Grapefruit Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Grapefruit Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
grapefruit

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Grapefruit is een hybride van de sinaasappel en de pummelo die in de 18e eeuw in Barbados is ontstaan. Tegenwoordig kun je deze subtropische citrusvrucht het hele jaar door in de meeste supermarkten vinden. De binnenkant kan wit, roze of robijn zijn. De felgele huid kan variëren van relatief dun tot dik.

Veel mensen eten gehalveerde grapefruit rauw en bestrooid met suiker of honing. Maar het kan ook worden gegrild, geroosterd of geserveerd als dessert in verschillende recepten. Grapefruit kan worden toegevoegd aan salades, salsa’s of in plakjes worden gesneden en worden gebruikt om vis te toppen. Omdat het weinig calorieën bevat en een goede bron van vezels en vitamine C is, kan grapefruit een briljante aanvulling op uw dieet zijn.

Grapefruit Voeding Feiten

Een halve grapefruit met een diameter van ongeveer 3 3/4 “(123 g) levert 52 calorieën, 0,9 g eiwit, 13,2 g koolhydraten en 0,2 g vet. Grapefruits zijn een uitstekende bron van vitamine C en vitamine A. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 52
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 13,2 g
 • Vezel: 2g
 • Suikers: 8,5 g
 • Eiwit: 0,9 g
 • Ascorbinezuur: 38,4 mg
 • Vitamine A: 71,3 mcg

Koolhydraten

Er zitten ongeveer 13 gram koolhydraten in een halve grapefruit. Het grootste deel van de koolhydraten is afkomstig van natuurlijk voorkomende suiker (8,5 g). Er zitten ook 2 gram vezels in een halve grapefruit.

De glycemische lading van een halve grapefruit (zonder toegevoegde suiker of honing) wordt geschat op 4.

Vetten

Er zit bijna geen vet in grapefruit. De helft van een middelgrote grapefruit heeft ongeveer 0,2 g vet.

Eiwit

Er zit minder dan één gram eiwit in een halve grapefruit.

Vitaminen en Mineralen

Grapefruit is een uitstekende bron van vitamine C en voorziet in bijna 64% van uw dagelijkse behoeften in één portie. Het is ook een uitstekende bron van bètacaroteen (dat het lichaam omzet in vitamine A), en voorziet in 28% van uw dagelijkse behoeften.

Grapefruit biedt kleine hoeveelheden van bepaalde mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium.

Gezondheidsvoordelen

De vitamines, antioxidanten en vezels in grapefruit bieden verschillende gezondheidsvoordelen.

Ondersteunt wondgenezing

Vitamine C is nodig voor wondgenezing in het lichaam. Dier- en menselijke studies hebben aangetoond dat weefselherstel en wondherstel sneller gebeuren met vitamine C-suppletie. Maar onderzoekers weten niet zeker of dit voordeel alleen van toepassing is op degenen die een tekort aan de vitamine hebben.

Bevordert de gezondheid van het oog

Vitamine A, geleverd door grapefruit in de voorlopervorm van bètacaroteen, is noodzakelijk voor een normaal gezichtsvermogen. Vitamine A kan ook een rol spelen bij het beheer van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Studies hebben aangetoond dat het nemen van supplementen met vitamine A, vitamine C en andere voedingsstoffen het risico op het ontwikkelen van geavanceerde AMD met 25% kan verminderen.

Andere deskundigen hebben voedingsbronnen onderzocht van cruciale voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van het oog. Een gepubliceerde studie vermeldde grapefruit en grapefruitsap als belangrijke voedingsbronnen.

Kan helpen kanker te voorkomen

Roze grapefruit bevat de antioxidant lycopeen, waardoor het zijn prachtige roze tint krijgt. Een studie uit 2015 suggereerde dat een lycopeenrijk dieet het risico op prostaatkanker kan verminderen.

Grapefruit biedt vitamine C en het onderwerp vitamine C en kankerpreventie is fel bediscussieerd. Onderzoekers weten niet zeker of vitamine C-supplementen of het consumeren van meer vitamine C-voedingsmiddelen dit voordeel kunnen bieden.

Ondersteunt Heart Heath

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van grapefruit geassocieerd is met een lager LDL (“slecht”) cholesterol en een hoger HDL (“goed”) cholesterolgehalte in het bloed. Het kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen bij volwassenen met overgewicht.

Onderzoekers die cardiovasculaire risicofactoren bestuderen, hebben de consumptie van grapefruit onderzocht, samen met de inname van other fruit zoals bosbessen, granaatappel en appels.

In een gepubliceerde review concludeerden de auteurs van de studie dat andere vruchten geassocieerd waren met meer significante voordelen met betrekking tot de gezondheid van het hart. Toch zal fruitconsumptie over het algemeen waarschijnlijk helpen bij het moduleren van gerelateerde aandoeningen zoals hypertensie, dyslipidemie, diabetes en overgewicht / obesitas.

Vermindert ontstekingen

Grapefruits bevatten flavanonen, die een subklasse van flavonoïden zijn. Van flavonoïden is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, antitrombogene, antidiabetische, antikanker- en neuroprotectieve activiteiten vertonen.

Gezondheidsvoordelen van Grapefruit

 • Ondersteunt wondgenezing
 • Bevordert de gezondheid van het oog
 • Kan helpen kanker te voorkomen
 • Ondersteunt de gezondheid van het hart
 • Vermindert ontstekingen

Allergieën

Er zijn meldingen van citrusallergie, maar de aandoening wordt als ongewoon beschouwd. Grapefruitallergieën zijn mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Maar als je een citrusallergie hebt, moet je grapefruit vermijden.

Bijwerkingen

U mag geen grapefruit eten of grapefruitsap drinken als u lipidenverlagende (cholesterolverlagende) medicijnen gebruikt die statines worden genoemd. Deze kunnen medicijnen zoals Zocor (simvastatine) of Lipitor (atorvastatine) omvatten.

Verbindingen in grapefruit kunnen interageren met de enzymen in je darmen die je lichaam helpen sommige soorten statines te absorberen. De interferentie kan de niveaus van statines in uw bloed beïnvloeden.

Medicatie Interacties

Grapefruit en grapefruitsap kunnen ook interfereren met andere voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen. Grapefruit kan worden gecontra-indiceerd met medicijnen zoals antihistaminica, schildkliervervangende geneesmiddelen, anticonceptie, maagzuurblokkerende geneesmiddelen en de hoestonderdrukker dextromethorfan.

Bovendien kunnen bloeddrukmedicijnen Procardia en Adalat CC (beide nifedipine) interageren met grapefruit. Anti-angst geneesmiddelen zoals buspiron, corticosteroïden, en bepaalde orgaan-transplantatie afstoting drugs kunnen ook minder effectief worden als u grapefruit consumeert.

Inname van grapefruit met deze medicijnen kan ervoor zorgen dat het lichaam de geneesmiddelen abnormaal metaboliseert. Als u medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of het veilig is om grapefruit een vast onderdeel van uw dieet te maken.

Als u medicijnen gebruikt, moet u contact opnemen met uw arts voordat u grapefruit of grapefruitbevattende producten gebruikt. Grapefruit is gecontra-indiceerd met verschillende medicijnen, deels omdat het de metabolisatie verhoogt , wat kan leiden tot onjuiste dosering.

Variëteiten

Grapefruitvariëteiten zijn roze, wit of robijnrood. Robijnrood is de meest voorkomende en gemakkelijk te vinden. Deze grapefruits staan bekend om hun mildere smaak en felrode binnenkleur.

Roze grapefruit komt ook vaak voor, maar niet zo zoet. Witte grapefruit heeft een bleke, gele kleur van buiten en een roze, witachtige binnenkant. Witte grapefruits produceren het fijnste sap. Met betrekking tot calorieën en macronutriënten zijn de voedingsprofielen vergelijkbaar voor grapefruits van elke tint.

Wanneer het het beste is

Het grapefruitseizoen loopt van oktober tot juni. Maar je kunt grapefruit het hele jaar door in de meeste supermarkten vinden.

Zoek tijdens het winkelen naar grapefruit zonder groene kleur buiten. Vermijd fruit met zachte plekken of drassige gebieden. Sla grapefruits met een ruwe of gerimpelde huid over.

Als algemene vuistregel geldt dat een grapefruit die zwaar aanvoelt vanwege zijn grootte sappig zal zijn. Als je de grapefruit in je hand houdt, zou het zwaarder moeten aanvoelen dan het lijkt. Er wordt aangenomen dat het antioxidantgehalte van citrusvruchten toeneemt naarmate het rijpt, dus het kiezen van een volledig rijpe grapefruit is ideaal.

Opslag en voedselveiligheid

Als je van plan bent om je grapefruit meteen te eten, laat het dan op kamertemperatuur staan. Als u het later bewaart, is het bewaren van grapefruit in de koelkast OK.

Doe het fruit in een plastic zak in het krokantere compartiment. Gekoelde, hele grapefruit kan tot zes weken vers blijven.

Je kunt grapefruit invriezen, maar het is het beste om de fruitsecties te verwijderen en ze in een diepvriesveilige zak of container te plaatsen in plaats van het hele fruit in te vriezen. Bevroren grapefruit moet tot een jaar goed blijven als het goed wordt ingevroren.

Zoals veel citrusvruchtenschillen is grapefruitschil veilig om te consumeren. Het bevat zelfs wat vezels en andere voedingsstoffen. Je zult het fruit voor consumptie willen wassen, omdat het bacteriën of puin kan bevatten. Spoel het fruit af met koud water en bestrijk de buitenkant met een groenteborstel.

Hoe zich voor te bereiden

Grapefruit is een geweldige snack of onderdeel van een maaltijd. Als je het fruit combineert met een eiwitrijke kant zoals yoghurt of een klein handje noten, kun je een meer vullende snack maken.

De gemakkelijkste manier om te eten is om in te graven met een lepel, maar je kunt grapefruit ook gebruiken om smaak, textuur en kleur toe te voegen aan zoete en hartige recepten. Probeer grapefruit te combineren met groenten voor een verfrissende citrussalade, of hak wat grapefruitsecties om een zoete, zure smaak voor vlees te maken.

Grapefruit Serveer suggesties

 • Voeg grapefruitsegmenten toe aan de salade.
 • Serveer grapefruit met verse kruiden op gegrilde vis.
 • Meng en vries grapefruit in tot ijslolly’s.
 • Hak grapefruit in gerechten op basis van granen, zoals couscous, rijstpilaf of quinoa.
 • Serveer gelaagd met gesneden bieten en geroosterde amandelen.

Veel recepten combineren hart-gezonde avocado met robijnrode grapefruit. De combinatie is mooi om naar te kijken en voedzaam. Het is ook heerlijk, want de romigheid van de avocado mengt perfect met de zoete, zure smaak van de grapefruit.

 • Calorieën: 52
 • Vet: 0,2 g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 13,2 g
 • Vezel: 2g
 • Suikers: 8,5 g
 • Eiwit: 0,9 g
 • Ascorbinezuur: 38,4 mg
 • Vitamine A: 71,3 mcg
 • Ondersteunt wondgenezing
 • Bevordert de gezondheid van het oog
 • Kan helpen kanker te voorkomen
 • Ondersteunt de gezondheid van het hart
 • Vermindert ontstekingen

Als u medicijnen gebruikt, moet u contact opnemen met uw arts voordat u grapefruit of grapefruitbevattende producten gebruikt. Grapefruit is gecontra-indiceerd met verschillende medicijnen, deels omdat het de metabolisatie verhoogt , wat kan leiden tot onjuiste dosering.

 • Voeg grapefruitsegmenten toe aan de salade.
 • Serveer grapefruit met verse kruiden op gegrilde vis.
 • Meng en vries grapefruit in tot ijslolly’s.
 • Hak grapefruit in gerechten op basis van granen, zoals couscous, rijstpilaf of quinoa.
 • Serveer gelaagd met gesneden bieten en geroosterde amandelen.