Hormonen en uw gezondheid: een essentiële gids

 

We hebben de neiging om bepaalde momenten in het leven, zoals de puberteit, zwangerschap en de overgang naar de menopauze, te beschouwen als hormoon-gevoed, maar de waarheid is dat onze hormonen elke dag de gezondheid van ons lichaam en geest beïnvloeden.

Dus wat zijn hormonen precies? Hormonen zijn speciale chemicaliën die door de bloedbaan reizen. “Zie ze als de interne wifi van het lichaam”, zegt Randi Hutter Epstein, MD, de auteur van Opgewonden: de geschiedenis van hormonen en hoe ze zowat alles beheersen. Ze dragen berichten van de klieren waar ze worden geproduceerd naar cellen in verschillende delen van het lichaam. Deze chemische berichten helpen bij het beheren van cellulaire processen die de eetlust, groei, stress, bloedsuikerspiegel, slaapcycli, geslachtsdrift en seksuele functie beheersen, om er maar een paar te noemen. (2)

De rol van hormonen

“De term ‘hormonaal’ is synoniem geworden met ‘humeurig'”, zegt Dr. Epstein. Hoewel hormonen de stemming beïnvloeden, doen ze veel meer in het lichaam dan dat, zegt ze.

Hormonen zijn op de een of andere manier betrokken bij de meeste lichaamsfuncties – van de basis (honger, hartslag) tot het complex (reproductie en emotie). (2)

Sommige hormonen, zoals serotonine en dopamine, functioneren ook als neurotransmitters – chemicaliën die berichten doorgeven tussen zenuwcellen in de hersenen en van neuronen naar spieren. Neurotransmitters helpen om beweging te coördineren en stemming en cognitie te beheersen. (3)

Hormonen worden geproduceerd door klieren die deel uitmaken van het endocriene systeem

Klieren zijn organen die stoffen afscheiden. Belangrijke hormoonafscheidende klieren in het lichaam zijn: de hypofyse, hypothalamus, thymus, bijnieren, pancreas, schildklier, eierstokken en teelballen. (2) “Het netwerk van hormoonproducerende klieren en organen van het lichaam wordt het endocriene systeem genoemd”, legt Caroline Davidge-Pitts, MB, BCh, een endocrinoloog aan het Mayo Clinic College of Medicine in Rochester, Minnesota, uit. (Endocrinologen zijn hormoonartsen.)

Endocrinologen helpen bij het diagnosticeren en behandelen van hormoongerelateerde gezondheidsproblemen

Omdat hormonen zo belangrijk zijn voor een goede werking, kunnen kleine problemen met de hormoonhuishouding ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar het diagnosticeren van een hormoonprobleem kan ingewikkeld zijn en de behandeling omvat meestal meer dan alleen het krijgen van meer – of minder – van een bepaald hormoon, volgens Dr. Davidge-Pitts.

Het endocriene systeem is een complex web van interacties. “Hormonen interageren met elkaar en met vele andere systemen van het lichaam, waaronder het immuunsysteem, op manieren die we nog niet begrijpen”, zegt Epstein.

Hier is een blik op enkele belangrijke hormonen en wat onderzoek ons laat zien over hun verschillende rollen in het menselijk lichaam.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het voortplantingssysteem van een vrouw tijdens de puberteit. Oestrogeen (eigenlijk een groep hormonen – oestron, oestradiol en oestriol zijn de belangrijkste typen) helpt de menstruatiecyclus in de vruchtbare jaren van een vrouw te reguleren. (5)

Mannen hebben ook oestrogeenhormonen

“Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het mannelijk lichaam ook oestrogeen maakt”, zegt Epstein. Kleine hoeveelheden oestrogeen worden afgescheiden door de bijnieren en het vetweefsel bij beide geslachten. Het mannelijk lichaam maakt ook oestrogeen door testosteron om te zetten in oestradiol – een belangrijk hormoon voor de gezondheid van de botten bij zowel mannen als vrouwen, zegt Davidge-Pitts.

Oestrogeen beïnvloedt ook de gezondheid van de hersenen, lever, hart en huid en helpt bij het reguleren van metabolische processen, zoals het cholesterolgehalte. (6)

Meer informatie over oestrogeen

Testosteron

Testosteron speelt een belangrijke rol in de puberteit voor jongens. Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor veel van de fysieke kenmerken die we als typisch mannelijk beschouwen, waaronder gezichts- en lichaamshaar, spiermassa en een diepe stem. (7,8)

Androgenen zijn een klasse van hormonen die testosteron omvat

Testosteron maakt deel uit van een klasse van hormonen, androgenen genaamd, die voornamelijk worden geproduceerd door de testikels bij mannen.

Maar testosteron is niet alleen een mannelijk hormoon. Het vrouwelijk lichaam produceert ook kleine hoeveelheden testosteron in de bijnieren en eierstokken. Testosteron bij vrouwen speelt een belangrijke rol in de ovariële functie, botsterkte en mogelijk geslachtsdrift. (9)

Testosteronniveaus dalen met de leeftijd bij zowel mannen als vrouwen

Zowel mannen als vrouwen ervaren leeftijdsgebonden dalingen in testosteron. Bij postmenopauzale vrouwen kunnen druppels in testosteron een afname van de geslachtsdrift veroorzaken. (7) Bij mannen is laag testosteron, ook bekend als “lage T”, in verband gebracht met verlies van bot- en spierkracht, slaapstoornissen en problemen met het krijgen of behouden van een erectie. (7)

Sommige mannen zoeken testosteronvervangingstherapie (TRT) voor deze symptomen, hoewel de mogelijke gezondheidseffecten van TRT op lange termijn niet goed zijn vastgesteld. (7)

Meer informatie over testosteron

Cortisol: het stresshormoon

Cortisol is een hormoon dat het lichaam helpt te reageren op stress. Het wordt soms het “stresshormoon” genoemd, omdat de niveaus van cortisol in het lichaam pieken tijdens stressvolle situaties om je lichaam een natuurlijke energieboost te geven. (10)

Cortisol speelt ook een belangrijke rol in het metabolisme door te controleren hoe je lichaam vetten, eiwitten en koolhydraten omzet in energie. (11)

De bijnieren zijn driehoekige klieren die cortisol produceren en afgeven in de bloedbaan. Er zijn twee bijnieren, één bovenop elke nier. (12)

Te veel of te weinig cortisol voor een langere periode kan een negatief effect hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Meer informatie over Cortisol

De term “bijnieruitputting” is de afgelopen jaren gebruikt, vooral door beoefenaars die supplementen verkopen waarvan wordt beweerd dat ze een groot aantal symptomen genezen, waaronder vermoeidheid, pijn in het lichaam, nervositeit en slaap- en spijsverteringsproblemen. “Er is geen medisch bewijs dat bijnieruitputting bestaat. Supplementen die worden verkocht voor bijnieruitputting kunnen in sommige gevallen schadelijk zijn,” zegt Davidge-Pitts.

Serotonine: een gelukkige chemische stof

Serotonine is een hormoon dat ook dienst doet als neurotransmitter. Het is soms bekend als de gelukkige chemische stof, omdat het een rol lijkt te spelen bij het reguleren van de stemming, en lage niveaus van serotonine in de hersenen zijn geassocieerd met geestelijke gezondheid. (13)

Naast de hersenen is serotonine betrokken bij de functie van verschillende orgaansystemen. Het helpt bij het reguleren van eetlust en spijsvertering, botgezondheid en seks. Serotonine is ook een voorloper van melatonine, een chemische stof die betrokken is bij de slaap-waakcyclus van het lichaam. (14)

Als neurotransmitter wordt serotonine aangemaakt in de hersenen. Maar wetenschappers ontdekken nu dat de darmen – met name de darmbacteriën die hen bekleden – ook serotonine maken, wat suggereert dat een belangrijke rol speelt voor serotonine in de darmgezondheid. (13)

Meer informatie over serotonine

Dopamine: een hormoon en neurotransmitter die helpt bij het beheersen van beweging

Dopamine is een hormoon en neurotransmitter die voornamelijk betrokken is bij het helpen controleren en coördineren van beweging. Dat is de reden waarom sommige medicijnen die worden gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen – een bewegingsstoornis – dopamineniveaus in de hersenen verhogen. (3)

Dopamine en het beloningssysteem van de hersenen

Dopamine is een belangrijke speler in het beloningssysteem van de hersenen, waar het gevoelens van plezier creëert. Sommige straatdrugs kapen het beloningssysteem van de hersenen door in te werken op dopaminereceptoren in de hersenen. (15)

Buiten de hersenen is dopamine betrokken bij verschillende normale lichaamsfuncties. Het helpt de bloedvaten te verwijden, de urineproductie te verhogen en de productie van insuline te verminderen – een hormoon dat betrokken is bij de regulering van de bloedsuikerspiegel – in de alvleesklier. (16)

Meer informatie over Dopamine

Progesteron: het zwangerschapshormoon

Progesteron, ook wel bekend als het “zwangerschapshormoon”, is belangrijk voor vrouwen die proberen zwanger te worden. Progesteron speelt een belangrijke rol bij het initiëren en onderhouden van zwangerschap door de baarmoeder klaar te maken om een bevruchte eicel te accepteren en te laten groeien. (6)

Progesteron wordt geproduceerd door de eierstokken en, bij zwangere vrouwen, door de placenta. De placenta scheidt hoge niveaus van het hormoon af tijdens de zwangerschap, waardoor je lichaam stopt met ovuleren en je borsten voorbereidt om melk te produceren. (18)

Meer informatie over progesteron

Hormonale anticonceptie is routine voor veel vrouwen

In hun tienerjaren kunnen jonge vrouwen het belang van hun hormonen beginnen te voelen en hoe ze hun gezondheid en welzijn beïnvloeden. Op dit moment begint het lichaam van een jonge vrouw te veranderen naarmate ze de puberteit en haar eerste menstruatie nadert.

Later, wanneer ze denken aan seks en de mogelijkheid van zwangerschap, kunnen ze overwegen om hormonale anticonceptie te gebruiken.

Niet-hormonale anticonceptiemethoden creëren over het algemeen een fysieke barrière tussen het sperma van de man en de eicel (en) van de vrouw. Hormonale anticonceptie, aan de andere kant, verandert de manier waarop het vrouwelijk lichaam anders zou werken.

Op hormonen gebaseerde methoden maken het over het algemeen minder waarschijnlijk dat een vrouw een eicel vrijgeeft, dat er een embryo wordt gevormd of dat een embryo wordt geïmplanteerd.

Hormonale anticonceptie omvat meestal oestrogeen of een vorm van progesteron genaamd progestageen, of een combinatie van de twee hormonen. Keuzes variëren van dagelijks gebruik, zoals anticonceptiepillen, tot langdurig gebruik, zoals op hormonen gebaseerde spiraaltjes, die meerdere jaren op hun plaats blijven.

Andere hormonale anticonceptie opties zijn:

  • Een injectie of injectie, die progestageen gebruikt om te voorkomen dat de eierstokken eieren vrijgeven, helpt zwangerschap gedurende drie maanden per keer te voorkomen.
  • Een implantaat van een progestageen-releasing staaf, geplaatst in de bovenarm van een vrouw, kan zwangerschap tot vier jaar helpen voorkomen.
  • De vaginale ring, een klein cirkelvormig apparaat dat in de vagina wordt gedragen en progestageen en oestrogeen afgeeft, voorkomt ovulatie en zwangerschap gedurende drie weken tot een jaar per keer.
  • De pleister, een zelfklevend vierkant verband, levert oestrogeen en progestageen door de huid om ovulatie te helpen voorkomen. Dit type anticonceptie werkt om zwangerschap gedurende een week per keer te voorkomen.

Hormonale anticonceptie is misschien niet voor iedereen een optie

Vrouwen die zwaarlijvig zijn of die chronische gezondheidsproblemen hebben, zoals migraine of borstkanker, zijn mogelijk geen kandidaten voor hormonale anticonceptiemethoden.

Meer informatie over anticonceptie en anticonceptie-opties

Oestrogeen en andere hormonen vervangen

Naarmate vrouwen ouder worden en de menopauze naderen, produceren de eierstokken minder oestrogeen. (6) Sommige vrouwen nemen voorgeschreven medicijnen die bekend staan als hormoonvervangingstherapie (HST) of hormoontherapie (HT) om opvliegers, slaapproblemen of andere symptomen van de menopauze te verlichten.

Een grote klinische studie in de vroege jaren 2000 veroorzaakte alarm in de medische gemeenschap toen het een verband toonde tussen bepaalde soorten oestrogeenvervangingstherapie en een verhoogd risico op borstkanker en hartaandoeningen bij postmenopauzale vrouwen. (19) Meer recente analyses tonen niet aan dat dezelfde risico’s gepaard gaan met oestrogeenvervangingstherapie. (20) Maar zoals bij elke medicatie zijn er mogelijke bijwerkingen en moet u deze met uw arts bespreken.

Meer informatie over de wilde geschiedenis van hormoontherapie

Waar te vinden hormooninformatie en bronnen

Blader door een selectieve lijst met online bronnen die informatie, ondersteuning en doorzoekbare databases over hormoongezondheid en hormoonstoornissen bieden.

Favoriete organisaties en pagina’s voor essentiële hormonen Gezondheidsfeiten en -statistieken

Amerikaanse Vereniging voor Reproductieve Geneeskunde

Deze vereniging van vruchtbaarheidsspecialisten onderhoudt een patiëntgerichte website met gemakkelijk te lezen educatieve pagina’s over reproductieve gezondheidsonderwerpen, zoals mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid en geassisteerde reproductieve technologieën (ART). De site bevat ook bronnen voor het vinden van een professional op het gebied van reproductieve gezondheid.

Endocriene samenleving

De Endocrine Society is ’s werelds grootste en meest invloedrijke organisatie van endocrinologen (artsen die hormoonstoornissen behandelen). Het biedt online bronnen voor patiënten, waaronder informatie over bijnieraandoeningen, diabetes, schildklierproblemen, menopauze en transgendergeneeskunde en onderzoek. De site bevat ook een up-to-date verwijzingsgids voor artsen met meer dan 6.500 artsen die lid zijn van de Endocrine Society.

Noord-Amerikaanse Menopauze Society (NAMS)

Zoek naar een menopauzebeoefenaar en lees Q &A’s over perimenopauze, opvliegers, hormoontherapie en andere onderwerpen die worden behandeld door de North American Menopause Society (NAMS), een non-profitorganisatie die zich inzet voor het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven van alle vrouwen tijdens het midlife en daarbuiten door een goed begrip van de menopauze en gezond ouder worden.

Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid

Deze overheidsinstantie biedt brochures en factsheets in het Engels en Spaans over veel voorkomende psychische stoornissen die uitleggen wat hormonen in de hersenen doen.

Favoriete bronnen om een advocaat te worden

Partnerschap voor het nauwkeurig testen van hormonen (PATH)

PATH werd in 2010 opgericht om de klinische, medische en volksgezondheidsgemeenschappen te helpen de patiëntenzorg te verbeteren door middel van nauwkeurigere en betrouwbaardere hormoontests. PATH ondersteunt onderzoek dat de diagnose en behandeling van hormoonstoornissen verbetert.

Nationale Vereniging voor Zeldzame Aandoeningen (NORD)

Deze toonaangevende non-profitorganisatie biedt middelen voor patiënten en families die getroffen zijn door zeldzame ziekten, waaronder die met betrekking tot hormoonstoornissen.

PCOS-uitdaging van de National Polycystic Ovary Syndrome Association

Lees verhalen van patiënten, leer meer over PCOS-inzamelingsacties en neem deel aan groepen en forums.

Favoriete hormoongezondheidsblogs

De leiding nemen over uw vruchtbaarheid

Toni Weschler, auteur van De leiding nemen over uw vruchtbaarheid, blogs over natuurlijke anticonceptie, zwanger worden met de vruchtbaarheidsbewustzijnsmethode en reproductieve gezondheid.

De revolutionaire periode

Lara Briden, auteur van de Periode Reparatie Handleiding, bespreekt PCOS, endometriose en vele andere menstruatiecyclusproblemen.

Cognitief

Cognifit is een gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op het verbeteren van de cognitieve gezondheid. Hun blog bevat berichten over alles wat te maken heeft met de gezondheid van de hersenen en neurowetenschappen, inclusief hormonen die werken als neurotransmitters.

Praten over de gezondheid van mannen

Deze blog was een van de top 10 mannengezondheidsblogs in 2018. Onderwerpen variëren van natuurlijke remedies om haaruitval te helpen bestrijden tot wat u moet weten over testosteronvervangingstherapie.

Waar te vinden Hormoon Gezondheid Klinische Proeven

Klinische studies zijn medische studies gericht op het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten. Controleer deze bronnen voor klinische onderzoeken naar hormoonstoornissen:

  • Antidote.me
  • Centerwatch
  • ClinicalTrials.gov
  • Programma voor gezonde vrijwilligers, van de National Institutes of Health
  • Onderzoeksmatch
  • Wetenschap 37