“Ik heb eco-angst”, vertelde milieuactivist en innovator Binish Desai aan The Washington Post. Wanneer hij afval ziet, zei hij, begint hij na te denken over manieren om het te gebruiken.

Om de pandemie te bestrijden, verhoogden landen de productie van persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s, die vaak zijn gemaakt van polypropyleenplastic, dat honderden jaren kan duren om af te breken. Na gebruik worden maskers voor eenmalig gebruik en andere beschermende kleding weggegooid, bestemd voor stortplaatsen of waterlichamen, waar ze kunnen breken in microplastics die uiteindelijk in voedselstromen terechtkomen en bij ons terugkomen.

Een studie van de American Chemical Society afgelopen juni schatte dat de wereld tot 129 miljard gezichtsmaskers per maand zou kunnen gebruiken – waarvan er vele wegwerpbaar zijn.

Maar Desai, die in het westen van India woont en al een indrukwekkende lijst milieu-innovaties op zijn naam heeft staan, kwam op het idee om beschermende kleding in bakstenen te veranderen. Eind november vorig jaar had hij meer dan 40.000 stenen gemaakt voor projecten zoals huizen, fabrieken en wegen.

Zo werkt het: 52 procent van de stenen is gemaakt van biomedisch afval. Om de PBM’s te verkrijgen, werkte hij samen met ziekenhuizen, klinieken en non-profitorganisaties en installeerde hij bakken in supermarkten, restaurants en appartementsgebouwen waarin mensen hun gebruikte items konden weggooien.