Kokosolie Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Kokosolie Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
kokosolie

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Kokosolie Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen van kokosolie
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Kokosolie is een plantaardig vet afgeleid van het vlees van kokosnoten. Vanwege de grote hoeveelheden verzadigd vet, is de claim to fame dat het een van de weinige plantaardige oliën is die vast is bij kamertemperatuur. Veel mensen genieten van de neutrale, enigszins zoete smaak en de knapperige textuur die het kan toevoegen aan gekookt voedsel.

In de afgelopen jaren is kokosolie extreem trendy geworden, vaak aangeprezen als een gezond alternatief voor dierlijke vetten zoals boter of reuzel. Maar het laatste onderzoek geeft aan dat, net als elk ander verzadigd vet, kokosolie met mate moet worden gegeten.

Kokosolie Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4,5 gram) kokosolie.

 • Calorieën: 40
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Kokosolie komt van een plant, dus je zou verwachten dat het wat koolhydraten bevat. Kokosolie bevat echter alleen vet – geen koolhydraten.

Vetten

Kokosolie is 100% vet. In 1 theelepel krijg je in totaal 4,5 gram, waarvan 80% tot 90% verzadigd is. De verzadigde vetzuren in kokosolie zijn meestal samengesteld uit laurinezuur, dat verantwoordelijk kan zijn voor enkele van de gezondheidsvoordelen.

Eiwit

Nogmaals, omdat het een puur vet is, zul je geen eiwit in kokosolie vinden.

Vitaminen en Mineralen

De kokosnootvrucht bevat enkele micronutriënten, maar ze worden niet doorgegeven aan de olie. De enige vitaminen en mineralen in kokosolie komen in zeer kleine hoeveelheden voor.

Calorieën

Kokosolie is een zeer calorierijk voedsel. Een theelepel bevat 40 calorieën (wat natuurlijk betekent dat 1 eetlepel 120 calorieën bevat). Omdat het zo veel calorieën bevat, moeten de meeste mensen zich bewust zijn van hoeveel kokosolie ze regelmatig consumeren.

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

Kokosolie heeft de afgelopen jaren veel publiciteit gekregen over de gezondheidsvoordelen, maar het onderzoek is beperkt. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Kan haar ten goede komen

Je hebt waarschijnlijk shampoos en conditioners gezien met kokosolie als primair ingrediënt. Een studie uit 2015 wees uit dat de toepassing van kokosolie zowel voor als na het wassen het eiwitverlies in het haar verminderde. De studie meldde ook dat kokosolie dit beter deed dan minerale olie en zonnebloemolie.

Kokosolie kan extra voordelen bieden voor je lokken en hoofdhuid. Een studie uit 2021 onthulde dat het aanbrengen van de olie op de hoofdhuid gezonde bacteriën en schimmels kan bevorderen en schilfering kan verminderen-beide kunnen roos verminderen.

Kan de huid ten goede komen

Het laurinezuur dat zo’n groot deel van de verzadigde vetten van kokosolie vormt, staat bekend om zijn antimicrobiële activiteit, wat voordelen kan hebben voor de huid. In een onderzoek uit 2014 brachten mensen met eczeem virgin kokosolie aan op hun huid.

Bijna de helft van de proefpersonen ervoer een “uitstekende” reactie op deze volledig natuurlijke behandeling. Vanwege de antimicrobiële, wondgenezende eigenschappen van kokosolie, sommige mensen brengen het ook aan op hun huid na het ontvangen van een tatoeage.

Naast het potentieel voor het genezen van een ontstoken huid, is kokosolie gewoon een effectieve vochtinbrengende crème. Het is niet verrassend dat het een veel voorkomende toevoeging is aan lotions en crèmes.

Kan gewichtsbeheersing helpen

Sommige onderzoeken geven aan dat kleinere doses kokosolie een nuttig onderdeel kunnen zijn van een gewichtsverliesregime. De middellange keten triglyceriden (MCT’s) kokosolie bevat, worden niet opgeslagen in vetweefsels zoals vetten met een lange keten.

Ondertussen geven sommige studies aan dat MCT’s ook kunnen helpen de taille- en heupomtrek te verminderen, vooral wanneer ze lange-keten vetzuren in het dieet vervangen. Echter, veel nutrition experts zijn nog steeds aarzelend om ingrijpende claims over kokosolie voor gewichtsbeheersing te maken totdat er meer onderzoek is uitgevoerd.

Geschikt voor mensen met een plantaardig dieet

In tegenstelling tot dierlijke vetten, zoals boter, rundervet of reuzel, heeft kokosolie een plaats op een plantaardig dieet. Of je nu veganist, vegetariër bent of gewoon meer plantaardig voedsel in je eetplan wilt opnemen, deze olie zal je plannen niet verstoren.

Allergieën

Hoewel mogelijk, is een allergische reactie op kokosolie ongewoon. In feite lijken allergieën voor kokosproducten vaker voor te komen dan ze in werkelijkheid zijn. Dit is waarom.

Voor voedseletiketteringsdoeleinden classificeert de Food and Drug Administration (FDA) kokosnoten als noten—en noten behoren tot de top acht van voedselallergenen. Kokosnoten zijn echter alleen boomnoten in termen van voedseletikettering. Botanisch gezien zijn het vruchten. Om deze reden hebben leden van de kokosnootindustrie campagne gevoerd voor de FDA om de classificatie van kokosproducten te veranderen.

Een echte allergische reactie op kokosolie kan verschijnen als symptomen zoals piepende ademhaling, jeuk, netelroos of braken. Als u deze symptomen opmerkt na het eten van kokosolie, praat dan met een zorgverlener over de mogelijkheid van een allergie.

Bijwerkingen

Hoewel kokosolie soms een “gezondheidshalo” geniet, zal het geen wonderen doen voor elk aspect van welzijn, en al helemaal niet voor de gezondheid van het hart. In 2017 raadde de American Heart Association (AHA) af om kokosolie te gebruiken als vervanging voor andere vetten vanwege het zeer hoge gehalte aan verzadigd vet.

Volgens de AHA kan het eten van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet het slechte cholesterol verhogen. Lopend onderzoek blijft echter de complexe relatie tussen verzadigd vet en hartaandoeningen uit elkaar halen. Sommige studies hebben aangetoond dat verzadigd vet lang niet zo schadelijk is voor de gezondheid van het hart als eerder werd aangenomen.

Bovendien, voordat u kokosolie topisch gebruikt, moet u het met uw arts bespreken. Hoewel sommige mensen melden dat topisch aangebrachte kokosolie alles kan profiteren, van droge ogen syndroom tot vaginale gezondheid, is er meer bewijs nodig om deze claims te bevestigen.

Variëteiten

Maagdelijk, geraffineerd, koudgeperst, geperst – op het eerste gezicht lijken er talloze soorten kokosolie te zijn. Hoewel ze allemaal afkomstig zijn van kokosvlees, hebben ze hun verschillen. De twee primaire vormen van kokosolie zijn ongeraffineerd (ook wel maagdelijk genoemd) en geraffineerd.

Ongeraffineerde kokosolie wordt gewonnen uit de vrucht door middel van een natte of droge methode. Het kan worden geperst (een methode die warmte gebruikt) of koudgeperst (een methode zonder warmte). Het ondergaat echter geen verdere verwerking buiten de extractie – vandaar de “maagdelijke” naam.

De meeste mensen vinden ongeraffineerde kokosolie een sterkere smaak en geur heeft dan geraffineerd. Het rookpunt is ook aanzienlijk lager, waardoor het beter is voor kookmethoden op lagere temperatuur.

Geraffineerde kokosolie daarentegen ondergaat meer verwerking. Het kan neutraliserende, bleek-, ontgeurende of ontgomde middelen hebben toegevoegd om het geschikter te maken voor koken op hoge temperatuur. Deze additieven creëren ook een meer neutraal gearomatiseerd, minder scherp eindproduct.

Opslag en voedselveiligheid

Het bewaren van kokosolie is een vrij eenvoudige aangelegenheid. Bewaar een pot goed afgesloten op een koele, donkere plaats of in de koelkast. Op de juiste manier bewaard, is bekend dat virgin kokosolie tot 2 of 3 jaar meegaat, terwijl de geraffineerde versie meestal een paar maanden houdbaar is. Als u verkleuring, schimmel of onaangename smaken opmerkt, is het het beste om kokosolie weg te gooien.

Hoe zich voor te bereiden

Misschien heb je een pot kokosnoot gepakt tijdens je recente boodschappenrun – hoe gebruik je het nu? Voor pan-schroeien en bakken, kunt u deze tropische olie door elkaar gebruiken met elke andere vloeibare olie. Voeg het gewoon toe aan een pan, verwarm en kook. Houd er rekening mee dat ongeraffineerde kokosolie een lager rookpunt heeft dan geraffineerd (350 versus 450 graden).

Je kunt kokosolie ook vervangen door andere oliën in gebakken goederen. Probeer het in een één-op-één verhouding met plantaardige oliën in taarten, muffins en koekjes. Andere populaire toepassingen zijn het laten vallen van kokosolie in koffie voor een keto-vriendelijke ochtenddrank, het gebruiken om je popcorn te laten knallen of het toe te voegen aan smoothies voor extra smaak en vet.

 • Calorieën: 40
 • Vet: 4,5 g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g