John en Hank Green’s ‘Project for Awesome’ haalt miljoenen op

Search

In de afgelopen vijftien jaar is een online community herhaaldelijk samengekomen om meer dan $ 17 miljoen in te zamelen voor verschillende goede doelen.

Project for Awesome, een jaarlijks 48-uurs livestream-inzamelingsevenement, verbindt kijkers met een groot aantal makers met als doel goed te doen in de wereld – en onderweg plezier te hebben.

Wat is Project for Awesome?

Gestart in 2007 door Hank Groen en John Groende Project voor Awesome is een eenmaal per jaar 48-uurs YouTube-livestream. De stream, met een verscheidenheid aan gasten en hosts, is ontworpen om geld in te zamelen voor doelen die door kijkers zijn geselecteerd.

Het uitgangspunt van het Project for Awesome is eenvoudig genoeg: in de loop van twee volle dagen stemmen kijkers af om Hank, John en een verscheidenheid aan internetmakers en gasthosts te zien terwijl ze chatten, kunst maken, muziek maken, elkaar informeren over goede doelen of zelfs communiceren met wilde dieren.

Hank Green en John Green in een screenshot van Project for Awesome livestream
Hank Green (links) en John Green (rechts), op het 2019 Project for Awesome livestream / Screenshot via ‘vlogbrothers’ op YouTube

Tijdens de stream doen kijkers donaties aan de Foundation to Decrease World Suck. In ruil daarvoor kunnen donateurs “voordelen” ontvangen die variëren van exclusieve digitale inhoud en project4awesome swag tot unieke kunstwerken of een levensgroot karton dat uit Jimin van BTS is gesneden.

Terwijl ze kijken en doneren, kunnen kijkers ook stemmen voor welke goede doelen ze de gedoneerde fondsen van de gemeenschap willen laten ondersteunen.

Natuurlijk, naarmate de uren vorderen, wordt de inhoud van streamers gekker. Oude kijkers weten dat geen project voor Awesome compleet is zonder ‘Sharpie Face’, een toepasselijk genoemd segment waarin John Green zijn gezicht bedekt vindt met Sharpie-doodles.

Project voor Awesome Livestream Screenshot Toont Kinderen tekenen met Sharpies op John Green's Face
John Green, op het 2021 Project for Awesome livestream / Screenshot via ‘hankschannel’ op YouTube

De gebroeders Green, die beroemd werden als internetmakers en auteurs, hebben met succes de kracht van hun fanbase voorgoed benut, zoals blijkt uit de steun van de gemeenschap voor dit jaarlijkse evenement.

Fans van de Greens noemen zichzelf Nerdfighters en Nerdfighteria (de bijnaam voor de community) omarmt het Project for Awesome nu als een fandomvakantie en noemt het de P4A. Deze community support is een groot deel van wat bijdraagt aan de authenticiteit en feel-good aard van het evenement.

De geschiedenis van Project for Awesome

In 2007, met hun YouTube-kanaal in de kinderschoenen, vroegen Hank en John leden van Nerdfighteria om video’s met een bepaalde miniatuur te plaatsen om aandacht te vragen voor een goed doel naar keuze.

De meer dan 400 video’s die uit dit verzoek voortvloeiden, lanceerden wat het Project for Awesome zou worden.

Screenshot van John Green op een 2010 vlogbrothers video, het promoten van Project for Awesome
John Green promoot het 2010 Project for Awesome / Screenshot via ‘vlogbrothers’ op YouTube

In de loop der jaren groeide het project uit tot de livestream die nu als hoeksteen voor het evenement dient.

Tegenwoordig zijn liefdadigheidsstreams een veel voorkomend verschijnsel op platforms zoals YouTube en Twitch.

Toen de P4A begon, was 48 opeenvolgende uren fondsenwervingsinhoud echter ongehoord in online video. De gebroeders Green waren pioniers op dit gebied en brachten door de jaren heen een aantal collega-internetberoemdheden aan boord.

Achter de schermen werken teams van vrijwilligers om de stream te produceren en te modereren om ervoor te zorgen dat de ervaring functioneel en veilig blijft voor alle betrokkenen.

Sinds de oprichting is Project for Awesome gegroeid, zowel in termen van publiek als zijn impact op goede doelen.

Zelfs in het licht van de COVID-19-pandemie kwamen Nerdfighters samen om de P4A in recordaantallen te ondersteunen. Het 2021 Project for Awesome bracht meer dan $ 2,3 miljoen op, het hoogste bedrag van elk vorig jaar in de geschiedenis van het project.

In 2022 versloegen Nerdfighters hun vorige record, door $ 3,2 miljoen op te halen in minder dan 48 uur.

Wat is de basis om de wereld te verminderen?

De basis om de wereld te verminderen is de stichting die het Project for Awesome ondersteunt. Opgericht als een non-profitorganisatie in 2012, dient de FTDWS om geld in te zamelen voor donaties aan verschillende andere goede doelen.

Het unieke model van de Foundation to Decrease World Suck maakt deel uit van wat het Project for Awesome onderscheidt van andere liefdadigheidsstromen.

Omdat de Stichting haar donaties herverdeelt naar andere doelen, kunnen kijkers pleiten voor doelen die hen na aan het hart liggen en stemmen op organisaties die ze willen steunen.

Het donatiegeld dat tijdens de Project for Awesome livestream wordt opgehaald, is op twee manieren verdeeld. De eerste 24 uur worden donaties verdeeld over twee organisaties die door Hank en John zijn gekozen – Partners in Health (waarvan de oprichter, Paul Farmer, slechts enkele dagen voor het P4A-evenement van 2022 stierf) en Save the Children – die zich richten op het brengen van levensreddende medische zorg en humanitaire hulp aan gemeenschappen die het het meest nodig hebben.

Voor de tweede helft van de stream wordt al het ingezamelde geld verdeeld over door kijkers geselecteerde organisaties.

Net als in de vroegste dagen van de P4A, kunnen kijkers een organisatie van hun keuze ter overweging indienen door een video te maken waarin het goede doel en zijn werk worden benadrukt.

Miniaturen van Hank Green en ingezonden video's voor Project for Awesome
Video’s ingezonden door de community / Screenshot via projectforawesome.com

Sommige van deze video’s worden gemarkeerd op de stream en kijkers kunnen hun stem uitbrengen op elke organisatie die in een video wordt gepromoot. Na de stream ontvangen de goede doelen waarvan de video’s de meeste stemmen verdienen een deel van het ingezamelde geld.

Het is ook mogelijk om de Foundation to Decrease World Suck het hele jaar door te steunen via Tab for a Cause, een browserextensie die geld inzamelt voor goede doelen telkens wanneer je een nieuw tabblad opent.

Hoeveel heeft Project for Awesome opgehaald voor het goede doel?

The Project for Awesome heeft sinds de oprichting meer dan $ 17 miljoen opgehaald voor tientallen goede doelen, waaronder de meer dan $ 3,2 miljoen die in 2022 is opgehaald.

Jaar

Getogen

2010

140.000 dollar

2011

64.000 dollar

2012

483.446 dollar

2013

869.591 dollar

2014

1.226.382 dollar

2015

1.546.384 dollar

2016

2.151.285 dollar

2017

2.029.007 dollar

2018

1.640.051 dollar

2019

1.430.957 dollar

2020

Geen evenement

2021

2.368.016 dollar

2022

3.236.501 dollar

Hoe betrokken te raken bij P4A

Een video maken

Voorafgaand aan de start van de livestream kan iedereen een video indienen waarin een organisatie of goed doel wordt gepromoot dat ze willen zien ondersteund door de Foundation to Decrease World Suck. Video’s worden geüpload naar projectforawesome.com in de weken voorafgaand aan de stream en ze moeten speciaal worden gemaakt voor de P4A van het huidige jaar om inhoud relevant en boeiend te houden.

Stem op een goed doel

Supporters hebben de kans om hun stem te laten horen door te stemmen op hun favoriete video’s op projectforawesome.com. De video’s met de meeste stemmen worden geselecteerd om een deel van het geld te ontvangen dat door de P4A is opgehaald.

Doneer en claim voordelen

Tijdens de stream (en in de dagen eromheen) kunnen supporters een donatie doen aan de Stichting aan Decrease World Suck. Project for Awesome donaties zijn fiscaal aftrekbaar. In ruil voor hun donaties kunnen donateurs ervoor kiezen om een extraatje te ontvangen. Perks zijn verkrijgbaar voor verschillende dollarbedragen en verwijzen vaak naar fandomgrappen of hijinks die op stream plaatsvinden.

Bekijk de P4A Livestream

Ook zonder donatie kan iedereen afstemmen op de livestream. Kijkers kunnen met elkaar in contact komen in live chatreacties, realtime donatie-updates bekijken en mijlpalen inzamelingsacties vieren met Nerdfighteria.

Wat zijn enkele andere manieren waarop de Green Brothers en Nerdfighters een verschil maken?

Met name John en Hank Green hebben verschillende creatieve manieren gevonden om een verschil te maken tijdens hun openbare carrière.

Bekijk onze artikelen over deze initiatieven: