Komijn voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Komijn voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
komijn voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Komijn Voeding Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Komijn (Komijn cyminum) is een populaire specerij die inheems is in gebieden in het Midden-Oosten en India. De bloeiende plant is een lid van de peterselie (Apia (Apiaceae)) familie en het produceert zaden die ofwel worden vermalen tot poeder of in hun geheel worden gebruikt. Komijn wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakstof en als conserveermiddel. Sommigen geloven dat komijn het lichaam ten goede komt en zelfs gewichtsverlies kan stimuleren, hoewel niet al deze toepassingen door de wetenschap worden ondersteund.

Komijn Voeding Feiten

Deze voedingsinformatie is voor één portie (een eetlepel) hele komijnzaad en wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 22
 • Vet: 1,3 g
 • Natrium: 10,1 mg
 • Koolhydraten: 2,7 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,1 g
 • Eiwit: 1,1 g

Koolhydraten

Volgens USDA-gegevens zijn de meeste calorieën in komijnzaden afkomstig van koolhydraten (2,7 gram), voornamelijk in de vorm van vezels.

Vetten

Er is een zeer kleine hoeveelheid vetten – ongeveer 1,3 gram – per portie komijnzaad van één eetlepel.

Eiwit

Een enkele portie komijnzaad van één eetlepel levert ongeveer 1,1 gram eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Een eetlepel komijnzaad zal ook enkele vitamines bevatten. U profiteert van een boost in vitamine A (2% van uw aanbevolen dagelijkse inname), vitamine C (1%), riboflavine, niacine en vitamine B6 (elk 1%). Je krijgt ook 1,5 gram choline binnen.Mineralen in komijn omvatten calcium (56 mg), ijzer (4 mg), magnesium (22 mg), fosfor (30 mg), kalium (107 mg), natrium (10 mg) en kleine hoeveelheden zink, koper en mangaan.

Calorieën

Als u komijnzaad gebruikt, voegt een enkele portie een paar calorieën toe aan uw dagelijkse totaal. Een eetlepel (ongeveer 6 gram) komijnzaad levert ongeveer 22 calorieën.

Ondertussen zitten er geen calorieën in een portie gemalen komijn. Als u het kruid in typische hoeveelheden aan recepten toevoegt, voegt het kruid geen calorieën, koolhydraten, eiwitten of vet toe aan uw dieet.

Gezondheidsvoordelen

Terwijl veel koks komijn gebruiken om Mexicaanse gerechten en andere gerechten op smaak te brengen, gebruiken anderen komijn om een breed scala aan medische aandoeningen te behandelen, waaronder gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Het kruid wordt soms oraal ingenomen en gebruikt als stimulerend middel of afrodisiacum. Anderen gebruiken komijn om de menstruatie te stimuleren of om koliek bij baby’s te behandelen. Er is echter geen klinisch bewijs om het gebruik van komijn voor een van deze toepassingen te ondersteunen.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Er is beperkte informatie die suggereert dat komijn voordelen voor gewichtsverlies kan bieden. In een onderzoek uit 2014 onder vrouwen met overgewicht en obesitas ontdekten onderzoekers dat suppletie met komijnpoeder (3 gram per dag) de effecten van een caloriearm dieet voor gewichtsverlies kon verbeteren.

Kan helpen bij het bestrijden van diabetes

Een andere analyse van eerdere studies gepubliceerd in 2019 suggereerde dat verschillende niveaus van komijnsuppletie mogelijk het lichaamsgewicht en de nuchtere bloedglucose kunnen verbeteren bij mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Verlaagt cholesterol

Ten slotte vonden onderzoekers in een heranalyse van eerdere studies uit 2018 bewijs dat het gebruik van komijn ondersteunt om zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol te verlagen. Proefpersonen in verschillende onderzoeken consumeerden komijnpoeder (3 gram), komijnextractcapsules (225 tot 300 mg / dag) of komijn etherische oliecapsules (25 tot 100 mg / dag) om een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed te krijgen.

De auteurs van de studie concludeerden: “Deze systematische review met meta-analyse gaf aan dat komijnsuppletie kan worden beschouwd als een veilige therapeutische optie naast statines en andere routinematig toegediende lipidenverlagende middelen.”

Het is belangrijk op te merken dat zwarte komijn (Nigella sativa |) en zwarte zaadolie (die wordt gewonnen uit zwart komijnzaad) wordt ook gebruikt voor medicinale doeleinden, waarvan sommige zijn ondersteund door klinische studies. Hoewel zwarte komijn een vergelijkbare naam deelt met komijn, komt het van een andere plant en is het een andere stof.

Helpt in Digestion &Darmgezondheid

Met name komijnextract blijkt gunstig te zijn voor de spijsvertering. In een studie uit 2013 die patiënten met prikkelbare darmsyndroom (PDS) onderzocht, werd komijnextract gebruikt als een manier om IBS-symptomen te verbeteren en te helpen. De auteurs van de studie ontdekten dat 20 druppels komijnextract per dag alle veel voorkomende PDS-symptomen kunnen verbeteren.

Heeft antibacteriële eigenschappen

Eerdere studies hebben de antibacteriële effecten van komijn onderzocht en ontdekten dat de medicinale eigenschappen van komijn kunnen helpen bacteriën te doden. In een studie uit 2021 bevestigden onderzoekers dat de antibacteriële eigenschappen van komijn het mogelijk maken om bepaalde infecties te bestrijden, waaronder die in het maagdarmkanaal.

Allergieën

Hoewel zeldzaam, zijn allergieën voor komijn mogelijk. De profiline-eiwitten in komijn kunnen een mogelijke allergische reactie veroorzaken en de salicylaten kunnen gastro-intestinaal ongemak veroorzaken.

Bijwerkingen

Onderzoekers die komijnsuppletie bestuderen, merken op dat het kruid over het algemeen goed wordt verdragen. Proefpersonen die het kruid consumeren, melden over het algemeen geen nadelige effecten, zelfs niet wanneer ze op lange termijn worden gebruikt. Wetenschappers in de studie van 2018 waarschuwen echter dat chronische consumptie van komijn enkele bijwerkingen kan hebben, waaronder het verhoogde risico op bloedingen, ademhalingscomplicaties en dermatitis.

Ze schrijven: “zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals patiënten met ademhalingsziekten of zweren, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Ook interfereert het met sommige medicijnen zoals antibiotica, antiseizure, antidiabetica en ontstekingsremmende middelen, dus het moet door een arts worden voorgeschreven. ”

Variëteiten

Er zijn drie hoofdvariëteiten komijn: traditionele komijn, zwarte komijn en bittere komijn. Het is verkrijgbaar in zaadvorm en gemalen.

Wanneer het het beste is

Gemalen komijn is het hele jaar door gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten. Komijnzaad kan echter moeilijker te vinden zijn. De zaden (die sterk lijken op karwijzaad) zijn te vinden op speciaalmarkten en gastronomische winkels.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar gemalen komijn- of komijnzaad in een koele, donkere, droge ruimte, zoals een kast of kast die uit de buurt van de kachel staat. Gemalen komijn moet ongeveer zes maanden vers blijven. Komijnzaad blijft ongeveer een jaar vers.

Hoe zich voor te bereiden

Komijn is een veel voorkomend ingrediënt in veel Mexicaanse, Indiase en Midden-Oosterse gerechten. Komijn heeft een warme, nootachtige smaak. De roodbruine gemalen specerij wordt ook wel omschreven als aards en kruidig. Je kunt het toevoegen aan salades, vlees, soepen en andere hartige gerechten.

 • Calorieën: 22
 • Vet: 1,3 g
 • Natrium: 10,1 mg
 • Koolhydraten: 2,7 g
 • Vezel: 0,6 g
 • Suikers: 0,1 g
 • Eiwit: 1,1 g