Katoenzaadolie Voedingswaarden

Katoenzaadolie Voedingswaarden
Katoenzaad geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Veelgestelde vragen
 • Kook- en bereidingstips
 • Allergieën en interacties

Katoenzaadolie is de olie die wordt gewonnen uit katoenzaden, waaronder Gossypium hirsutum en Gossypium herbaceum. Deze goedkope olie kan worden gebruikt om thuis te koken, maar het wordt ook gebruikt door voedselfabrikanten bij de productie van voedingsmiddelen zoals koekjes en chips. Dus is katoenzaadolie slecht voor je? Het antwoord hangt deels af van hoe je het gebruikt. Deze olie is gezonder dan sommige, maar minder gezond dan andere.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor een eetlepel (13,6 g) katoenzaadolie.

 • Calorieën: 120
 • Vet: 04F
 • Verzadigd vet: 3,5 g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Vetten in katoenzaad Olie

Er zijn drie verschillende soorten vet in katoenzaadolie.

Deze olie bevat verzadigd vet. Verzadigde vetten worden beschouwd als minder gezonde vetten omdat ze kunnen bijdragen aan hartaandoeningen. De American Heart Association beveelt aan om oliën te kiezen met minder dan vier gram verzadigd vet per eetlepel. Katoenzaadolie levert slechts 3,5 gram verzadigd vet per eetlepel.

Je krijgt ook 7 gram meervoudig onverzadigd vet binnen als je een eetlepel katoenzaadolie consumeert. Meervoudig onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur en kan de gezondheid van het hart stimuleren wanneer u het gebruikt om minder gezond vet (zoals verzadigd vet) in uw dieet te vervangen.

Er zijn twee verschillende soorten meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) en katoenzaadolie bevat beide. Volgens USDA-gegevens krijgt u 2 procent van uw dagelijkse aanbevolen inname van α-linoleenzuur (ALA) omega-3-vetzuren en krijgt u 58 procent (7 gram) van uw aanbevolen dagelijkse inname van linolzuur of omega-6-vetzuren.

Er is ook een kleine hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in katoenzaadolie. Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voornamelijk uit plantaardige bronnen, zoals avocado, noten of zaden. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, ook wel MUFA’s genoemd, worden verondersteld uw HDL-cholesterol of “goede” cholesterol te verhogen. Gezondheidsexperts raden aan om minder gezonde vetten (zoals verzadigde vetten en transvetten) te vervangen door enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd vet. De Academie voor Voeding en Diëtetiek beveelt aan dat 15 tot 20 procent van uw calorie-inname afkomstig is van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Koolhydraten in katoenzaadolie

Er zitten geen koolhydraten in katoenzaadolie. De geschatte glycemische belasting van katoenzaadolie is nul.

Eiwit in katoenzaadolie

Er zit geen eiwit in katoenzaadolie.

Micronutriënten in katoenzaadolie

Katoenzaadolie draagt vitamine E bij aan je dieet. Je krijgt iets minder dan 5 milligram of ongeveer 32% van je aanbevolen dagelijkse inname wanneer je een eetlepel katoenzaadolie consumeert.

Vitamine E, of alfa-tocoferol, speelt een belangrijke rol in celmembranen als antioxidant en heeft immuun-, antioxidant-, celsignalerings- en metabole procesfuncties. Deze belangrijke vitamine kan ook helpen beschermen tegen bepaalde ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, staar en diabetes.

Je krijgt ook een kleine hoeveelheid (slechts 3 microgram, of 4 procent van je dagelijkse doel) vitamine K in een eetlepel katoenzaadolie. Vitamine K is essentieel voor bloedstollingsfuncties.

Gezondheidsvoordelen

Wanneer u katoenzaadolie consumeert, verhoogt u uw inname van omega-3- en omega-6-vetzuren, twee soorten meervoudig onverzadigd vet. Zowel omega-3 als omega-6 zijn essentiële vetten, dit zijn vetten die in de voeding geconsumeerd moeten worden omdat je lichaam ze niet aanmaakt.

De omega-3-vetzuren in katoenzaadolie helpen de bloedstolling en ontsteking in het lichaam te verminderen en kunnen ook helpen de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen. Deze olieconversie naar EPA en DHA die essentieel zijn voor het menselijk lichaam is echter laag. Slechts 5% van ALA wordt omgezet in EPA en minder dan 0,5% van ALA wordt omgezet in DHA. Het is misschien het beste om katoenzaadolie te koken met vette vis.

De omega-6 in katoenzaadolie helpt uw risico op hartaandoeningen te verminderen en kan ook helpen om uw risico op kanker te verminderen.

De kleine hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in katoenzaadolie is ook provides gezondheidsvoordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer u verzadigd vet vervangt door enkelvoudig onverzadigd vet, uw risico op cardiovasculaire gebeurtenissen of cardiovasculaire sterfte wordt verminderd. Bovendien hebben studies aangetoond dat een verhoogde inname van enkelvoudig onverzadigd vet het risico op sterfte door alle oorzaken en beroerte vermindert.

Als u ervoor kiest om katoenzaadolie in uw dieet op te nemen, is het belangrijk om te onthouden dat deze olie – zoals alle olie – vet is. Vetten dragen negen calorieën per gram bij in tegenstelling tot vier calorieën per gram voor koolhydraten en eiwitten. Dus hoewel katoenzaadolie als een gezond vet wordt beschouwd, moet u de olie nog steeds met mate consumeren om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Veelgestelde vragen

Is katoenzaadolie slecht voor je?

Katoenzaadolie wordt niet beschouwd als een van de meer gezonde vetten omdat het meer verzadigd vet heeft dan andere oliën en minder gezond vet. Bovendien hebben sommige consumenten hun bezorgdheid geuit over pesticiden die worden gebruikt in de katoenteelt en die in sporenhoeveelheden in de olie kunnen terechtkomen.

Katoenzaadolie is goedkoop. Dus sommige voedselfabrikanten gebruiken gehydrogeneerde katoenzaadolie bij de productie van gebakken goederen, crackers, koekjes en andere voedingsmiddelen. Dit zijn meestal geen voedingsmiddelen die goed zijn voor je gezondheid en bijdragen aan je inname van lege calorieën. Bovendien verklaarde de FDA in 2015 dat gehydrogeneerde oliën of gedeeltelijk gehydrogeneerde voedingsmiddelen (ook bekend als kunstmatig transvet) over het algemeen niet als veilig worden beschouwd (GRAS). Er werd vastgesteld dat het verwijderen van het voedsel duizenden hartaanvallen en sterfgevallen per jaar zou voorkomen.

Wat zijn enkele toepassingen van katoenzaadolie buiten de keuken?

Sommige consumenten gebruiken katoenzaadolie voor de gezondheid van haar en huid. Sommigen geloven dat het consumeren van de olie de haargroei bevordert. Anderen gebruiken de olie topisch op de huid, het haar en de hoofdhuid om de haargroei te stimuleren, haaruitval te voorkomen en het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Katoenzaadolie biedt vitamine E, dat is gepromoot als een behandeling voor littekens en om een goede huid en haar te bevorderen. Helaas is er echter geen sterke steun van de wetenschappelijke gemeenschap over het gebruik van vitamine E voor deze toepassingen. Volgens een onderzoeksoverzicht: “Na zoveel jaren van onderzoek naar vitamine E, is het nog steeds onduidelijk of miljoenen dollars aan vitamine E-producten betaald door patiënten en consumenten van enig voordeel zijn geweest.”

Wat is de beste manier om katoenzaadolie te bewaren?

Katoenzaadolie moet in een luchtdichte container worden bewaard en moet op een koele, droge plaats worden bewaard, uit direct zonlicht.

Kook- en bereidingstips

Katoenzaadolie heeft een hoger vlampunt dan andere soorten gezonde olie zoals koolzaadolie of olijfolie of zelfs saffloerolie. Het vlampunt, of rookpunt, is de temperatuur waarbij een olie dampen begint te roken. Omdat het rookpunt van katoenzaadolie ongeveer 420 ° F (of 215 ° C) is, wordt het vaak gebruikt voor frituren en andere kooktechnieken op hoog vuur. Sommigen zeggen dat het de gezondste olie is om te frituren omdat het op zijn minst sommige meervoudig onverzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet.

Katoenzaadolie kan ook worden gebruikt voor het bakken en in zoete lekkernijen. De olie heeft een neutrale smaak, zodat het kan worden gebruikt in plaats van andere vetten zonder de smaak van uw favoriete voedsel te veranderen.

Allergieën en interacties

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology is een katoenzaadallergie relatief zeldzaam. Er zijn vragen over of het allergeen al dan niet aanwezig is in katoenzaadolie, hoewel sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat dit niet het geval is. Dus als je een katoenzaadallergie hebt, reageer je misschien niet op de olie.

Als u een katoenzaadallergie heeft, kunt u uitslag ervaren in een specifiek deel van het lichaam als het topisch wordt gebruikt. Meer ernstige symptomen na consumptie van katoenzaadolie kunnen zwelling in het gezicht, keel en / of mond, ademhalingsmoeilijkheden, ernstige astma, buikpijn, misselijkheid en braken omvatten.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor katoenzaadolie, praat dan met uw zorgverlener om een juiste diagnose en tips voor het beheersen van de symptomen te krijgen.