Koolsap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Koolsap Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Koolsap geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Koolsap kan worden gemaakt van verschillende soorten kool. Kool (of kool) is een lid van de Brassica oleracea | soorten die ook boerenkool, broccoli, spruitjes en bloemkool bevatten.

Populaire soorten koolsap zijn rode koolsap en gefermenteerd rodekoolsap. Er zijn ook sapmengsels die koolsap bevatten. De voedingsvoordelen van koolsap zijn afhankelijk van de ingrediënten in het sap dat je drinkt.

Koolsap Voedingsfeiten

Een kopje (236 ml of 8 vloeibare ounces) gefermenteerd koolsap biedt 31 calorieën, 4 g eiwit, 0 g vet en 4 g koolhydraten. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 31
 • Vet: 0g
 • Natrium: 442 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 4g
 • Ascorbinezuur: 36 mg

Koolhydraten

Koolhydraten in kool zijn afkomstig van zetmeel (2 gram in een portie van één kopje) en natuurlijk voorkomende suiker (2,8 gram per portie). Als je thuis koolsap maakt, gebruik je waarschijnlijk meerdere kopjes kool – mogelijk zelfs een volle kop – om genoeg sap te krijgen voor één portie.

Sap elimineert vezels, dus de koolhydraten in koolsap komen alleen van suiker. Een grote koolkop kan tot 40 gram suiker bevatten. Het is mogelijk dat u meer koolhydraten uit suiker consumeert als u een koolsap koopt dat is gemengd met andere sappen, vooral vruchtensappen.

De glycemische index van kool is 1, waardoor het een laag glycemisch voedsel is. De geschatte glycemische belasting (GL) van één kopje rauwe kool is ongeveer twee. Glycemische belasting houdt rekening met de portiegrootte van een bepaald voedsel of drank om de impact van het voedsel op uw bloedsuikerspiegel te schatten. Het wordt beschouwd als nuttiger dan alleen het gebruik van glycemische index voor mensen die voedingsmiddelen kiezen op basis van hun effecten op de bloedglucose.

De geschatte glycemische index en glycemische belasting van koolsap kan iets hoger zijn dan voor kool, omdat de vezels tijdens het sapproces worden verwijderd.

Vetten

Er zit geen vet in koolsap. Zelfs als uw koolsap commercieel wordt gemaakt met andere ingrediënten, is het niet waarschijnlijk dat het vet zal bevatten. De meeste groenten en fruit die waarschijnlijk in een sapdrank zitten, bevatten geen vet.

Eiwit

Er kan eiwit in uw koolsap zitten, afhankelijk van hoeveel kool wordt gebruikt om het sap te maken. Een enkele kop rauwe kool levert ongeveer één gram eiwit. Maar als u een middelgrote koolkop gebruikt om uw sap te maken, kunt u profiteren van maximaal 11 gram eiwit. Een kopje commercieel bereid gefermenteerd koolsap heeft 4 g eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Hele rauwe kool bevat belangrijke vitaminen en mineralen. Als koolsap een mengsel is dat andere groenten (zoals boerenkool, spinazie of broccoli) of fruit (appels of citrusvruchten) bevat, zult u waarschijnlijk profiteren van extra vitamines en mineralen, afhankelijk van de ingrediënten. Je vindt vitamine B6, C en K, evenals folaat, mangaan, kalium en calcium in veel koolsappen.

Calorieën

De weinige calorieën in koolsap komen bijna volledig uit koolhydraten. Maar hoewel bijna alle calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, zitten er zo weinig calorieën in het sap dat dit nog steeds als koolhydraatarm voedsel (drank) kan worden beschouwd omdat er slechts 4 gram koolhydraten per portie zijn.

Samenvatting

Koolsap is een geweldige bron van vitaminen en mineralen. Als een caloriearm en vetarm sap biedt een portie koolsap ook vitamine C en calcium.

Gezondheidsvoordelen

Koolsap voordelen worden op grote schaal gepromoot op websites en in gezondheidsmagazines. Maar niet alle vermeende gezondheidsvoordelen worden ondersteund door sterk wetenschappelijk bewijs.

Ondersteunt de gezondheid van botten en spieren

Een kopje rauwe kool levert 54% (32,6 mg) van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C, en een kopje van gefermenteerd koolsap biedt iets meer dan dat: 36 mg, of 60% van de ADH,

Voedingsmiddelen met vitamine C (L-ascorbinezuur) zijn essentieel voor een goede botstructuur, kraakbeen, spieren en bloedvaten. Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer en bevordert wondgenezing.

Hulpmiddelen bij bloedstolling

Kool levert vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die helpt bij bloedstollingsfuncties in het lichaam.

Kan de darmgezondheid verbeteren

Sommige voorstanders stellen voor om koolsap te drinken om zweren te verminderen en te beheersen. Sommige mensen consumeren rauwe kool of koolsap voor gastritis, maagpijn of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Een wetenschappelijke studie die dateert uit 1949 levert bewijs dat het eten van kool de genezing van maagzweren kan versnellen.

Het huidige bewijs ontbreekt echter om het gebruik van kool- of koolsap te ondersteunen om zweren, maagpijn of maagzuur te behandelen. Onderzoek heeft gesuggereerd dat met name rode kool een gunstig effect kan hebben op de spijsvertering, maar er is meer onderzoek nodig om de bevindingen te valideren.

Sommige koolsappen worden gefermenteerd. Gefermenteerde voedingsmiddelen bieden probiotica, waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij de spijsvertering en het behoud van een gezond spijsverteringsstelsel. Gefermenteerd koolsap is een goede bron van probiotica. Hoewel wetenschappers er niet zeker van zijn dat gefermenteerd voedsel aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan bieden, is er opkomend bewijs dat in die richting wijst.

Kan opgezwollen borsten verlichten

Sommige koolsapdrinkers gebruiken de drank om de borststoot tijdens de borstvoeding te verlichten. Hoewel er aanwijzingen zijn dat het plaatsen van hele koolbladeren op de borsten de symptomen kan verlichten, er is geen om het drinken van sap te ondersteunen om hetzelfde effect te krijgen.

Allergieën

Koolallergieën zijn zeldzaam, maar er is ten minste één casestudy van een patiënt die twee anafylactische episodes bleek te hebben na inname van broccoli, die tot dezelfde mosterd / kool behoort Brassicaceae Familie. Sommige experts adviseren om kool te vermijden als u allergisch bent voor een lid van Brassica soort.

Bijwerkingen

Kool kan het paracetamolgehalte in het lichaam verlagen als u het voedsel dagelijks consumeert. Dus als u regelmatig een medicijn zoals Tylenol neemt, wilt u misschien uw koolinname verminderen. Bovendien, als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan kool de antistollingseffecten van warfarine verminderen vanwege het hoge vitamine K-gehalte.

Er zijn matig aanwijzingen dat het consumeren van grote hoeveelheden kool kan interfereren met medicijnen zoals oxazepam (Serax), geglucuronideerde geneesmiddelen, meerdere medicijnen met cytochroom P450 1A2 (CYP1A2) substraten en sommige antidiabetes geneesmiddelen.

Als u een medicijn gebruikt en u van plan bent om grote hoeveelheden kool- of koolsap te consumeren, neem dan contact op met uw zorgverlener om het risico op een mogelijke geneesmiddelinteractie te minimaliseren.

Variëteiten

U kunt rauw koolsap en gefermenteerd koolsap vinden in uw lokale natuurvoedingswinkel. Koolsap kan worden gemaakt van een of meerdere koolsoorten en het kan worden gemengd met andere groenten en fruit. En natuurlijk, als je thuis een sapcentrifuge of blender hebt, kun je je eigen koolsap bereiden.

Wanneer het het beste is

Koolsap is het hele jaar door verkrijgbaar in winkels. Als je je eigen koolsap maakt, is de beste tijd om kool in het seizoen te kopen van de herfst tot het vroege voorjaar. Zoek naar zware, compacte hoofden met felgroene of rode bladeren. Bladeren moeten ook knapperig zijn en niet verwelkt. Vermijd koolkoppen met scheuren in de basis.

Opslag en voedselveiligheid

Wanneer je kool mee naar huis neemt, houd het dan droog en bewaar het in een luchtdichte container in de koelkast. Kool moet ongeveer twee weken vers (ongesneden) blijven. Zodra de kop is gesneden, wikkelt u deze stevig in met plasticfolie om te voorkomen dat deze bederft. Sap moet ook worden gekoeld.

Hoe zich voor te bereiden

Er zijn verschillende koolsaprecepten en variaties, maar de meeste volgen dezelfde basisstappen.

 1. Hak rauwe koolkop in grote stukken.
 2. Voeg toe aan verschillende kopjes kokend water en kook tot kool zacht is.
 3. Doe de kool en het water in een blender.
 4. Mix op lage snelheid en neem geleidelijk toe tot hoog gedurende 20 tot 30 seconden.
 5. Giet sap in een grote glazen container en laat een nacht zitten.
 6. Zeef om grote stukken groente te verwijderen.
 7. Voeg citroen toe, indien gewenst.

Voeg desgewenst ingrediënten toe zoals boerenkool, komkommer, appel, koriander, spinazie, or citrusvruchten voor smaak.

 • Calorieën: 31
 • Vet: 0g
 • Natrium: 442 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 4g
 • Eiwit: 4g
 • Ascorbinezuur: 36 mg

Koolsap is een geweldige bron van vitaminen en mineralen. Als een caloriearm en vetarm sap biedt een portie koolsap ook vitamine C en calcium.