Kan het ‘resetten’ van je hormonen je huid verbeteren?

Kan het 'resetten' van je hormonen je huid verbeteren?

Nee, maar bepaalde levensfasen kunnen hormonale veranderingen veroorzaken die de huid wel beïnvloeden. Het maken van veranderingen in dieet en levensstijl kan u helpen die schommelingen te beheersen.

 

vrouw met acne langs haar kaaklijn

 

Ondanks alles wat je hormonen voor je doen, zijn ze nog steeds gehuld in mysterie – je kunt ze niet zien. Hormonen zijn chemische boodschappers die worden uitgescheiden door klieren die de functie van verschillende processen in je lichaam sturen, zoals groei en ontwikkeling, metabolisme, seksuele functie en voortplanting, en stemming, volgens het Hormone Health Network. Verschillende hormonen van belang: schildklier, insuline, cortisol, oestrogeen, progesteron en testosteron.

AANVERWANT: Menopauze en Perimenopauze 101

Hormonen beïnvloeden de gezondheid van de huid op verschillende manieren

Je hormonen bepalen niet alleen hoe je je voelt – ze kunnen ook de gezondheid van je huid beïnvloeden. “Hormonen spelen een sleutelrol in de gezondheid van de huid. We weten dit omdat bepaalde hormonale stoornissen zich manifesteren in de huid en het haar, naast intern,” zegt S. Tyler Hollmig, MD, directeur dermatologische chirurgie aan de UT Dell Medical School en Ascension Seton in Austin, Texas.

Hormoonspiegels blijven grotendeels onopgemerkt, tenzij er iets mis is. Bijvoorbeeld, het hebben van lage niveaus van schildklierhormonen, hypothyreoïdie genaamd, kan bijdragen aan gewichtstoename, een slecht humeur, constipatie en zelfs een droge huid, volgens de Mayo Clinic. Overtollig androgeen – beschouwd als typische mannelijke hormonen, die vrouwen ook hebben – kan talgklieren in de huid stimuleren om olie weg te pompen, een factor die bijdraagt aan de ontwikkeling van acne, zegt Fran Cook-Bolden, MD, een dermatoloog verbonden aan Mount Sinai Beth Israel in New York City.

Een andere grote hormonale speler in de gezondheid van de huid is oestrogeen. Zelfs vóór de menopauze, “naarmate we ouder worden, kunnen de oestrogeenspiegels beginnen te dalen. Oestrogeen helpt de juiste hoeveelheid olieproductie te stimuleren om het soepel, glad en mollig te houden. Maar naarmate oestrogeen afneemt, is de huid droger en jeuker. We zien dit bij patiënten met een droge huid in het algemeen en bij eczeempatiënten tijdens opvlammingen,” zegt Dr. Cook-Bolden.

In feite kunnen regelmatige bezoeken aan uw dermatoloog van cruciaal belang zijn voor uw hormonale gezondheid. “Een van de meest verbazingwekkende dingen over dermatologie is dat de huid kan dienen als een venster op de gezondheid van het lichaam. Veel endocriene en andere interne aandoeningen worden gediagnosticeerd door dermatologen,” zegt Dr. Hollmig. Een dermatoloog kan vermoeden of een bepaald hormonaal systeem uit balans is, en dan kunnen laboratoriumtests bevestigen of dit het geval is. Toch, voegt Hollmig eraan toe, begrijpen wetenschappers niet volledig hoe bepaalde hormonen bijdragen aan veel voorkomende huidaandoeningen.

AANVERWANT: 10 dingen die je huid je probeert te vertellen – en hoe je kunt reageren

Moet je proberen je hormonen te resetten voor een betere gezondheid van de huid?

Met een snelle Google-zoekopdracht vindt u veel zogenaamde gezondheidsexperts die beloven dat een “hormoonreset” (via zaken als dieetveranderingen of supplementen) uw huidgezondheid zal verbeteren. Maar meestal zijn dit geen zorgverleners en zijn hun beweringen grotendeels ongegrond. Toch, voel je niet slecht als je werd genomen door de belofte van een betere gezondheid, ook voor je huid. “Ik kan me voorstellen dat sommige patiënten het concept van ‘resetten van je hormonen’ echt aantrekkelijk zouden vinden, maar ik weet niet zeker of dit zich echt medisch vertaalt,” zegt Hollmig.

Wat waar is, is dat als u symptomen ervaart zoals een specifiek huidprobleem, uw arts een hormonale aandoening kan overwegen. Als u bijvoorbeeld onregelmatige menstruaties, acne langs uw kaaklijn en overtollig haar op uw lip en kin heeft, kan uw arts u evalueren op polycysteus ovariumsyndroom of PCOS. Overmatige niveaus van “mannelijke hormonen” genaamd androgenen, evenals hoge insuline (een ander hormoon) kunnen een rol spelen bij de oorzaak van PCOS, volgens het Office on Women’s Health. In dit geval kan behandeling via gewichtsvermindering of voorgeschreven medicatie, zoals anticonceptiepillen of spironolacton, helpen bij het reguleren van hormonen.

AANVERWANT: 7 Wellness Bloggers ‘Beste Tips voor het temmen van periode Acne Flare-Ups

Veranderende hormonen beïnvloeden je huid door de jaren heen

Evenzo kan uw arts achterdochtig worden dat andere hormonale factoren in het spel zijn als uw huid niet reageert op beproefde behandelingen, zegt Hollmig. Bijvoorbeeld, “acne grotendeels veroorzaakt door een hormonale onbalans zou waarschijnlijk niet significant verbeteren met een actuele antibacteriële was”, zegt hij. Als uw huid niet reageert op de behandeling, kan uw arts laboratoriumtests aanvragen.

Puberteit kan hormonale acne veroorzaken

De puberteit was waarschijnlijk de eerste keer dat je merkte hoe fluctuerende hormonen je huid beïnvloeden. Tijdens puberty – wanneer de eierstokken van een vrouw “aan gaan” – is er een toename van oestrogeen en testosteron (het is geen mannelijk exclusief hormoon). Receptoren in de huid zijn gevoelig voor testosteron en pompen daardoor talg weg, wat kan leiden tot acne, zegt Mary Jane Minkin, MD, klinisch hoogleraar verloskunde, gynaecologie en reproductieve wetenschappen aan de Yale School of Medicine in New Haven, Connecticut. (Omdat mannen meer testosteron maken, hebben ze de neiging om ergere acne te krijgen, zegt ze.) Voor vrouwen zijn hormonale anticonceptiepillen een optie, omdat ze “de eierstokken in slaap brengen” en als gevolg daarvan de testosteronproductie afsluiten, zegt Dr. Minkin.

Zwangerschapsgerelateerde hormonale veranderingen zijn gekoppeld aan Melasma

Tijdens de zwangerschap variëren huidveranderingen sterk tussen vrouwen. Een opmerkelijke huidverandering is melasma, een aandoening die wordt gekenmerkt door donkere verkleuringen op je gezicht. “Zwangerschap is een toestand van hoog oestrogeen, waardoor de huid gevoeliger wordt voor de zon,” zegt Minkin. Om uw risico op het ontwikkelen van melasma te verminderen, moedigt ze patiënten aan om schaduw te zoeken en altijd een breedspectrum zonnebrandcrème aan te brengen.

AANVERWANT: De beste acnebehandelingen voor tieners

Perimenopauze en menopauze kunnen de huidstructuur veranderen

En laten we de perimenopauze en de menopauze niet vergeten. Vanwege het verlies van oestrogeen wordt “de menopauze overal geassocieerd met droogheid, inclusief je vagina en huid”, zegt Minkin. De huid kan op dit moment ook jeuken en ongemakkelijk aanvoelen.

Als u perimenopauze ervaart, overweegt u mogelijk hormoontherapie (HT), ook wel hormoonvervangingstherapie (HST) genoemd. Dit is “medicatie die vrouwelijke hormonen bevat, alleen oestrogeen of oestrogeen en progestageen samen, om degenen te vervangen die het lichaam niet langer maakt”, aldus het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

Sommige mensen nemen bio-identieke hormonen (BHT), die dezelfde chemische en moleculaire structuur hebben als de hormonen die het lichaam maakt, volgens de North American Menopause Society (NAMS). Soms is dit samengesteld BHT, een mix van hormonen die op maat wordt gemaakt bij een apotheek.

Samen met verminderde hydratatie van de huid, is een gebrek aan oestrogeen ook betrokken bij het afbreken van collageen en elastine, de eiwitten die de huid zijn structuur geven, merkte een paper op die in 2019 werd gepubliceerd in de Dermatologie Online Journal. De combinatie van droogheid en verlies van collageen leidt tot meer prominente rimpels.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat vrouwen op HT en BHT een jonger uitziende huid hebben met minder rimpels en verslapping. Dat gezegd hebbende, benadrukken de onderzoekers dat er meer onderzoek moet worden gedaan om het gebruik ervan als een anti-verouderingstherapie te evalueren, vooral als het gaat om samengestelde BHT. In feite is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs om het gebruik van samengestelde hormonen te ondersteunen in plaats van standaardformuleringen.

AANVERWANT: De wilde geschiedenis van hormoontherapie voor vrouwen

Verschillende HT-toedieningsmethoden zijn veilig, zegt Minkin, hoewel elke therapie nog steeds risico’s met zich meebrengt die de arts van een individu moet afwegen tegen de potentiële voordelen.

Volgens de Mayo Clinic omvatten HT-toedieningsmethoden systemische therapie zoals pillen, pleisters, gels, crèmes of sprays. Lokale vaginale oestrogeentherapieën zullen alleen vaginale symptomen aanpakken en hebben geen invloed op uw algemene huidgezondheid.

Bovendien zijn beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg het erover eens dat vrouwen die geen problematische menopauzesymptomen hebben, zoals opvliegers en slaapproblemen, HT niet alleen voor huidvoordelen moeten gebruiken. Maar als je vecht tegen droogheid van de huid, is het ook waarschijnlijk dat je vaginale droogheid hebt, en mogelijk andere symptomen, zoals opvliegers. Betekenis: Systemische oestrogeentherapie biedt een dubbel voordeel voor de huid en andere symptomen van de menopauze. “Beschouw het als een bonus”, zegt Minkin.

“Over het algemeen, als er een hormonale oorzaak is van een dermatologisch probleem, is het terug in balans krijgen van dingen de juiste keuze,” zegt Hollmig. “Als dermatologen kunnen we medicijnen gebruiken die helpen de hormoonspiegels te normaliseren om de gezondheid van de huid te verbeteren,” voegt hij eraan toe. Maar merk op dat de behandeling specifiek is voor de aandoening – het is geen one-size-fits-all hormonale reset die u online kunt vinden.

AANVERWANT: Kan het drinken van bottenbouillon ervoor zorgen dat je er jonger uitziet?

Dieet- en levensstijlgewoonten die uw hormonale en huidgezondheid kunnen optimaliseren

Dit gaat niet over het nemen van een gespecialiseerde rotatie van supplementen of het vasthouden aan een detox of reiniging. “Je kunt je huidgezondheid verbeteren door voldoende slaap te krijgen, een uitgebalanceerd dieet te hebben, regelmatig te bewegen, alcoholgebruik te verminderen en roken te vermijden. Dit is goed, schoon leven”, zegt Hollmig. Sla ernstige diëten en langdurige reinigingen over, omdat deze kunnen leiden tot een hormonale onbalans als ze te veel stress op je lichaam leggen, zegt hij.

Sprekening van stress, het beheren ervan is een manier om de gezondheid van uw hormonale systeem te stimuleren en mogelijk uw huidgezondheid te verbeteren. “Door een minder bekend mechanisme kan stress de cortisolspiegel beïnvloeden, wat kan leiden tot opflakkeringen van acne,” zegt Lauren Ploch, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in Aiken, South Carolina. “We zien ook opflakkeringen van psoriasis, eczeem en andere auto-immuunziekten met stress,” zegt ze.

Als uw arts u heeft beoordeeld op een hormonale aandoening en uw bloedonderzoek of medische evaluatie controleert, vraag uzelf dan af: is het onderliggende probleem stress? In dat geval kunnen leefstijlmaatregelen om die stress te beheersen (lezen, buiten lopen, tijd doorbrengen met vrienden die een storm uitlachen) indirect helpen om je huid te kalmeren en te zuiveren.

Gegevens die in eerder onderzoek werden aangehaald, suggereerden dat het opvoeren van magnesiumrijk voedsel – zoals groene bladgroenten en noten – je lichaam ook kan helpen beter om te gaan met stress. “Wanneer cortisolspiegels stijgen, verbruikt het lichaam veel magnesium”, zegt Cook-Bolden. Toch zijn er meer studies nodig om de relatie tussen cortisol en magnesium beter te begrijpen.

Uiteindelijk beïnvloeden “hormonen elke functie die ons lichaam heeft, waaronder [the development or worsening of] huidziekten, en ze zijn belangrijk om de huid in balans te houden”, zegt Cook-Bolden. Hoewel hormonen een sleutelrol kunnen spelen, zal een reset thuis, naast medische behandeling voor een specifiek hormonaal tekort, de gezondheid van uw huid niet verbeteren. Het handhaven van een gezond dieet, regelmatig sporten, het oefenen van stressvermindering en het krijgen van voldoende slaap zijn allemaal best practices. Maar het zijn ook de gewoontes waar je elke dag over hoort. Er is daar geen geheime huidreset.