Kan cafeïne u helpen gewicht te verliezen?

Kan cafeïne u helpen gewicht te verliezen?
Vrouw die koffiemok buiten vasthoudt

unsplash.com

Koffie is een geweldige manier om je ochtend te beginnen en de hete mok warmt je handen op als het buiten koud is. Maar kan de cafeïne in dat kopje je ook helpen om af te vallen?

Claims van gewichtsverlies met cafeïne

Als het gaat om het verband tussen cafeïne en gewichtsverlies, zijn er drie veel voorkomende claims:

  1. Onderzoek suggereert dat het consumeren van cafeïne je metabolisme een boost kan geven en je kan helpen vet te verbranden. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat in de drie uur na het consumeren van koffie de stofwisseling significant hoger was bij degenen die koffie dronken dan bij degenen die dat niet deden.
  2. Een andere veel voorkomende overtuiging is dat cafeïne je energieniveau verhoogt. De theorie hier is dat de energieboost je meer gemotiveerd maakt om te oefenen, je helpt langer te oefenen, of beide. In feite stelt het Internationaal Olympisch Comité een limiet aan de inname van cafeïne voor atleten om elk oneerlijk voordeel te elimineren.
  3. Koffie wordt vaak genoemd als een eetlustremmer. Dit suggereert dat het drinken van de cafeïnehoudende drank ertoe kan leiden dat je minder eet.

Het is zeker verleidelijk om te geloven dat cafeïne het antwoord is op je gewichtsverlies ellende. Maar er zijn verschillende redenen waarom het consumeren van cafeïne niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot het afstoten van die extra kilo’s. Plus, consumeren te veel cafeïne kan gevaarlijk zijn.

Studies tonen aan dat cafeïne-inname uw metabolisme kan verhogen, maar de effecten duren slechts een paar uur en zijn veel minder uitgesproken bij zwaarlijvige mensen. Met andere woorden, mensen die aanzienlijke hoeveelheden gewicht moeten verliezen, hebben veel minder kans dat hun metabolisme wordt gestimuleerd door cafeïne.

Wat de trainingsprestaties betreft, tonen studies eigenlijk alleen aan dat cafeïne kan helpen de energie te verhogen voor korte trainingen (ongeveer vijf minuten) en voor duurtrainingen die worden gedaan door getrainde atleten. Er is niet veel bewijs dat cafeïne een positief effect heeft op middellange, matige trainingen.

De claim van eetlustonderdrukking is waarschijnlijk precies dat, een claim. De meeste studies suggereren dat het drinken van koffie weinig tot geen effect heeft op de eetlust van de deelnemers.Andere studies suggereren dat de bevindingen dubbelzinnig en onzeker zijn.Dit komt waarschijnlijk omdat er veel variabelen zijn die de resultaten kunnen beïnvloeden. Wanneer bijvoorbeeld koffie werd geconsumeerd en hoeveel koffie wordt geconsumeerd, kan de resultaten beïnvloeden. Er moet meer onderzoek worden gedaan op dit gebied.

Zelfs als cafeïne sommigen helpt bij gewichtsverlies, is het waarschijnlijk dat eventuele positieve effecten worden gecompenseerd door de extra calorieën die mensen geneigd zijn te consumeren wanneer ze cafeïne krijgen in de vorm van zoete dranken. Koffie en thee die gevuld zijn met additieven, zoals room, suiker en siropen, kunnen rijk zijn aan calorieën, suiker en vet. Uiteindelijk worden het ongezonde keuzes.

Cafeïne is ook een diureticum, wat betekent dat het op korte termijn zal bijdragen aan het verliezen van wat watergewicht, maar te veel kan op de lange termijn gevaarlijk zijn. Zorg er altijd voor dat je gehydrateerd blijft.

Hier zijn enkele koffievriendelijke tips en trucs:

  • Als je je cafeïne uit koffie haalt, wees je dan bewust van wat je nog meer binnenkrijgt. Veel koffiedranken zitten boordevol calorieën, vet en suiker.
  • Als je onderweg bent, volg dan deze tips. Bestel uw drankjes met magere of niet-vette melk, sla toegevoegde suikers over of verlaag uw huidige hoeveelheid. Als u normaal gesproken twee suikers gebruikt, verlaag dan tot één en ben van plan om stapsgewijs te verminderen totdat u er geen hoeft te gebruiken. Voor die mensen die op zoek zijn naar een calorievrij alternatief, kunnen niet-voedzame zoetstoffen een optie zijn. Houd er rekening mee dat ze veel zoeter smaken dan gewone suiker, dus je zou niet veel nodig moeten hebben om zoetheid toe te voegen.
  • Als je thuis je kopje joe maakt, overweeg om het zwart te drinken of met slechts een scheutje melk. Als je de voorkeur geeft aan een vleugje zoetheid, overweeg dan een natuurlijke zoetstof zonder calorieën, zoals stevia.