Hoe kokosolie u kan helpen lichaamsvet te verliezen

Hoe kokosolie u kan helpen lichaamsvet te verliezen
Kokosolie

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Geschiedenis
  • Is kokosolie een gezond vet?
  • Effect op lichaamsvet
  • Onderzoek en bevindingen
  • Aanbevelingen

Kokosolie is een van de snelst groeiende gezonde voedingsmiddelen geworden. Onderzoek blijft positieve medicinale bevindingen onthullen die aangeven dat kokosolie heel goed een superfood zou kunnen zijn.Andere studies hebben kokosolie onderzocht en gaven aan dat het kan helpen bij de immuunfunctie, neurologische aandoeningen en diabetes om er maar een paar te noemen.

Onderzoekers hebben ook geconcludeerd dat kokosolie kan helpen bij vetverlies, vooral rond de buikstreek.Deze bevindingen hebben zeker geholpen bij de marketing van kokosolie als het wondervet om vet te verliezen. De populariteit van deze verklaring heeft veel mensen gestimuleerd om kokosolie te gebruiken als een supplement om lichaamsvet te verminderen.

Aan de andere kant is er onderzoek dat sceptisch is over de beweringen die tegengestelde opvattingen bieden,dus kokosolie lijkt een controversieel onderwerp te blijven voor gezondheid en fitness en laat ons afvragen of een dagelijkse dosis echt helpt om lichaamsvet te verminderen. Is het allemaal een hype?

Geschiedenis van kokosolie

Kokosnoten (Cocos nucifera) zijn afkomstig van de kokosnootboom of palm afkomstig uit de tropen. Ze worden ook als een steenvrucht beschouwd omdat ze uit drie lagen bestaan: het exocarp (buitenste laag), mesocarp (schil van de vrucht) en endocarp (fruit).

De kokosnootvrucht is geconsumeerd en medicinaal gebruikt gedurende vele generaties. Hoewel het een veel voorkomende vrucht is voor de eilanden Maleisië en de Filippijnen, is kokosolie nu wijdverspreid en wordt het wereldwijd gebruikt.

Is kokosolie een gezond vet?

Kokosolie bevat veel middellange keten vetzuren (MCFA’s). Wanneer de olie wordt gewonnen uit vers kokosvlees (virgin kokosolie), heeft de hoeveelheid MCFA’s het potentieel om te stijgen tot 85%. Middellange keten vetzuren zijn lipiden die gemakkelijk worden gemetaboliseerd en niet worden opgeslagen in vetweefselachtige langeketenvetzuren (LCFAs).

Omdat MCFA’s een kortere chemische keten hebben, kunnen ze worden geabsorbeerd door het maagdarmkanaal en naar de lever worden getransporteerd.

Zodra de vetzuren van de kokosolie de lever bereiken, worden ze gemetaboliseerd tot energie. Dit proces zorgt voor minder kans voor die vetzuren om vetreserves te creëren.

Omdat kokosolie aanzienlijk verschilt van andere vetten in onze voeding, kan het als een gezond vet worden beschouwd. De MCFA’s onderscheiden het van andere oliën of vetten. MCFA’s worden anders verteerd, wat ertoe heeft geleid dat kokosolie wordt gebruikt als een alternatieve behandeling voor tal van medische aandoeningen.

Vermindert kokosolie lichaamsvet?

Kan ik dagelijks een eetlepel kokosolie nemen om lichaamsvet te verminderen? Dit is een populaire vraag geworden onder actieve volwassenen, atleten en personen die willen afvallen. Veel mensen zijn al begonnen met het aanvullen met kokosolie voor dit gezondheidsvoordeel.

Het lijkt erop dat de manier waarop middellange keten vetzuren (MCFA’s) worden verteerd, helpt het metabolisme te stimuleren en de energie te verhogen.Het verhogen van het metabolisme verhoogt ons vermogen om vet te verbranden. Hierdoor is kokosolie een hoofdbestanddeel geworden in sportvoeding en is aangetoond dat het de atletische prestaties verbetert. Veel sportrepen en -dranken gebruiken nu kokosolie als een op de markt gebracht ingrediënt.

Kokosolie lijkt een gunstig effect te hebben op onze stofwisseling en lichaamsvet. Dit heeft onderzoek gestimuleerd om te onderzoeken of kokosolie kan worden gebruikt voor gewichtsbeheersing. Om echt te weten of het nemen van een dagelijkse dosis kokosolie werkt om vet te verminderen, moeten we naar het bewijs kijken.

Onderzoek en bevindingen

Kokosolie heeft lovende recensies ontvangen voor tal van gezondheidsvoordelen, waaronder vermindering van lichaamsvet. We hebben gezien dat het op de markt wordt gebracht als een gezond vet voor optimale fitheid. Beroemdheden gebruiken het en voedingsdeskundigen bevelen kokosolie aan als onderdeel van een gezond dieet.

Dit is allemaal goed en wel, maar zonder het bewijs om de beweringen te ondersteunen, is het eigenlijk gewoon van horen zeggen. Online bronnen zoals de Amerikaanse National Institutes of Health PubMed zijn een geweldige plek om betrouwbare onderzoeksartikelen en bevindingen op te zoeken.

Onderzoek 1

Een artikel gepubliceerd in Lipiden geeft aan dat kokosolie de vermindering van abdominale obesitas bevordert. Een gerandomiseerde dubbelblinde studie werd uitgevoerd op 40 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen die dagelijks twee eetlepels soja of kokosolie kregen gedurende een periode van 12 weken.

De vrouwen werden ook geïnstrueerd om een caloriearm dieet te volgen (1000-1200cal / dag) en 50 minuten per dag te lopen. Klinische gegevens werden een week voor en een week na de proefperiode verzameld. De kokosoliegroep vertoonde een toename van high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol in vergelijking met een afname voor de vrouwen die sojaolie gebruikten.

HDL-cholesterol is het goede spul dat we op hogere niveaus in ons lichaam willen. De deelnemers die kokosolie consumeerden, daalden ook in low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, terwijl de sojabonengroep toenam. LDL-cholesterol is het slechte spul dat we op lagere niveaus in ons lichaam willen.

Beide groepen ervoeren een daling van de body mass index (BMI), maar alleen de groep die kokosolie nam, nam af in tailleomvang. Het totale cholesterol steeg in de groep die sojaolie nam en daalde voor de vrouwen die aanvulden met kokosolie.

Deze bevindingen geven aan dat kokosolie het cholesterol niet verhoogt en de vermindering van lichaamsvet in de buikstreek bevordert.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Onderzoek 2

De Tijdschrift van de Academie voor Voeding en Diëtetiek publiceerde een analyse die talrijke onderzoeken omvatte naar middellange keten triglyceriden (MCT’s) en lichaamssamenstelling. Met zulke gemengde beoordelingen rond MCT’s zoals kokosolie, vonden ze het nodig om de studies te beoordelen.

Ze vergeleken dertien afzonderlijke onderzoeken naar MCT’s en langeketen triglyceriden (LCT’s). Het doel was om te bepalen of MCT’s het metabolisme verhoogden en de vetverbranding in het lichaam verbeterden.

De bevindingen gaven aan dat middellange keten vetzuren (MCFA’s) de lichaamssamenstelling verbeterden in vergelijking met de langer geketende vetten. Onderzoeksdeelnemers die MCFA’s zoals kokosolie gebruikten, namen af in gewicht, tailleomtrek en lichaamsvetpercentage.

Hoewel werd gemeld dat veel studies onvoldoende informatie hadden en commerciële vertekening detecteerden, bleef hun algehele observatie positief.

De conclusies van de analyse gaven aan dat MCFA’s het potentieel hebben om het lichaamsgewicht en de samenstelling aanzienlijk te verminderen. Ze bevelen verdere grote, goed ontworpen studies aan om de effectiviteit van MCFA’s en de juiste dosis voor succesvolle vermindering van lichaamsvet te bevestigen.

Onderzoek 3

In Maleisië werd een pilotstudie uitgevoerd op twintig zwaarlijvige maar verder gezonde deelnemers. Het doel van het onderzoek was om te bepalen of virgin kokosolie buikvet vermindert. De onderzoeksvrijwilligers waren tussen de 24 en 51 jaar oud.

Elke deelnemer onderging klinisch onderzoek en metingen voorafgaand aan en na de proefperiode. Ze kregen twee eetlepels (30 ml) virgin kokosolie verdeeld in drie doses 1/2 uur voorafgaand aan het eten van een gestructureerd dieet. Het onderzoek werd uitgevoerd over een cyclus van zes weken.

Proefpersonen toonden een afname van buikvet, vooral voor mannelijke deelnemers. Verlagingen van het percentage lichaamsvet en de body mass index (BMI) werden ook gerapporteerd.

Virgin kokosolie rijk aan middellange keten vetzuren (MCFA’s) lijkt een goedkoop en veilig supplement voor de vermindering van lichaamsvet. Maar beperkingen van de studie waren onder meer dat het onderzoek van korte duur was en geen controlegroep had. Ook werd opgemerkt dat de pilotstudie geen follow-up op lange termijn voor de deelnemers omvatte. Verder onderzoek wordt aanbevolen om de gezondheidsvoordelen van virgin kokosolie te bevestigen.

Onderzoek 4

Een andere studie vergeleek middellange keten triacylglycerol (MCT) olie met olijfolie, voornamelijk lange-keten vetzuren. Het doel van het onderzoek was om te bepalen of MCT-olie lichaamsvet en gewicht beter verminderde dan olijfolie.

Het onderzoek omvatte in totaal 49 te zware maar verder gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 19 tot 50 jaar. Voorafgaand aan de studie voltooide elke persoon een medische evaluatie met metingen, DXA-scans voor het hele lichaam, CT-scans en röntgenfoto’s. De tests werden herhaald aan het einde van de proefperiode van 16 weken.

Mannelijke deelnemers werden geïnstrueerd om een gestructureerd dieet te eten dat bestond uit 1800 calorieën per dag en de vrouwen consumeerden 1500 calorieën. Onderdeel van het dieet was een testmuffin gebakken met 10 gram middellange keten triacylglycerol (MCT) olie of olijfolie. De vrijwilligers waren verdeeld in willekeurige groepen en zich niet bewust van het type olie in de muffin dat ze dagelijks consumeerden.

Degenen die t consumeerdende muffins met MCT-olie vertoonden een groter verlies van lichaamsgewicht in vergelijking met de olijfoliegroep. Hoewel beide groepen afnamen in totaal lichaamsvetpercentage en rompvetmassa, waren de resultaten voor de MCT-groep significant.

Uit dit onderzoek bleek dat het opnemen van MCT-olie als onderdeel van een programma voor gewichtsverlies leidt tot een grotere vermindering van lichaamsvet. Het toonde ook verbeterde vetoxidatie (verbranding) met MCT-oliesuppletie.

Moet ik kokosolie dagelijks nemen?

Kokosolie, vooral virgin kokosolie, is rijk aan middellange keten vetzuren die als onderdeel van een gezond, calorie-gebalanceerd dieet lichaamsvet kunnen verminderen. Het is een gezonder vet dat kan worden opgenomen in onze dagelijkse voeding. Voordat je het elke dag gaat eten, moet je er rekening mee houden dat zelfs gezondere vetten veel calorieën bevatten. Kokosolie bevat 13,5 gram vet per portie van één eetlepel en 121 calorieën.

Volgens onderzoek zou een vetinname van 20 tot 35% van onze totale dagelijkse calorieën optimaal zijn voor gezondheid en fitness.Hiermee moet rekening worden gehouden voordat u naar die lepel kokosolie grijpt.

Zodra de vetzuren van de kokosolie de lever bereiken, worden ze gemetaboliseerd tot energie. Dit proces zorgt voor minder kans voor die vetzuren om vetreserves te creëren.

Deze bevindingen geven aan dat kokosolie het cholesterol niet verhoogt en de vermindering van lichaamsvet in de buikstreek bevordert.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

De bevindingen gaven aan dat middellange keten vetzuren (MCFA’s) de lichaamssamenstelling verbeterden in vergelijking met de langer geketende vetten. Onderzoeksdeelnemers die MCFA’s zoals kokosolie gebruikten, namen af in gewicht, tailleomtrek en lichaamsvetpercentage.

Proefpersonen toonden een afname van buikvet, vooral voor mannelijke deelnemers. Verlagingen van het percentage lichaamsvet en de body mass index (BMI) werden ook gerapporteerd.

Uit dit onderzoek bleek dat het opnemen van MCT-olie als onderdeel van een programma voor gewichtsverlies leidt tot een grotere vermindering van lichaamsvet. Het toonde ook verbeterde vetoxidatie (verbranding) met MCT-oliesuppletie.