John Lennon’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Geboren als John Winston Lennon op 9 oktober 1940 in Liverpool, Engeland, wisten zijn ouders niet dat hun zoon een van de beroemdste muzikanten van die tijd zou worden. John bracht zijn jeugd door in een buitenwijk van Liverpool met zijn tante, omdat zijn ouders gescheiden waren toen hij vijf jaar oud was. Zijn moeder toonde interesse in muziek uit zijn vroege jaren en kocht zijn eerste gitaar voor hem op 16-jarige leeftijd, en zijn ambitieuze muzikale ambities leken alleen maar te groeien.

Op 15-jarige leeftijd vormde Lennon zijn eerste band, genaamd de Quarrymen. Het was tijdens een van de optredens van deze band dat hij toekomstige bandgenoot, Paul McCartney, ontmoette, die John vroeg om zich bij de band aan te sluiten. Het paar rekruteerde later George Harrison en Stuart Sutcliffe, waardoor de eerste Beatle-line-up rond 1960 werd samengesteld. In het begin nam de nieuw gevormde band een tweejarige residentie aan in Hamburg, West-Duitsland op dat moment. In 1962 ontmoetten ze hun manager, Brian Epstein, en later vervingen ze hun drummer door Ringo Starr. Stuart Sutcliffe besloot in Duitsland te blijven en daarom werd de line-up van vier geconsolideerd en bleef hetzelfde gedurende hun hele carrière.

In de loop van de carrière van de band waren Lennon en McCartney de belangrijkste songwriters, vooral in hun eerdere platen. Het debuutalbum van The Beatles, Alsjeblieft, alsjeblieft, werd uitgebracht in februari 1963, nadat twee succesvolle singles, “Love Me Do” en “Please Please Me” de toplijsten bereikten. Daarna overspoelde een fenomeen dat bekend staat als “Beatlemania” het Verenigd Koninkrijk (en uiteindelijk de rest van de wereld, na de Amerikaanse tournee van de groep), terwijl de band steeg tot instant sterrendom en hun nummers op elke radio over de hele wereld werden gespeeld. The Beatles werden in 1970 ontbonden, als gevolg van langdurige spanningen en een reeks meningsverschillen tussen de leden, met name Lennon en McCartney. Tijdens de tienjarige run bracht de band veertien albums uit – met de meeste nummers die mede door Lennon werden geschreven – verschillende films (geanimeerd en live action) evenals documenten en andere media. Ze worden beschouwd als een van de best verkopende en populairste bands ter wereld, zelfs tot op de dag van vandaag.

Voordat The Beatles uit elkaar gingen, was John een relatie begonnen met de Japanse artiest Yoko Ono. Samen namen ze tussen 1968 en 1969 drie experimentele albums op en vormden in 1969 de Plastic Ono Band. Rond die tijd bracht Lennon de single “Give Peace a Chance” uit, waarmee hij het anti-Vietnamoorloglied werd. In 1979 debuteerde Lennon met zijn soloalbum, John Lennon/Plastic Ono Band, die goed werd ontvangen door de critici, maar niet erg commercieel was. Zijn volgende album, Zich verbeelden (1971,) werd uitgebracht met kritische en commerciële bijval. Het titellied, “Imagine”, wordt nu gezien als een van zijn meest emblematische nummers.

In 1971 verhuisden John en Yoko naar New York City, waar ze de resterende jaren van zijn leven doorbrachten. Het echtpaar was openlijk uitgesproken over hun anti-geweld en linkse opvattingen. John nam vervolgens op Enige tijd in New York City (1972) in samenwerking met Yoko Ono, een album geplaagd door politieke thema’s en opvattingen, dat een commerciële mislukking werd. Tijdens dit decennium droeg hij bij aan de eigen soloplaten van voormalig bandleden George Harrison en Ringo Starr. In 1975 bracht John zijn vijfde studioalbum uit, Muren en bruggen, en werkte verder samen met populaire muzikanten uit die tijd zoals David Bowie en Elton John.  Na een onderbreking van vijf jaar bracht Lennon het nummer “(Just Like) Starting Over” uit en later het album Dubbele problemen met Yoko. Op het moment van zijn dood in 1980 had hij genoeg materiaal opgenomen voor een zesde album (postuum uitgebracht onder de naam). Melk en honing in 1984.) John Lennon werd op 8 december 1980 neergeslagen door een ventilator die hij was tegengekomen bij de ingang van het gebouw waar hij toen woonde. Hij overleefde het incident helaas niet, maar zijn geheugen en muziek leven nog steeds voort in het collectieve geheugen van de wereld.