Jalapeño Peper Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid

Jalapeño Peper Voedingswaarden en voordelen voor de gezondheid
Jalapeno poppers

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Jalapeño pepers kunnen bijna elk gerecht opfleuren. Deze variëteit van hete peper wordt over het algemeen geoogst en verkocht wanneer het glanzend donkergroen is, maar het wordt rood als het rijpt. Jalapeños zijn slechts een van de vele soorten chilipepers die vaak worden gebruikt als accent of garnering om warmte aan een gerecht toe te voegen. Hoewel ze meestal worden gegeten in hoeveelheden die te klein zijn om een aanzienlijke hoeveelheid voeding te bieden, zijn deze paprika’s een goede bron van vitamine A en C.

Jalapeño Pepper Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één (14 g) jalapeño-peper.

 • Calorieën: 4
 • Vet: 0,05 g
 • Natrium: 0,4 mg
 • Koolhydraten: 0,5 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suikers: 0,6 g
 • Eiwit: 0,1 g

Koolhydraten

Zoals met de meeste niet-zetmeelrijke groenten, is er geen wetenschappelijk onderzoek naar de glycemische index van jalapeño-pepers. Omdat ze zo weinig koolhydraten bevatten, kunnen ze niet worden getest met de standaard GI-methodologie.

Glycemische belasting houdt ook rekening met de portiegrootte van het voedsel bij het bepalen van de waarde. Met slechts 6 gram koolhydraten in een royale portie van 1 kopje (veel meer dan normaal gesproken in één keer zou worden gegeten), hebben jalapeño-pepers een extreem lage glycemische lading, wat betekent dat ze uw bloedsuikerspiegel niet snel verhogen of een insulinerespons veroorzaken.

Vet

Jalapeño pepers hebben slechts een spoor hoeveelheid vet, meestal onverzadigd.

Eiwit

Deze hete pepers zijn geen goede bron van eiwitten, met minder dan een gram eiwit in een volle kop gesneden jalapeños.

Vitaminen en Mineralen

Hoewel de meeste mensen niet genoeg jalapeño-pepers eten om een aanzienlijke deuk in hun voedingsbehoeften te maken, bevat slechts één peper ongeveer 16 milligram vitamine C, ongeveer 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze vitamine is belangrijk voor veel essentiële functies, waaronder wondgenezing en immuunfunctie, en moet worden verkregen via een dieet.

Jalapeños zijn een goede bron van vitamine A, die de gezondheid van huid en ogen ondersteunt. In 1/4 kopje gesneden jalapeño pepers krijg je ongeveer 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor mannen en 12% voor vrouwen. Jalapeños zijn ook een goede bron van vitamine B6, vitamine K en vitamine E.

Gezondheidsvoordelen

Veel gezondheidsvoordelen zijn toegeschreven aan capsaïcine (de stof die het “hete” in hete pepers zet), waaronder het verlichten van pijn en jeuk door een belangrijk neuropeptide te remmen dat signalen naar de hersenen verzendt.

Verlicht pijn

Onderzoek toont aan dat capsaïcine (meestal supplementen of topische preparaten) zenuw- en gewrichtspijn kan verlichten.

Kan het risico op hartaandoeningen verlagen

Een kleine studie van mensen met lage niveaus van “goed” HDL-cholesterol, die risico lopen op coronaire hartziekten (CHD), toonde aan dat capsaïcinesupplementen de risicofactoren voor CHD verbeterden.

Vermindert ontstekingen

De vitamine C in jalapeño pepers werkt als een antioxidant, wat betekent dat het cellen kan herstellen die zijn beschadigd door oxidatieve stress en ontstekingen kan verminderen. Ontsteking en stress in het lichaam kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en sommige vormen van kanker.

Allergieën

Hete pepers zijn verwant aan zoete (of paprika) paprika’s en zijn leden van de nachtschadefamilie. Allergieën voor deze voedingsmiddelen zijn mogelijk, maar vrij zeldzaam. Soms hebben mensen met pollenallergieën een kruisreactie op rauwe groenten en fruit, waaronder verschillende soorten paprika’s.

De capsaïcine in jalapeño en andere hete pepers kan de huid en vooral ogen irriteren, zelfs bij mensen zonder allergieën. Om dit te voorkomen, draag handschoenen wanneer u hete pepers hanteert en vermijd het aanraken van uw gezicht. Was uw handen, keukengerei en werkoppervlak zorgvuldig wanneer u klaar bent.

Bijwerkingen

Vers gegeten, jalapeño pepers kunnen verschillende niveaus van kruidigheid hebben zoals gemeten op de Scoville schaal, een empirische meting van de scherpte van chilipepers. Ze variëren van 2.500 tot 10.000 Scoville-eenheden. Dat plaatst jalapeños ver onder veel other hete pepers, maar nog steeds te pittig voor degenen die vasthouden aan mild voedsel.

Variëteiten

Jalapeños zijn slechts één variëteit van hete peper. Ze kunnen rauw, gepekeld, ingeblikt of gerookt worden geconsumeerd. Gerookte jalapeños staan bekend als chipotle pepers, en ze zijn heter dan verse of ingeblikte jalapeños omdat ze worden gedroogd en behandeld.

Wanneer ze het beste zijn

Jalapeño-pepers zijn een zomergewas in koelere klimaten, maar worden op sommige plaatsen het hele jaar door geteeld en zijn meestal op elk moment verkrijgbaar in supermarkten. Je vindt verse jalapeño’s in de groenteafdeling en in potten of ingeblikte versies met augurken en andere specerijen, of met Mexicaans speciaal voedsel.

Opslag en voedselveiligheid

Je kunt verse jalapeños een paar dagen bij kamertemperatuur bewaren, of ongeveer een week in de koelkast. Zodra je een pot paprika’s hebt geopend, bewaar je deze in de koelkast. Als u een open blik paprika’s hebt, breng dan over naar een glazen of plastic container voor opslag in de koelkast. Je kunt paprika’s ook na het bereiden invriezen door de stelen af te snijden en de zaden eruit te scheppen. Bevroren jalapeño’s kunnen het beste binnen 6 maanden worden gebruikt voor de beste kwaliteit, maar kunnen veel langer bevroren worden bewaard.

Hoe zich voor te bereiden

Het verwijderen van de zaden van jalapeños kan helpen de hitte te temmen, omdat ze heter zijn dan het vruchtvlees van de peper. Jalapeños kunnen in hun geheel of in plakjes worden gegeten en worden toegevoegd aan salades, marinades, salsa of kazen. Sommige mensen voegen zelfs jalapeños toe aan smoothies voor een interessante kick. Ze komen vaak voor in Mexicaanse gerechten, maar kunnen worden gebruikt in elk recept dat hete pepers vereist (als hun warmteniveau geschikt voor u is).

 • Calorieën: 4
 • Vet: 0,05 g
 • Natrium: 0,4 mg
 • Koolhydraten: 0,5 g
 • Vezel: 0,4 g
 • Suikers: 0,6 g
 • Eiwit: 0,1 g