De voordelen van afvallen

De voordelen van afvallen
Vrouw die buiten traint
adamkaz / Getty Afbeeldingen

 • Gezondheidsvoordelen
 • Lifestyle Voordelen
 • Gewichtsverlies en uw relaties
 • Tips voor gezond gewichtsverlies
 • Veelgestelde vragen

Voordat u een doel voor gewichtsverlies stelt, is het belangrijk om de voordelen van afvallen te begrijpen. Inzicht in het brede scala aan voordelen van gewichtsverlies kan helpen om u gemotiveerd te houden tijdens de uitdagende momenten van uw gezonde eet- en trainingsprogramma. Elke reis naar gewichtsverlies raakt op een gegeven moment een moeilijke plek.

Om jezelf klaar te stomen voor succes, overweeg dan alle verschillende manieren waarop afvallen je sociale leven, fysieke gezondheid en psychologische gezondheid kan verbeteren. Maak een lijst van de voordelen van gewichtsverlies die het meest voor u betekenen en houd het bij in uw dagboek voor gewichtsverlies. Bezoek de lijst op de dagen dat je je ontmoedigd voelt.

Gezondheidsvoordelen

U hoeft geen honderden kilo’s te verliezen om te genieten van de fysieke gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies. Als u momenteel overgewicht of obesitas heeft, kunt u mogelijk slechts een kleine hoeveelheid gewicht verliezen om uw algehele gezondheid te verbeteren. Sommige studies tonen zelfs aan dat slechts een afname van 5% tot 10% van uw gewicht uw gezondheid kan beïnvloeden. Afvallen kan betekenen:

 • Verminderde gewrichtspijn
 • Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker
 • Verminderd risico op diabetes
 • Verminderd risico op hartaandoeningen
 • Verminderd risico op een beroerte
 • Verminderd risico of verbetering van de symptomen van artrose
 • Verminderd risico of verbetering van de symptomen van slaapapneu
 • Verbeterde bloedsuikerspiegel
 • Verbeterd cholesterolgehalte
 • Verbeterde mobiliteit
 • Verlaagde bloeddruk
 • Verminderde rugpijn

Uw arts kan meer gepersonaliseerde informatie geven over de gezondheidsvoordelen die u kunt verwachten te zien wanneer u gewicht verliest. U kunt bijvoorbeeld bepaalde medicijnen verminderen of elimineren of uw risico op ziekte verminderen.

Uw arts kan ook een aanbeveling of verwijzing naar een geregistreerde diëtist of fysiotherapeut geven om u te helpen een gezond programma voor gewichtsverlies op te bouwen.

Lifestyle Voordelen

Naast de gezondheidsvoordelen, kunt u ook een verbeterde levensstijl ervaren als u gewicht verliest. Mensen die met succes zijn afgevallen, melden:

 • Beter slapen
 • Verminderde stress
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verbeterd lichaamsbeeld
 • Verbeterde energie
 • Verbeterde stemming
 • Verbeterd seksleven
 • Verbeterde vitaliteit
 • Actiever sociaal leven

Hoewel sporten veel gezondheids- en levensstijlvoordelen met zich meebrengt, heeft het ook veel voordelen voor de geestelijke gezondheid. Een wetenschappelijk overzicht uit 2019 heeft vastgesteld dat lichaamsbeweging net zo effectief kan zijn voor de behandeling van depressie als andere eerstelijnsbehandelingen en enorm onderbenut wordt als behandelmethode.

Een ander artikel uit 2013 gepubliceerd in het tijdschrift Grenzen in de psychiatrie onderzocht het verband tussen fysieke activiteit en angst. Onderzoekers ontdekten dat de toevoeging van lichaamsbeweging leidt tot een toename van zelfeffectiviteit en het vermogen van een persoon verbetert om vertrouwen te hebben in hun succes. Auteurs van het artikel ontdekten ook dat lichaamsbeweging kan functioneren als een afleiding van angst, waardoor de symptomen van angst worden verminderd door een persoon te helpen zich op andere acties te concentreren.

Gewichtsverlies en uw relaties

De gezondheids- en levensstijlvoordelen kunnen voldoende zijn om u te motiveren om vast te houden aan een programma voor gewichtsverlies. Maar sommige mensen proberen ook af te vallen om de kwaliteit van hun relaties te verbeteren.

Dit is een gebied waar de voordelen van afvallen lastig worden. Hoewel sommige mensen betere relaties hebben na gewichtsverlies, is afvallen alleen om iemand anders gelukkig te maken niet altijd een slim idee. Er kunnen andere relatieproblemen zijn die gewichtsverlies niet zal oplossen, en wanneer je een dieet volgt of traint om iemand anders gelukkig te maken, kun je in het begin afvallen, maar het gewicht komt vaak terug.

Het hebben van sociale steun kan zeker een positieve invloed hebben op uw reis naar gewichtsverlies, maar om succes op de lange termijn te garanderen, moet u ervoor zorgen dat u uiteindelijk gewicht verliest voor uzelf en uw persoonlijke doelen.

Tips voor gezond gewichtsverlies

Ieders reis naar gewichtsverlies is uniek, maar er zijn bepaalde tips die u kunnen helpen de uwe te beginnen:

 • Stel doelen. Stel aan het begin van uw reis naar gewichtsverlies S.M.A.R.T.T. doelen om u te helpen uw proces in kaart te brengen. Neem de tijd om te beschrijven hoe je je wilt voelen, zorg ervoor dat je weet hoe je je voortgang kunt bijhouden en houd je doelen realistisch voor de tijdlijn en je huidige levensstijl.
 • Bereken caloriebehoefte. Zodra u uw doelen hebt gesteld, gebruikt u een calculator voor gewichtsverlies om uw dagelijkse caloriedoel te meten. Afhankelijk van uw leeftijd, geslacht, lengte, huidig gewicht, streefgewicht en hoe actief u momenteel bent, helpt de calculator u bij het bepalen van het doelaantal calorieën dat u elke dag moet consumeren.
 • Verminder calorieën. Om af te vallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt, waardoor een calorietekort ontstaat. Verminder uw calorie-inname om dit calorietekort te initiëren, waardoor uw lichaam energie kan creëren en verbranden door opgeslagen vet te gebruiken.
 • Oefening. Dieet en beweging zijn twee kritieke componenten van gewichtsverlies. Het toevoegen van lichaamsbeweging aan uw gewichtsverliesroutine kan helpen om de vooruitgang te versnellen. Volg een gids voor lichaamsbeweging voor beginners of start een thuistrainingsroutine om te beginnen met het opnemen van lichaamsbeweging in uw dag.
 • Houd een dagboek bij over gewichtsverlies. Een dagboek voor gewichtsverlies, of het nu een ouderwetse papier-en-penmethode is of een smartphone-app, helpt u uw voedselinname, lichaamsbeweging, slaap en voortgang tijdens uw reis te registreren. Je kunt je vooruitgang opmerken, evenals je emotionele en mentale gezondheid, om te zien hoe je naar je doel toewerkt.
 • Krijg ondersteuning. Het vinden van een community kan je helpen motiveren en je verantwoordelijk houden op je reis. Of u nu de hulp inroept van familie en vrienden of kiest voor een digitale ondersteuningsgroep voor gewichtsverlies, u blijft in contact met mensen die u kunnen aanmoedigen op gemakkelijke en moeilijke dagen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van sporten naast gewichtsverlies?

Naast gewichtsverlies biedt lichaamsbeweging veel gezondheidsvoordelen. Regelmatige fysieke activiteit helpt uw cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en kan hartaandoeningen voorkomen. Het kan uw bloedglucosespiegels beheren, diabetes voorkomen en hoge bloeddruk verlagen. Sporten kan ook je seksleven en libido stimuleren, kan je extra energie geven en kan zelfs je algehele humeur verhogen.

Naast fysieke gezondheidsvoordelen, kan het ook helpen bij het bestrijden van angst en stress en kan het je zelfvertrouwen verbeteren.

Wat zijn de voordelen van het drinken van water bij het verliezen van gewicht?

Het opnemen van meer water in uw dagelijkse routine, of het vervangen van suikerhoudende en alcoholische dranken door water kan helpen het gewichtsverlies te verhogen. Het verhogen van uw waterinname is een krachtig hulpmiddel voor gewichtsverlies en kan u helpen lege calorieën uit uw dieet te verwijderen terwijl u langer vol blijft.

Wat zijn de voordelen van het verliezen van 5% van je lichaamsgewicht?

Matig gewichtsverlies van 5% tot 10% van uw lichaamsgewicht kan nog steeds resulteren in aanzienlijke gezondheidsverbeteringen. Een studie gepubliceerd in 2016 wees uit dat volwassenen met obesitas die 5% van hun lichaamsgewicht verloren een lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes en hartaandoeningen. Hetzelfde verlies van 5% in lichaamsgewicht leidde ook tot metabole verbeteringen in de lever en spieren.

Een woord van bodymindspirit

Als u besluit dat er belangrijke redenen voor u zijn om af te vallen, dan is er geen tijd zoals het heden om uw reis naar gewichtsverlies te beginnen. Je eerste stap moet zijn om een redelijk doel te stellen. Breng vervolgens kleine veranderingen aan in je dagelijkse routine en eetgewoonten. Vraag om hulp bij gewichtsverlies van uw zorgverlener en vrienden en familie om het proces gemakkelijker te maken.

Uw arts kan ook een aanbeveling of verwijzing naar een geregistreerde diëtist of fysiotherapeut geven om u te helpen een gezond programma voor gewichtsverlies op te bouwen.