Klimaatdemonstranten van jongeren over de hele wereld zijn teruggekeerd naar de straten

Greta Thunberg’s Fridays for Future-beweging heeft voor het eerst sinds het begin van de pandemie massale straatprotesten hervat.

– Fridays for Future-activisten hervatten massale straatprotesten

Demonstranten eisen snellere klimaatactie in de aanloop naar COP26

— De cijfers zijn lager dan de opkomst van vóór de pandemie

Jonge klimaatactivisten van Greta Thunberg’s Friday for Future-beweging hervatten vrijdag voor het eerst sinds het begin van de pandemie massale straatprotesten en eisten drastische actie van wereldleiders voorafgaand aan de VN-klimaatbesprekingen in november.

Van Nairobi tot Washington droegen demonstranten – waaronder Thunberg, die zich aansloot bij protesten in Berlijn – plakkaten en zelfgemaakte spandoeken tijdens de demonstraties, die in de meeste steden minder demonstranten trokken dan vóór COVID-19.

“Het is enigszins teleurstellend dat er minder mensen zijn dan vroeger – maar mensen zullen terugkomen. Het probleem gaat niet weg”, zegt Erin Brodrick (17), een van de ongeveer 250 demonstranten op parliament square in Londen.

Voor de pandemie liep het plein vaak over van activisten tijdens grotere vrijdagmarsen.

Brodrick zei dat jonge mensen “echt bang zijn voor de toekomst van de planeet” omdat ze de gevolgen van klimaatverandering zien toenemen en de uitstoot blijft stijgen, ondanks een reeks politieke beloften om ze te verminderen.

Maar omdat minderjarige demonstranten niet kunnen stemmen, “wat kan ik anders doen dan hier naar buiten komen?” zei ze, terwijl ze een groen bordje “Planet Over Politics” hanteerde.

In Barcelona namen ongeveer 200 jeugdactivisten, kinderen en ouders deel aan een protest rond een doek dat de aarde afbeeldde, en toonden hun steun voor een rechtszaak die in juni werd gelanceerd om de Spaanse regering te dwingen haar klimaatbeleid te stimuleren.

Verzameld op het belangrijkste plein van de Catalaanse hoofdstad, eisten ze ook een stop op een geplande uitbreiding van de luchthaven van Barcelona.

Filip Frey, een 23-jarige Poolse activist die techniek studeert in Barcelona, zei dat jongere mensen degenen zullen zijn die betalen voor de egoïstische acties van politici die “alleen geven om hun publiciteit, hun geld, hun macht”.

“We zijn gewoon woedend en boos”, zei hij, en drong er bij de samenleving als geheel op aan om zich aan te sluiten bij de jongerenprotesten. “Als we niets doen, zal er niets veranderen en zullen we gewoon verbranden of verdrinken.”

‘Niet gehoord worden’

In Nairobi, waar ongeveer 30 activisten in groen-witte t-shirts zich verzamelden in een centraal park, zeiden velen dat er weinig bewijs was dat politici luisterden naar hun pleidooien om sneller te werken om de uitstoot te verminderen en klimaatrisico’s te beteugelen.

“Jongeren spreken zich al jaren uit en er is veel ongeduld … We willen dat regeringen snel actie ondernemen,” zei Elizabeth Wathuti, hoofd campagnes voor de Wangari Maathai Foundation, een lokale milieugroep.

“We hebben ons hierover uitgesproken, maar onze stemmen worden niet gehoord,” zei ze, eraan toevoegend dat “wij degenen zijn die moeten leven met de gevolgen van de passiviteit.”

Patricia Kombo, een andere activist, zei dat een van de doelen van het protest was om politici ertoe aan te zetten zich te committeren aan agressievere actie tegen klimaatverandering voorafgaand aan de komende internationale COP26 VN-klimaatonderhandelingen in Glasgow, vanaf 31 oktober.

“We hebben veel klimaatbesprekingen gehad, maar wat we krijgen zijn loze beloften. We willen echte klimaatactie op COP26 omdat we niet langer kunnen wachten,” zei ze terwijl activisten met borden zwaaiden met de tekst: “Kom op voor klimaatrechtvaardigheid” en “Later is te laat”.

Demonstranten verzamelden zich in Washington en zeiden dat ze aandrongen op een uitgebreide nationale Amerikaanse klimaatrekening van $ 3,5 biljoen en een onmiddellijke overgang naar groene energie, zei Magnolia Mead, een van de organisatoren.

Jamie Minden, 18, een student aan de American University in Washington, zei dat de terugkeer van de beweging naar grootschalige protesten cruciaal was om de druk op de ketel te houden voor klimaatactie.

“Het is zo belangrijk om weer de straat op te gaan – het is niet hetzelfde online,” zei ze. Straatprotesten “krijgen veel meer aandacht”.

Activist Shelby Grace Tucker, 14, die vanuit Baltimore naar het protest was gekomen, zei dat terug op straat komen “echt empowerend” voelde en een manier was voor jongere mensen – die anders misschien niet in staat zouden zijn om aandacht te trekken, om “nog steeds een verschil te maken”.

Bewegingen samenvoegen

Om de pandemie te doorstaan, verplaatste Fridays for Future zich grotendeels online, met onderwijsprogramma’s en andere evenementen, hoewel kleine groepen op straat bleven protesteren.

Maar de groep gebruikte de tijd ook om te proberen de beweging te verbreden en haar werk te coördineren met sociale pushes over andere kwesties, waaronder ras.

Sasha Langeveldt, 24, een Black Fridays for Future-activist die nu werkt voor de non-profitorganisatie Friends of the Earth, zei dat naarmate activisten ouder werden, de beweging zich meer moest richten op het veranderen van demonstranten in kiezers.

Langeveldt zei dat jongeren ook steeds meer klimaatactie in eigen hand nemen, verwijzend naar een online groene banentop in Londen die ze in oktober helpt organiseren.

“We willen politici laten zien dat dingen echt kunnen veranderen”, zei ze.

Rowan Riley, 29, een Londense architect bij het protest, was het daarmee eens en zei dat hij nu deel uitmaakte van het London Energy Transformation Initiative, dat werkt aan het veranderen van het ontwerp en de regelgeving van gebouwen met klimaatverandering en hernieuwbare energie in gedachten.

“We moeten andere manieren vinden om dingen te beïnvloeden. Het gaat niet altijd om de aantallen bij protesten”, zei hij.

Pat Farrington (78) droeg een vlag van “Grootouders en Ouderen” tijdens de mars in Londen en zei dat ze wilde dat regeringen “alles serieuzer nemen”.

Dat zou moeten inhouden dat meer jongeren worden opgeleid voor groene banen zoals het installeren van isolatie of zonnepanelen, en meer doen om het publiek te helpen de potentiële economische voordelen van een klimaatslimme transitie te begrijpen.

“Op dit moment zeggen mensen: ‘Ik kan me geen chique elektrische auto veroorloven’, en ze hebben het gevoel dat hun zakken worden geplukt,” zei ze.

Verslaggeving door Laurie Goering @lauriegoering in Londen, Nita Bhalla in Nairobi, David Sherfinski in Washington en Megan Rowling in Barcelona; Montage door Helen Popper. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters – en werd beschikbaar gesteld aan Good Good Good. Bezoeken news.trust.org/climate.