Alexis Bledel jarig

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Kimberly Alexis Bledel, wereldwijd bekend om het portretteren van de rol van boekenwurm Rory Gilmore, werd geboren op 16 september 1981 in de stad Houston, Texas, uit Latijns-Amerikaanse ouders (haar moeder is Mexicaans en zijn vader van Argentijnse afkomst.) Bledel bracht de eerste jaren van haar leven door met Spaans spreken, totdat ze naar school ging en Engels moest leren. Vanwege haar timide aard moedigde Alexis’ moeder haar aan om te proberen te acteren om haar verlegenheid te verbeteren, door in lokale producties zoals De Tovenaar van Oz.

Bledel begon met modellenwerk toen ze een jaar of zeventien was, nadat ze was gescout in een winkelcentrum. Haar professionele acteercarrière begon in 2000, toen Alexis werd gecast in de iconische rol van Rory Gilmore tegenover Lauren Graham in de WB’s Gilmore Meisjes, die een run van zeven seizoenen had. Bledel maakte haar debuut op het grote scherm in een fantasy-speelfilm gebaseerd op een boek met dezelfde naam genaamd Tuck Eeuwigdurend (2002). Haar grote filmrol tot nu toe is misschien als een van de vier vrienden die hetzelfde paar verf delen in De zusterschap van de reizende broek (2005), ook in de hoofdrol in het vervolg uit 2008. Bledel had een kleine rol in de jaren 2005 Sin Stad het spelen van een professionele prostituee, een schril contrast met haar vorige rollen.

Na Gilmore Meisjes had afgesloten, Alexis speelde in twee komedies in 2009, Na grad en De Good Guy, die niet goed werden ontvangen door de critici. Datzelfde jaar had Bledel een gastrol in de laatste twee uur durende aflevering van het langlopende medische drama. ER. Ze speelde in drie films in 2010: Robert Redford’s historische drama De samenzweerder; Canadees drama De Kate Logan-affaire, gebaseerd op een waargebeurd verhaal; en Viooltje &Daisy, een misdaadkomedie-drama. De films gingen in première op belangrijke filmfestivals, maar maakten niet veel indruk.

In 2012 had Alexis een korte theaterrun in productie Betreurt opgevoerd in het New York City Center. Datzelfde jaar had Bledel een optreden van drie afleveringen in Gek Mannen, waar ze haar toekomstige echtgenoot, acteur Vincent Kartheiser, zou ontmoeten. Het jaar daarop werd Alexis gecast tegenover Jason Ritter in de Amerikaanse bewerking van de Britse sitcom. Gavin & Stacey. Hoewel Fox de pilot voor een volledig eerste seizoen oppikte, werd deze teruggedrongen en later uitgezonden door een ander netwerk in 2018.

In 2016 keerde Alexis ook terug naast de rest van de cast om te schitteren in Netflix’s Gilmore Girls: Een jaar in het leven, een vierdelige revival die bewees dat zelfs een decennium later de liefde voor deze show springlevend was. Bledel’s tweede meest opvallende rol tot nu toe kwam toen ze werd gecast als een bijrol in 2016’s Het verhaal van de handmaid, de populaire dystopische serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. Haar rol werd na het eerste seizoen uitgebreid en ze werd een vast castlid tot haar vertrek uit de show in 2021. Dankzij de vertolking van haar personage in de serie won Bledel haar eerste Emmy Award voor Outstanding Actress in a Drama Series.