Komkommer voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Komkommer voeding feiten en voordelen voor de gezondheid
Komkommer, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Komkommers zijn knapperig en verfrissend vanwege hun hoge watergehalte. Met 95% water vraag je je echter misschien af of ze veel te bieden hebben op het gebied van voeding. Samen met kalium en vitamine K en C hebben komkommers verschillende fytochemicaliën met veelbelovende gezondheidsvoordelen.

Komkommer Voeding Feiten

Een half kopje gesneden komkommer (52 g), met de schil, levert 8 calorieën, 0,3 g eiwit, 1,9 g koolhydraten en 0,1 g vet. Komkommers zijn een goede bron van kalium en vitamine K en C. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 8
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1mg
 • Koolhydraten: 1,9 g
 • Vezel: 0,3 g
 • Suikers: 0,9 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Vitamine K: 8,5mcg
 • Ascorbinezuur: 1,5 mg
 • Kalium: 76,4 mg
 • Vitamine B5: 0,1 mg
 • Magnesium: 6,8 mg

Koolhydraten

Een half kopje gesneden komkommer heeft bijna 2 gram koolhydraten met 0,3 gram vezels. Er zit ook 0,9 gram natuurlijke suiker in komkommer. Komkommer heeft een lage glycemische index van 15, wat betekent dat het waarschijnlijk niet is dat het de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Vetten

Er zit bijna geen vet in komkommer bij 0,1 gram per half kopje plakjes. De kleine hoeveelheid die het bevat, is voornamelijk onverzadigd vet, dat wordt beschouwd als het “goede” vet omdat het kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren.

Eiwit

Komkommers zijn geen goede bron van eiwitten en leveren slechts 0,3 gram per portie. Daarom, als u uw inname van eiwitten wilt verhogen, bijvoorbeeld als u veel traint, wilt u uw komkommer eten met voedingsmiddelen die hoger zijn in eiwitten, zoals vlees, noten en zaden.

Vitaminen en Mineralen

Komkommers zijn van nature hoog in water, dus hun relatieve concentratie van voedingsstoffen is laag. Toch bevatten ze vitamine K, vitamine C en kalium. Komkommer heeft ook sporenhoeveelheden calcium, magnesium, fosfor en vitamine A.

Calorieën

Een half kopje komkommer (52g), met de schil, levert slechts 8 calorieën. Als je een hele komkommer eet die ongeveer 8,25 centimeter lang is (301 g), consumeer je ongeveer 45 calorieën. Deze groente past dus in een caloriearm dieet als je naar je calorie-inname kijkt.

Samenvatting

Komkommer is een caloriearm voedsel dat voornamelijk water is, waardoor het geweldig is voor het bereiken van je hydratatiedoelen. Deze groente levert ook enkele voedingsstoffen, zoals kalium en vitamine K en C.

Gezondheidsvoordelen

Naast hun vitamine- en mineralengehalte bevatten komkommers unieke stoffen die worden bestudeerd voor hun therapeutische effecten. Hier zijn enkele van de manieren waarop komkommer de gezondheid bevordert.

Verlicht Diverticulitis

Diverticulaire ziekte is een pijnlijke ontsteking van de dikke darm die soms ziekenhuisopname vereist. Studies hebben gemengde resultaten aangetoond over de voordelen van vezels om opflakkeringen te voorkomen (diverticulitis genoemd).

Onderzoek ondersteunt echter de inname van vezels uit groenten en fruit, zoals komkommers, om de kans op diverticulitis-gerelateerde ziekenhuisopnames te verlagen. In het bijzonder werd het verkrijgen van een extra 8,5 gram vezels per dag uit groenten en fruit geassocieerd met een risicoreductie van 30%.

Vermindert het risico op kanker

Cucurbitacine is een natuurlijke verbinding die voorkomt in komkommers en sommige andere groenten, zoals pompoen. Er zijn meerdere variaties van cucurbitacine die samenwerken om de groei van kanker te remmen, en borstkanker lijkt bijzonder gevoelig te zijn voor hun effecten.

Bovendien bevatten komkommers het flavonoïde fisetine, dat antioxiderend en antikankergedrag vertoont. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn om de rol van komkommer bij kankerpreventie te bevestigen, is onderzoek tot nu toe veelbelovend.

Verbetert de bloedsuikerspiegel

Komkommers zijn een niet-zetmeelrijke groente, wat een van de beste categorieën voedsel is voor het beheer van diabetes. De American Diabetes Association beveelt drie tot vijf porties niet-zetmeelrijke groenten per dag aan, maar dat is slechts een minimum.

Wanneer de honger toeslaat, meer hebben niet-zetmeelrijke groenten kunnen helpen de eetlust te stillen zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen. Het vezel- en watergehalte van verse komkommers maakt ze een ideale keuze voor glycemische controle.

Bevordert hydratatie

Het drinken van water kan de meest efficiënte manier zijn om je dorst te lessen, maar voedsel met veel water kan ook zorgen voor een goede hydratatie. Komkommers bestaan voor 95% uit water, waardoor ze een geweldige manier zijn om te rehydrateren bij warme temperaturen.

Snack op komkommers na sportevenementen of zware lichaamsbeweging om de elektrolyten en water te vervangen die uw lichaam nodig heeft. Omdat de binnenkant van komkommers tot 20 graden koeler kan zijn dan buitentemperaturen, ze zullen je zeker in een mum van tijd afkoelen.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Komkommers zijn een goede manier om meer vezels en kalium aan je maaltijd toe te voegen. Vezels verbeteren de verzadiging en helpen het cholesterolgehalte laag te houden, terwijl kalium de bloeddruk verlaagt.

Komkommers bieden ook folaat, een essentiële B-vitamine die het risico op een beroerte vermindert. Het is geen geheim dat het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit elke dag een effectieve manier is om hartaandoeningen te voorkomen, en komkommers zijn een verfrissende optie.

Allergieën

Als u allergisch bent voor ambrosia, kunt u enkele allergiesymptomen opmerken na het eten van komkommer. Dit fenomeen wordt oraal allergiesyndroom (OAS) genoemd en wordt veroorzaakt door kruisreactiviteit tussen de twee planten.

Het is ook mogelijk om een echte voedselallergie voor komkommers te hebben. Voedselallergie symptomen omvatten meestal netelroos, duizeligheid, zwelling van de tong of keel, beklemming op de borst, en moeite met ademhalen. Als u een allergie voor komkommers vermoedt, raadpleeg dan een allergoloog om uw zorgen te bespreken.

Bijwerkingen

Als u Coumadin (warfarine) als bloedverdunner gebruikt, is het belangrijk om uw inname van vitamine K consistent te houden. Groene groenten zoals paksoi en komkommer bieden vitamine K, wat essentieel is voor de bloedstolling.

Omdat het kan interageren met de bloedverdunnende effecten van warfarine, kan het handhaven van ongeveer dezelfde dagelijkse consumptie van vitamine K uw arts helpen de juiste dosering van medicatie voor u te bepalen.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten komkommer, waarvan sommige beter zijn om vers te eten en andere om te beitsen. Voorbeelden van veel voorkomende snijvariëteiten zijn Hothouse, Burpless, Marketmore 76, Straight 8, Salad Bush, Fanfare en Bush Crop. Voor het beitsen zijn augurken, dille, carolina en bush pickle populair.

Wanneer het het beste is

Snijkomkommers moeten tussen de 5 en 8 centimeter lang zijn, terwijl inmaakkomkommers kleiner moeten zijn, ongeveer 2 tot 4 centimeter lang. Zoek naar komkommers die stevig zijn en vrij van blauwe plekken, vergeling of beschadigingen.

Komkommers kunnen twee keer per seizoen worden geoogst, in de vroege zomer en opnieuw vóór de herfst. Zoek in de zomer naar verse komkommers op de markt van uw lokale boer of vind ze het hele jaar door in de supermarkt.

Opslag en voedselveiligheid

Nadat ze van de wijnstok zijn geplukt, moeten komkommers maximaal 3 dagen in de koelkast in geperforeerde zakken worden bewaard. Verse komkommers uit de supermarkt worden meestal verkocht in plasticfolie en kunnen voor gebruik ongeveer een week thuis in de koelkast worden geplaatst.

Was komkommers goed voor het snijden, schillen of eten. Komkommers hebben de neiging om snel uit te drogen nadat ze zijn gesneden, dus bedek blootgestelde gebieden en plaats ze binnen een paar dagen terug in de koelkast voor gebruik. Komkommers kunnen ook worden ingelegd in azijn of worden ingevroren voor langdurige opslag van maximaal een jaar.

Hoe zich voor te bereiden

Snijd komkommers in plakjes voor gebruik in salades of als rauwkost om in spreads te dopen. Meng komkommers met yoghurt en dille of munt als bijgerecht, vooral voor pittige gerechten. Experimenteer met traditionele Engelse komkommersandwiches of maak leuke hapjes door komkommerrondes te toppen met smakelijke toppings.

Komkommers kunnen ook worden geserveerd of gemengd met fruit zoals meloen om een koele salade of gazpacho te maken. Hydrateer je lichaam met een verfrissend glas met komkommer doordrenkt water. Geniet van komkommer op verschillende manieren, op elk moment van het jaar.

 • Calorieën: 8
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1mg
 • Koolhydraten: 1,9 g
 • Vezel: 0,3 g
 • Suikers: 0,9 g
 • Eiwit: 0,3 g
 • Vitamine K: 8,5mcg
 • Ascorbinezuur: 1,5 mg
 • Kalium: 76,4 mg
 • Vitamine B5: 0,1 mg
 • Magnesium: 6,8 mg

Komkommer is een caloriearm voedsel dat voornamelijk water is, waardoor het is geweldig voor het bereiken van je hydratatiedoelen. Deze groente levert ook enkele voedingsstoffen, zoals kalium en vitamine K en C.