De ultieme gids voor zuivelvrije ijsjes

De ultieme gids voor zuivelvrije ijsjes
IJs in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Niet-zuivel bevroren desserts
 • Typen
 • Andere ingrediënten
 • Gezondste opties

Laat een melkallergie, lactose-intolerantie of veganistisch dieet je er niet van weerhouden om te genieten van je favoriete smaak ijs. Wanneer de temperatuur begint te stijgen en je hunkert naar die koude traktatie, grijp dan gewoon naar een zuivelvrij ijsje. Overal duiken producten op die zijn gemaakt van kokosmelk, cashewmelk, soja, avocado en andere plantaardige ingrediënten – geen zuivel nodig.

Niet-zuivel bevroren desserts

Wanneer u naar de winkel gaat om uw opties te verkennen, zult u misschien verbaasd zijn om te ontdekken dat zuivelvrije producten niet echt als ijs zijn geëtiketteerd. De FDA vereist dat ijs ten minste 10 procent melkvet bevat. Dus alles wat zonder zuivel wordt gemaakt, verliest automatisch de claim op de naam “ijs”.

In plaats daarvan ziet u deze producten gelabeld als “niet-zuivel bevroren desserts”. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk als ijs, maar wees gerust dat je in deze categorie geweldig smakende producten kunt vinden.

Belangrijk:

Ga er niet van uit dat een karton met het stempel “bevroren dessert” zuivelvrij is. Sommige desserts voldoen niet aan de melkvetnormen zoals beschreven door de FDA, maar ze bevatten nog steeds zuivel. Als u een melkallergie heeft of een veganistisch dieet volgt, moet u op zoek gaan naar de aanduiding “niet-zuivel bevroren dessert” en de ingrediënten op het etiket als extra voorzorgsmaatregel controleren.

Typen

Zuivelvrije ijsjes worden gemaakt met een verscheidenheid aan ingrediënten, maar er zijn meestal slechts een handvol die de primaire basis van het recept vormen. Laten we eens kijken naar de acht meest voorkomende zuivelvrije basissen, samen met populaire merken die elk produceren.

Kokosmelk ijsjes

De kokosmelkbasis voor deze producten is afgeleid van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het wordt geraspt en geweekt in heet water en vervolgens door kaasdoek gezeefd. Hierdoor ontstaat een rijke vloeistof met een vergelijkbare consistentie als volle koemelk.

Hierdoor heeft ijs gemaakt van kokosmelk een textuur die vergelijkbaar is met traditioneel ijs op basis van zuivel. Het hoge vetgehalte creëert dat gladde, rijke mondgevoel dat de meesten van ons gewend zijn in zuivel tegenhangers.

Als je echter geen kokosnootfan bent, bereid je dan voor, want de kokossmaak kan een beetje overweldigend zijn, afhankelijk van het merk en de smaak.

Populaire merken:

 • Halo Top Zuivelvrije opties
 • Luna &Larry’s Coconut Bliss
 • NadaMoo
 • ZO lekker

Kokosroomijs

Kokosroom ondergaat een proces dat vergelijkbaar is met kokosmelk, maar meestal wordt er minder water gebruikt. Hierdoor ontstaat een dikker, rijker product dat een zeer romige, verrukkelijke textuur kan geven. De kokossmaak kan ook prominent aanwezig zijn in deze producten.

Populaire merken:

 • FoMu
 • Perfect gratis
 • Steve’s IJs

Amandelmelk IJs

Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen in water te weken en ze vervolgens in een blender met water te malen. Dit mengsel wordt door kaasdoek gezeefd om de amandelmelk te maken die wordt gebruikt voor zowel pakken als ijsjes.

De meeste soorten amandelmelkijs hebben een extra olie – zoals kokosolie of plantaardige olie – toegevoegd aan de basis. Dit voegt vet toe en voorkomt een te ijzige textuur.

Populaire merken:

 • Amandel Droom
 • Ben en Jerry’s
 • Breyers niet-zuivel opties
 • ZO lekker

Cashew melk ijs

Het proces voor het maken van cashewmelk is bijna identiek aan dat van amandelmelk, alleen met cashewnoten. Cashewnoten hebben van nature een beetje een boterachtige smaak, dus cashewmelkijsjes zijn meestal een favoriet van fans, vooral als je niet dol bent op een zware kokossmaak.

Populaire merken:

 • ZO lekker
 • Van Leeuwen (combinatie van cashewmelk en kokosmelk)

Soja-ijs

Hoewel soja een slechte reputatie lijkt te hebben gekregen, kunnen de meeste mensen veilig sojaproducten consumeren (en soja kan zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben). Sommige soja-ijsjes worden gemaakt met sojamelk, terwijl andere worden gemaakt met tofu.

Populaire merken:

 • Dubbele regenboog niet-zuivelopties
 • ZO lekker
 • Soja Droom
 • Tofutti

Rijstijs

Voordat amandelmelk en cashewmelk in de schappen kwamen, was rijstmelk een van de weinige zuivelvrije drankvervangers die op grote schaal beschikbaar waren. Helaas is de rijstsmaak in deze ijsjes soms overweldigend, maar misschien vind je hethet werkt voor u.

Populaire merken:

 • Rijst Droom

Erwteneiwitijs

Gele erwteneiwit wordt gebruikt in nogal wat allergeenvriendelijke voedingsmiddelen, dankzij de neutrale smaak en het vermogen om textuur en mondgevoel toe te voegen. Hoewel verschillende bedrijven dit als een klein ingrediënt opnemen, innoveren sommige bedrijven zuivelvrije ijsjes met erwteneiwit als primaire basis.

Populaire merken:

 • McConnell’s zuivelvrije opties

Avocado-ijs

Niet alleen voor je ochtendtoast, avocado is overal trending, inclusief ijs. De romigheid en het vetgehalte zorgen voor een goed mondgevoel in een zuivelvrij product. Misschien vind je de smaak minder overweldigend dan een kokosmelkbasis, maar je wordt nog steeds getrakteerd op die fluweelzachte textuur.

Populaire merken:

 • Cado

Andere ingrediënten

Naast de bovenstaande basissen, vindt u andere ingrediënten in zuivelvrije ijsjes die u misschien niet tegenkomt in gewoon ijs. Maak je echter niet bang. De meeste hiervan klinken misschien onbekend, maar zijn gewoon ingrediënten die zijn toegevoegd om te helpen met de kwaliteit.

Guar Gom

Guargom is een polysaccharide afgeleid van peulvruchten en wordt gebruikt om producten te verdikken en ijskristalvorming te voorkomen. Hoewel grote hoeveelheden maagklachten kunnen veroorzaken, worden kleine hoeveelheden goed verdragen.

Locus BonenGom

Net als guargom is johannesbroodpitmeel een verdikkings- en geleeradditief. U kunt het ook zien op etiketten die worden vermeld als johannesbroodpitmeel. Het is afgeleid van de zaden van de johannesbroodboom, met een smaak die enigszins doet denken aan chocolade.

Onderzoek heeft locusbonengom niet in verband gebracht met nadelige gevolgen voor de gezondheid wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd; in feite kunnen er enkele gezondheidsvoordelen zijn.

Inuline

Inuline is een soort prebiotische vezel die van nature in planten voorkomt, maar ook wordt toegevoegd als een functioneel ingrediënt aan voedingsmiddelen. In zuivelvrije ijsjes wordt het vaak toegevoegd omdat het een uniek vermogen heeft om water te absorberen en een gelachtige textuur te vormen. In combinatie met andere ingrediënten en texturen kan dit het algehele mondgevoel verbeteren, vooral in sommige van de vetarme bases.

Inuline kan echter bij sommige personen gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dus als je merkt dat je maagklachten hebt na je zuivelvrije ijs, overweeg dan om op zoek te gaan naar een variëteit zonder inuline.

Gezondste opties

Je moet dieper graven en kijken naar alle ingrediënten en voedingsfeiten voor elk type en merk om het gezondste zuivelvrije ijs te bepalen. Er is geen duidelijke winnaar.

Terwijl kokosnootbases bijvoorbeeld de neiging hebben om hoger te zijn in calorieën en verzadigd vet in vergelijking met andere zuivelvrije basen, zal de algehele voedingsafbraak variëren met de verhoudingen van alle andere ingrediënten. Merken variëren ook in hoe hardhandig ze zijn met toegevoegde suiker, variërend van matig helemaal tot je volledige dagelijkse toegevoegde suiker.

Ongeacht welk type zuivelvrij ijs je kiest, onthoud dat het nog steeds een dessert is. Termen als zuivelvrij en veganistisch roepen soms een gezondheidshalo op, maar veel van deze producten zijn nog steeds calorierijk en moeten in portiegecontroleerde hoeveelheden worden geserveerd.

Hier is een snelle blik op de voedingsfeiten voor een portie van een half kopje van één merk uit elk van de acht categorieën:

Voedingsvergelijking van zuivelvrije ijsjes
Merk Calorieën Verzadigd vet (g) Suiker (g)
Luna &Larry’s Coconut Bliss Chocolate Chip (kokosmelk) 250 15 14
Steve’s Burnt Sugar Vanilla (kokosroom) 280 5 25
Almond Dream Chocolate (amandelmelk) 180 1 17
SO Delicious Cashew Milk Very Vanilla (cashewmelk) 150 1 18
Double Rainbow Very Cherry Chip (sojamelk) 200 1 27
Rice Dream Vanilla (rijstmelk) 160 0.5 14
McConnell’s Dairy Free Cookies and Cream (erwteneiwit) 230 8 14
Cado Mint Chocolate Chip (avocado) 170 2 13
(per portie van 1/2 kopje)

Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 • Eskandari, Mohammad Hadi &Akbari, Mehdi. THet effect van inuline op de fysisch-chemische eigenschappen en sensorische eigenschappen van vetarm ijs. Internationaal Zuiveljournaal. 2016; 57.
 • Food and Drug Administratie. Code of Federal Regulations Titel 21. 2017.

Door Chrissy Carroll, RD, MPH

Chrissy Carroll is een geregistreerde diëtist en USAT Level I Triathlon Coach, en de auteur van “Eat to Peak: Sports Nutrition for Runners and Triathletes.”


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Ga er niet van uit dat een karton met het stempel “bevroren dessert” zuivelvrij is. Sommige desserts voldoen niet aan de melkvetnormen zoals beschreven door de FDA, maar ze bevatten nog steeds zuivel. Als u een melkallergie heeft of een veganistisch dieet volgt, moet u op zoek gaan naar de aanduiding “niet-zuivel bevroren dessert” en de ingrediënten op het etiket als extra voorzorgsmaatregel controleren.

Ongeacht welk type zuivelvrij ijs je kiest, onthoud dat het nog steeds een dessert is. Termen als zuivelvrij en veganistisch roepen soms een gezondheidshalo op, maar veel van deze producten zijn nog steeds calorierijk en moeten in portiegecontroleerde hoeveelheden worden geserveerd.