Kalk voeding feiten en voordelen voor de gezondheid

Kalk voeding feiten en voordelen voor de gezondheid
Limoen, geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Limoenen, zoals citroenen, zijn handig om de smaak van een gerecht te stimuleren en tegelijkertijd weinig calorieën en heel weinig vet, suiker en natrium toe te voegen. Limoensap en zeste kunnen worden gebruikt in salades, soepen, dressings, marinades en dips.

Limoenen zijn een uitstekende bron van vitamine C en andere voedingsstoffen. Omdat ze meestal in kleine hoeveelheden worden gebruikt als garnering of accent, is het niet waarschijnlijk dat u grote gezondheidsvoordelen zult behalen door limoenen op deze manier te consumeren. Maar door ze onder te brengen voor romige of vette ingrediënten, kun je minder vet en calorieën eten, als dat een doel is.

Lime Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één limoen met een diameter van 2 inch (67 g).

 • Calorieën: 20
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1,3 mg
 • Koolhydraten: 7,1 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,1 g
 • Eiwit: 0,5 g

Koolhydraten

Een hele limoen bevat slechts 7 gram koolhydraten, waarvan ongeveer 2 gram vezels en 1 gram (natuurlijk voorkomende) suiker. Het sap van één limoen (ongeveer 1,5 gram) heeft geen vezels en ongeveer de helft van de calorieën en koolhydraten van een hele limoen.

Er is geen wetenschappelijke studie van de glycemische index van limoensap, zoals typisch is voor veel niet-suikerhoudende vruchten en niet-zetmeelrijke groenten. Dit komt omdat ze weinig koolhydraten bevatten en naar verwachting niet veel effect hebben op je bloedsuikerspiegel.

Glycemische belasting houdt rekening met de hoeveelheid voedsel die wordt gegeten en hoe dit uw bloedsuikerspiegel en insulinerespons beïnvloedt. Een waarde van minder dan 10 wordt als laag beschouwd; de glycemische lading van een limoen of het sap ervan is 1.

Vet

Zoals met de meeste vruchten, is er slechts een sporenhoeveelheid vet in limoenen.

Eiwit

Limoenen hebben ook maar een kleine hoeveelheid eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Limoenen en citroenen zijn, zoals alle citrusvruchten, een uitstekende bron van vitamine C. Slechts één limoen bevat iets minder dan 20 milligram, een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen. Vitamine C helpt bij celgroei en -herstel, zoals wondgenezing, en ondersteunt het immuunsysteem. Limoenen zijn ook een goede bron van folaat, vitamine B6 en kalium.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel limoenen gezonde fytonutriënten bevatten, consumeren we ze meestal in hoeveelheden die te klein zijn om veel voordeel te bieden. Hun grootste bijdrage kan liggen in het vervangen van olie of zout in een gerecht om het totale vet- of natriumgehalte te verminderen.

Bestrijdt oxidatieve stress

Limes bevatten antioxidanten, wat betekent dat ze cellen kunnen helpen bij het bestrijden van schade veroorzaakt door vrije radicalen in het lichaam. Dit kan op zijn beurt helpen bij het voorkomen van chronische ziekten en tekenen van veroudering.

Verhoogt de ijzerabsorptie

Wanneer het wordt geconsumeerd met ijzerrijk voedsel, vooral niet-dierlijke bronnen van ijzer, helpt vitamine C het lichaam dat ijzer te absorberen. Dit kan mensen (vooral veganisten en vegetariërs) helpen om voldoende ijzer in hun dieet te krijgen.

Vermindert het risico op nierstenen

Het consumeren van citrusvruchten, waaronder limoenen, kan helpen het risico op nierstenen te verlagen (minerale afzettingen die zich in de nieren vormen en zeer pijnlijk zijn om in de urine door te geven). Het citroenzuur in deze vruchten helpt de vorming van stenen te vertragen of te stoppen.

Kan helpen bij de behandeling van malaria

Een studie wees uit dat kalksap, wanneer het werd gegeven met antimalariamiddelen, hielp om de malariaparasiet sneller te elimineren. Dit kan komen door de antioxiderende eigenschappen van vitamine C en andere flavonoïden in limoensap.

Allergieën

Hoewel het niet gebruikelijk is, is het mogelijk om allergisch te zijn voor citrusvruchten zoals limoenen. Sommige mensen ervaren kruisreacties wanneer ze allergisch zijn voor stuifmeel en / of ander fruit of groenten.

Bijwerkingen

Vergelijkbaar met de manier waarop grapefruitsap kan interageren met medicijnen, kunnen limoenen en limoensap ook de manier waarop geneesmiddelen werken veranderen. Limoensap kan bijvoorbeeld de toxiciteit van Tegretol (carbamazepine) verhogen, een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt voor epilepsie en bipolaire stoornis.

Variëteiten

In de VS is de meest voorkomende variëteit van kalk de Perzische limoen, ook called de Tahitiaanse limoen. Key limes, van de Florida Keys, zijn kleiner en ronder dan Perzische limoenen, met een dunnere schil. Qua voedingswaarde zijn de twee echter bijna identiek.

Je kunt kaffir-limoenen ook zien in recepten, menu’s of bereid voedsel, vaak in de Thaise keuken. Deze limoenen hebben een hobbelige schil en een zeer bittere smaak. Meestal worden alleen de bladeren gebruikt, niet de vrucht.

Wanneer ze het beste zijn

Limoenen pieken in de zomer, maar je kunt het hele jaar door geïmporteerde limoenen vinden in je supermarkt. Zoek naar een gladde, glanzende schil en vruchten die zwaar aanvoelen voor hun grootte (maar niet te hard zijn).

Opslag en voedselveiligheid

Houd hele, ongesneden limoenen op kamertemperatuur en uit direct zonlicht. Ze zullen ongeveer een week duren. Of ongeveer vier weken in de koelkast bewaren, of de vriezer wel vier maanden. Spoel hele limoenen af voordat u snijdt of schilt.

Hoe zich voor te bereiden

Je kunt een snelle en gezonde zoetzure limoensaladedressing maken door limoensap, olijfolie, zout, peper en zoetstof samen te kloppen. Of laat de zoetstof weg voor een zure dressing. Je kunt zelfs afzien van de olie en greens alleen aankleden met een scheutje limoensap en smaakmakers.

Een wig van limoen of een scheutje limoensap in water of seltzer kan je glas verlevendigen of wat smaak geven aan goed oud kraanwater. Limoensap is ook de basis van veel cocktails.

Limoensap is een goede basis voor marinades voor rundvlees of kip. Bewaar wat partjes voor een laatste knijp over het gegrilde vlees of groenten voordat je serveert. Je voegt een heldere smaak en een goede dosis vitamine C toe. Je kunt ook limoensap gebruiken om te voorkomen dat bananen, perziken, peren, appels en avocado’s bruin worden wanneer ze worden blootgesteld aan lucht (en je zult ook profiteren van de extra voedingsstoffen).

 • Calorieën: 20
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 1,3 mg
 • Koolhydraten: 7,1 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,1 g
 • Eiwit: 0,5 g