nodig hebt om gemotiveerd te blijven of verveling tijdens de training te verslaan, probeer dan op een laag volume te luisteren of met één oordopje uit, zodat je nog steeds kunt horen.

Wanneer je je inschrijft voor een race, check dan de regels voor koptelefoons en oordopjes. Als er geen regel is die voorkomt dat u tijdens het hardlopen naar muziek luistert, weeg dan de voordelen van hardlopen met een hoofdtelefoon af tegen het niet-aangesloten werken.

Het kunnen horen van race-instructies, verkeerslawaai en andere omgevingsgeluiden is cruciaal voor een veilig hardloopevenement. Het dragen van een hoofdtelefoon kan uw vermogen om deze signalen te horen in gevaar brengen.