Kristalsuiker Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Kristalsuiker Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Suiker (gegranuleerd)

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Suiker Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kristalsuiker is witte tafelsuiker (15 calorieën per theelepel). Het is de meest herkenbare vorm van suiker, meestal te vinden in suikerpotten en in pakjes op restauranttafels. Kristalsuiker is geraffineerd, in tegenstelling tot sommige soorten bruine suiker die vaak ongeraffineerd of gedeeltelijk geraffineerd zijn. Suikerkorrels kunnen in grootte variëren van zeer fijn tot grof.

Suiker kan worden opgenomen in een gezond eetpatroon wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Maar overmatige suikerconsumptie komt vaak voor en kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Natuurlijke suiker versus geraffineerde suiker

Natuurlijke suikers zijn suikers die worden aangetroffen in voedsel, waaronder fruit. Geraffineerde suikers zijn verwerkte en vervaardigde suikers (bijvoorbeeld kristalsuiker). U vindt geraffineerde suikers gelabeld als “toegevoegde suikers” op voedingsetiketten.

Suiker Nutrition Feiten

Kristalsuiker zorgt voor voeding in de vorm van energie (calorieën). Het heeft geen vet, eiwitten, vezels, natrium of micronutriënten zoals mineralen of vitamines. De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4 g) kristalsuiker.

 • Calorieën: 15.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Een theelepel suiker heeft iets meer dan 15 calorieën die afkomstig zijn van ongeveer 4 gram eenvoudige koolhydraten. Er zit geen vezel of zetmeel in kristalsuiker.

Calorieën uit suiker worden soms “lege calorieën” genoemd omdat ze weinig tot geen voedingswaarde bevatten. Dat is de reden waarom de huidige USDA-voedingsrichtlijnen aanbevelen om uw inname van toegevoegde suiker te beperken tot 10% van de dagelijkse calorieën of minder, hoewel sommige experts nog minder aanbevelen. Een wetenschappelijke beoordeling van de voedingsrichtlijnen adviseerde om de suikerinname te beperken tot niet meer dan 6% van de dagelijkse calorieën.

Suiker is ook een hoog glycemisch voedsel. De glycemische index van kristalsuiker is 65. De glycemische lading van één theelepel suiker is echter slechts 3. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte bij het schatten van de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.

Vetten

Kristalsuiker bevat geen vet.

Eiwit

Er zit geen eiwit in kristalsuiker of andere vormen van suiker.

Vitaminen en Mineralen

Suiker levert geen significante vitaminen of mineralen.

Gezondheidsvoordelen

Suiker is een eenvoudig koolhydraat en biedt een snelle bron van energie (glucose) aan het lichaam. De cellen, weefsels en organen van uw lichaam zijn meestal afhankelijk van glucose om te functioneren.

Overtollige koolhydraten uit suiker en andere bronnen worden in het lichaam opgeslagen voor later gebruik wanneer energie (in de vorm van voedsel) niet beschikbaar is. Hoewel je lichaam andere macronutriënten zoals vet en eiwitten als brandstof kan gebruiken, zijn koolhydraten de voorkeursbron omdat ze gemakkelijk in glucose kunnen worden omgezet.

Suiker is ook nuttig bij de verwerking van voedsel. Suiker wordt veel gebruikt als smaakversterker, maar het kan ook worden gebruikt om een betere voedseltextuur te creëren, bulk toe te voegen, de houdbaarheid van verpakt voedsel te verbeteren en producten vochtig te maken. Suiker wordt ook gebruikt voor fermentatie.

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology is er geen echte allergie voor suiker. Maar de kwestie is controversieel omdat sommigen geloven dat suikerconsumptie hyperactiviteit kan veroorzaken. De organisatie stelt echter dat medisch bewijs van suikergerelateerde hyperactiviteit ontbreekt.

Bijwerkingen

Hoewel suiker bepaalde basisvoordelen kan bieden in het lichaam en in de voedselproductie, heeft veel van het onderzoek naar de rol van suiker in het dieet zich gericht op de negatieve effecten van overconsumptie van suiker.

Gegevens bijgewerkt in 2020 suggereren dat de suikerconsumptie in de VS afneemt, maar veel Amerikanen consumeren nog steeds meer suiker dan ze nodig hebben, voornamelijk in de vorm van toegevoegde suiker. Dat is suiker die tijdens de voedselverwerking wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals frisdranken, gebak, snacks en zelfs hartig voedsel zoals ketchup, soepen en saladedressings. Toegevoegde suiker bevat ook suiker die je zelf toevoegtf op voedingsmiddelen zoals koffie of ontbijtgranen.

Overmatige consumptie van suiker is in verband gebracht met een breed scala aan nadelige gezondheidseffecten, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, metabool syndroom en een slechte mondgezondheid.

Voedingsetiketten bevatten nu een regelitem dat consumenten kan helpen de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten te identificeren. Naast de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het consumeren van meer dan 10% van uw totale dagelijkse calorieën uit toegevoegde suiker, stelt de USDA dat het moeilijk is om aan de voedingsbehoeften te voldoen terwijl u binnen uw calorielimieten blijft als er te veel calorieën uit suiker komen.

Variëteiten

Kristalsuiker wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet. Kristalsuiker is het meest voorkomende type suiker dat wordt gebruikt in recepten en dagelijkse voedselaroma’s.

Er zijn ook zeer fijne kristalsuikers gemaakt voor het maken van gladde desserts, of poedersuiker, dat is kristalsuiker die is gemalen tot een poeder en gezeefd. Sommige licht- en donkerbruine suikers zijn kristalsuiker die is gemengd met melasse.

Opslag en voedselveiligheid

Kristalsuiker moet worden bewaard in een luchtdichte container in een voorraadkast of een kast, uit de buurt van warmte en licht. Het moet 18 tot 24 maanden vers blijven.

Volgens de USDA bederft suiker nooit, maar voor de beste kwaliteit, gebruik binnen twee jaar na opening. Je kunt suiker invriezen, maar het wordt niet aanbevolen omdat suiker gemakkelijk geuren van andere voedingsmiddelen in de vriezer kan oppikken.

Hoe zich voor te bereiden

Er zijn manieren om van zoete smaken te genieten zonder je suikerinname te overdrijven. Als u bijvoorbeeld suiker toevoegt aan uw ochtendkoffie of ontbijtgranen, verlaagt u geleidelijk tot de helft van uw normale hoeveelheid. Het bewaren van de suikerpot in de kast in plaats van op het aanrecht of de tafel kan u ook helpen om uw suikerinname tot een gezond niveau te verminderen.

Je kunt ook verse fruitschijfjes of bessen toevoegen aan je ochtendgranen of havermout in plaats van te strooien met suiker. Pak een appel, peer of sinaasappel in plaats van een snoepreep of koekje. Sla de suikerhoudende frisdranken over en drink in plaats daarvan water, voeg citroen- of limoenschijfjes toe voor een beetje smaak.

Natuurlijke suikers zijn suikers die worden aangetroffen in voedsel, waaronder fruit. Geraffineerde suikers zijn verwerkte en vervaardigde suikers (bijvoorbeeld kristalsuiker). U vindt geraffineerde suikers gelabeld als “toegevoegde suikers” op voedingsetiketten.

 • Calorieën: 15.4
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 0g

Overmatige consumptie van suiker is in verband gebracht met een breed scala aan nadelige gezondheidseffecten, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, metabool syndroom en een slechte mondgezondheid.