K-pop &GTS-fans geven vorm aan politiek en sociale rechtvaardigheid voorgoed

Search

K-popfans zijn een kracht voor het goede om rekening mee te houden.

Koreaanse popfans hebben hun stem altijd voorgoed gebruikt. In de afgelopen jaren hebben K-popfans zich verzet tegen de opkomst van autoritaire imperia over de hele wereld.

Ze hebben anti-autoritaire stakingen georganiseerd in Myanmar, kaartjes gekocht voor schadelijke en verdeeldheid zaaiende politieke bijeenkomsten om het aantal no-shows te vergroten en $ 1 miljoen opgehaald voor Black Lives Matter-steungroepen.

K-popfans staan samen als een kracht om rekening mee te houden – hun passie voor hun idolen (wat fans de leden van K-popgroepen noemen) is net zo sterk als hun verlangen om gemarginaliseerde gemeenschappen te beschermen, en ze zullen niet terugdeinzen.

De creatie van K-pop zelf heeft een politieke achtergrond. Volgens Sam Nakahira, een Japans-Amerikaanse illustrator en cartoonist, veroorzaakte de bezetting van Korea door Amerikaanse strijdkrachten in het midden van de 20e eeuw een westerse invloed op de Koreaanse muziek.

Nakahira vertelde NPR dat “vanwege de militaire aanwezigheid, veel van de militairen naar Amerikaanse en westerse liedjes wilden luisteren. Dus veel Koreaanse muziekartiesten en bands zouden optreden op militaire bases,” zei hij.

“En ze voerden vaak, zoals, westerse pop-beïnvloede liedjes uit. Dus er kwam een soort verwestersing binnen via de muziekindustrie,” die de lyriek en productie van Koreaanse muziek vandaag de dag nog steeds beïnvloedt. Koreaans entertainment is geworteld in politiek en geschiedenis, die niet verloren gaat voor zijn fans.

7 leden van BTS, poseren en kijken naar de camera
K-pop groep BTS

De wortels van K-pop fan activisme kunnen al in 2013 worden gezien, toen The Korea Herald meldde dat fans hun eigen inzamelingsacties initieerden om geld, rijst, bomen en kransen te doneren aan verschillende goede doelen. Deze onbaatzuchtige acties werden gemaakt in naam van de favoriete K-pop-idolen van fans; maar wat mensen echt zagen was een verlangen om elkaar te helpen.

En dat verlangen duurt nu al bijna een decennium – in oktober van dit jaar organiseerden K-popfans een anti-autoritaire campagne in Myanmar via dezelfde sociale media-accounts die ze gebruiken om hun idolen te ondersteunen.

Deze digitale organisatoren hielpen myanmarese burgers bijvoorbeeld toegang te krijgen tot gratis internetdiensten door een Facebook-account aan te maken.

Omdat de vrijheid van meningsuiting in Myanmar wordt gesmoord en gecensureerd, introduceerden fans het Free Basics in Myanmar-initiatief. Het initiatief stelde burgers van wie de stemmen door hun regering het zwijgen werd opgelegd in staat om hun verhalen te delen en van andere fans over de hele wereld te horen.

Voor andere overheden organiseerden fans soortgelijke campagnes en inspanningen om de bewoners te helpen.

Eerder dit jaar, tijdens het bewind van de Trump-regering, kochten fans duizenden kaartjes voor de campagnebijeenkomst van president Trump in Tulsa, Oklahoma.

De bedoeling achter het idee was om kaartjes te kopen zonder op te komen dagen, waardoor sprekers met een lege arena achterbleven. Volgens The New York Times had de locatie, die plaats biedt aan 19.000 mensen, die avond slechts 6.200 aanwezigen.

De inspanningen van K-popfans zijn ook niet onopgemerkt gebleven bij politici. In een quote tweet door Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, vertelde ze trump-regeringsadviseur Brad Parscale, die fans beschaamde voor hun inspanningen.

“Eigenlijk ben je net gewiegd door tieners op TikTok die de Trump-campagne overspoelden met valse ticketreserveringen – je misleidden om te geloven dat een miljoen mensen je witte supremacistische open microfoon genoeg wilden hebben om een arena tijdens COVID in te pakken,” schreef ze.

In 2020 gebruikten K-popfans in Peru hun netwerken en platforms om demonstranten te ondersteunen en propaganda terug te dringen.

De grootste inspanning van K-popfans werd echter in juni 2020 gedaan. Na de moord op George Floyd en het daaropvolgende discours over politiegeweld, systematisch racisme en de waarde van Black lives, doneerden en haalden fans $ 1 miljoen op naast K-popgroep BTS.

Het geld dat door deze fans werd ingezameld, ook bekend als ARMY, werd vervolgens gelijkmatig verdeeld over een verscheidenheid aan organisaties die black lives ondersteunen en bepleiten.

In een verklaring uit de verzameling K-Pop-fans die geld inzamelden voor Black Lives Matter-organisaties, legden ze aan BTS-fans uit dat ze “ARMY aanmoedigen om zichzelf te blijven onderwijzen over de geschiedenis van anti-zwart racisme in de Verenigde Staten en anti-zwart racisme dat voorkomt in je eigen land.”

Een paar dagen eerder bracht BTS hun eigen verklaring wat zich vertaalde naar “Wij zijn tegen rassendiscriminatie. Wij veroordelen geweld. U, ik en wij hebben allemaal het recht om gerespecteerd te worden. We zullen tog staanether. #BlackLivesMatter.”

BTS's tweet over Black Lives Matter: 방탄소년단 @BTS_twt 우리는 인종차별에 반대합니다. 우리는 폭력에 반대합니다. 나, 당신, 우리 모두는 존중받을 권리가 있습니다. 함께 하겠습니다.  Wij zijn tegen rassendiscriminatie. Wij veroordelen geweld. U, ik en wij hebben allemaal het recht om gerespecteerd te worden. We zullen samen optrekken.  #BlackLivesMatter

K-popfans blijven bestaan als een kracht van het goede – en het lijkt erop dat hun passie voor de zorg voor hun gemeenschap, evenals hun favoriete idolen en groepen, nergens heen gaat.