Krachttrainingsmachines in de sportschool en wat ze doen

Krachttrainingsmachines in de sportschool en wat ze doen
Personal trainer die vrouw zittende kabel rij gym begeleidt
Hero Images / Getty Images

 • Kabel Lat Pulldown
 • Zittende kabelrij
 • Smith Machine Squat
 • Machine Back Extensie
 • Machine Hack Kraak
 • Kabel Push-Pull
 • Eenzijdige lage trekkracht
 • Zittende overheadpers
 • Pull-Up of Chin-Up
 • Geassisteerde dip
 • Een woord van bodymindspirit

Krachttrainingsapparatuur is gevarieerd en divers in type en functie. Je kunt je eigen lichaamsgewicht gebruiken voor oefeningen zoals push-ups en squats. Of je kunt losse gewichten zoals dumbbells en barbells, of weerstandsbanden en -buizen, gebruiken voor krachttraining.

Krachttrainingsmachines, frames en werkstations zijn een andere optie. Fitnessapparaten zijn een veilige plek voor beginners om te beginnen, omdat de machine de instabiliteit verwijdert die inherent is aan losse gewichten en halters. Maar gewichthefmachines kunnen er complex en intimiderend uitzien. Dit overzicht van oefeningen die je op een machine kunt doen, zal helpen.

Kabel Lat Pulldown


bodymindspirit / Ben Goldstein


De lat pulldown is een klassieke “pull” oefening, meestal met een kabelmachine waarbij je een verzwaarde kabel naar boven trekt. Deze beweging werkt voornamelijk de latissimus dorsi (lats), de grote spieren onder het schouderblad aan weerszijden van de rug.

Zittende kabelrij


bodymindspirit / Ben Goldstein


Voor de zittende kabelrij ga je op een platform zitten en pak je een handvat vast dat je naar je toe trekt, waarbij je een rechte rug behoudt terwijl je in de schouderbladen knijpt. Net als de pulldown kan het gewicht worden aangepast met pinnen of andere mechanismen, afhankelijk van het type machine. Deze oefening richt zich ook op de latissimus dorsi-spieren van de rug.

Smith Machine Squat

Vrouw die Smith Machine Squats doet
Getty Images/Westend61

Dit rek met een verstelbare stang van (meestal) 10 kilogram, is een veelzijdig frame waarmee je bankdrukken en squats kunt doen. Met het frame kunt u de vaste stang op zijn plaats vergrendelen op haken aan weerszijden van de voorste staanders.

Hoewel de Smith-machine nuttig is voor amateurs en beginners, kan het gebruik van te veel gewicht op de machine gevaarlijk zijn, tenzij een spotter wordt gebruikt, vooral bij een bankdrukken.

Machine Back Extensie

Sport jonge vrouw die oefeningen doet op trainer rug machine in de sportschool

Bojan89 / Getty Images.

Deze positioneringsmachine wordt ook wel een hyperextensiebank genoemd. Hiermee kunt u uw voeten onder een pad of pads haken, uw romp over een andere pad laten zakken en opnieuw optillen om terug te keren naar de startpositie. De voorwaartse beweging buigt de rug en de return verlengt de rug. Als je op de retour voorbij de natuurlijke lijn van de rug gaat, wordt dit hyperextensie genoemd.

De machine rugverlenging werkt de buikspieren en de onderrug. Het verwijderen van ondersteuning voor de romp creëert een vergelijkbare oefening genaamd de glute-ham raise (gluteus-hamstring raise), wat een sterk aanbevolen oefening is voor de hamstringspieren.

Machine Hack Kraak

Jongeman die traint op een leg press-machine in de sportschool

Westend61 / Getty Images.

Net als de Smith-machine neemt de hack squat-machine de instabiliteit van de vrijstaande squat weg door een vast pad te bieden. Dit heeft voor- en nadelen. Machines met een vast pad roepen geen extra spieren op, zoals stabilisatoren en synergisten. Ze bieden echter wel iets meer controle voor beginners (ook net als de Smith-machine moeten beginners zeer zware gewichten vermijden).

Kabel Push-Pull


bodymindspirit / Ben Goldstein


De kabel push-pull is een van de vele oefeningen die mogelijk zijn met een kabelpoeliestation, een groot frame met uitschuifbare kabelgrepen met katrollen aan elk uiteinde. De positie van de grepen kan omhoog of omlaag worden bewogen om verschillende oefeningen aan te passen.

Sommige systemen hebben een pull-up/chin-up bar aan de bovenkant. Zelfs zonder die balk maakt het station veel verschillende weerstandsoefeningen voor het boven- en onderlichaam mogelijk. Het heeft ook veel toepassingen in revalidatie-oefeningen.

Eenzijdige lage trekkracht

Een vrouw gebruikt 's ochtends een roeimachine in een sportschool.

Lighthouse Films / Getty Images.

Deze paddle-type machine heeft onafhankelijke grepen aan weerszijden en een borstkussen voor ondersteuning, alje moet met een of beide armen in een neerwaarts pad trekken dat lijkt op een zwemslag. Dit station werkt triceps, schouders en lats.

Zittende overheadpers

Zijaanzicht van de Afrikaanse man in het begin van de jaren 30 die traint om te versterken en te tonen met zittende schouderpers in de sportschool.

AzmanL / Getty Images.

De overhead press seated workstation is een ander apparaat dat dumbbells of barbells vervangt. Je kunt het gebruiken om overheadliften uit te voeren, zoals de militaire pers of drukpers vanuit een zittende positie.

Pull-Up of Chin-Up

Mannen die pull-up's doen in de sportschool

Klaus Vedfelt / Getty Images.

De meeste sportscholen hebben een pull-up / chin-up bar, hetzij als een op zichzelf staand stuk of verwerkt in een ander frame. Pull-ups zijn zeer goede samengestelde oefeningen voor rug en armen, vooral wanneer de grip varieert van weggekeken naar naar binnen gericht. U kunt ook kiezen voor een neutrale grip op veel machines.

Geassisteerde dip

Lage hoekweergave van atleet die traint op dipmachine in de sportschool

Cavan Images / Getty Images.

Dit werkstation heeft een verschuifbare kniebeschermer plus handvatten op de dippositie en ook daarboven op de pull-up positie. Je kunt geassisteerde dips doen voor triceps of pull-ups voor armen en rug – dit is handig voor beginners die nog steeds de kracht van het bovenlichaam ontwikkelen om zonder hulp dips en pull-ups te doen.

Een woord van bodymindspirit

Als je net begint met deze krachttrainingsapparatuur, is het handig om een les te krijgen van een personal trainer. Veel sportscholen bieden een oriëntatiesessie of een inleidende trainingssessie om u kennis te laten maken met de apparatuur.