Guave Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Guave Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Guave

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Guave is de vrucht van een kleine boom die wordt gekweekt in Mexico, Midden-Amerika, het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. Bekend als een tropische vrucht, is de oorsprong van guave onzeker, hoewel velen Zuid-Mexico of Midden-Amerika als geboorteplaats noemen.

Guave is nu wereldwijd te vinden in veel supermarkten, hoewel de beschikbaarheid kan variëren met de seizoenen. Deze zoete vrucht zorgt voor een gezonde dosis vezels en andere voedingsstoffen. Als u meer interessante vruchten aan uw dieet wilt toevoegen, is guave een slimme keuze.

Guave Nutrition Feiten

De USDA biedt de volgende voedingsinformatie voor 1 kopje (165 g) guave.

 • Calorieën: 112
 • Vet: 1,6 g
 • Natrium: 3,3 mg
 • Koolhydraten: 23,6 g
 • Vezel: 8,9 g
 • Suikers: 14,7 g
 • Eiwit: 4,2 g
 • Ascorbinezuur: 376 mg
 • Folaat: 81mcg
 • Kalium: 688 mg

Koolhydraten

Een volledige portie guave van 1 kopje levert 112 calorieën en meer dan 23 gram koolhydraten. De meeste koolhydraten zijn afkomstig van natuurlijk voorkomende suiker (14,7 g), maar je zult ook profiteren van bijna 9 gram vezels. Er zit geen zetmeel in guave.

De glycemische index van guave is 12-24, wat erg laag is voor fruit. De glycemische index geeft aan hoeveel een specifiek voedsel uw bloedsuikerspiegel verhoogt in vergelijking met pure glucose, die een glycemische indexrangschikking van 100 heeft. Met een GI in de jaren 30 wordt guave beschouwd als een laag-glycemisch voedsel.

Vetten

Er zit maar een kleine hoeveelheid vet in guave. Een kopje van de vrucht levert slechts 1,6 gram poly- en mono-onverzadigde vetten.

Eiwit

Voor een vrucht is guave relatief eiwitrijk en levert het meer dan 4 gram per portie.

Vitaminen en Mineralen

Zoals met veel tropisch fruit, is guave een uitstekende bron van vitamine C. Het is ook rijk aan folaat en in bètacaroteen, dat het lichaam gedeeltelijk omzet in vitamine A. Guave is een goede bron van kalium en biedt kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen.

Calorieën

In 1 kopje (165 g) guave krijg je 112 calorieën, waarvan 75% afkomstig is van koolhydraten, 13% van eiwitten en 12% van vet.

Samenvatting

Guave is een bron van gezonde koolhydraten, die zeer rijk is aan vezels. Je krijgt ook 419% van je dagelijkse vitamine C in één kopje guave, samen met veel vitale voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, B-vitamines waaronder foliumzuur, vitamine E en vitamine A.

Gezondheidsvoordelen

Het verhogen van uw fruitinname met variëteiten zoals guave kan een reeks gezondheidsvoordelen bieden.

Helpt cel bescherming en reparatie

Guaves bevatten fytonutriënten, waaronder carotenoïden en polyfenolen, en de vitamine C in guave fungeert als een krachtige antioxidant in het lichaam.

Antioxidanten kunnen helpen de cellen van uw lichaam te beschermen of te vertragen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ons lichaam maakt vrije radicalen aan, maar we worden ook blootgesteld aan gifstoffen in onze omgeving. Experts geloven dat deze schade kan leiden tot ontsteking en ziekte.

Bevordert de gezondheid van de huid

De vitamine C in guave is verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen, het belangrijkste eiwit in je huid. Vitamine C biedt antioxiderende voordelen voor uw huid en beschermt tegen leeftijdsgebonden huidafname en UV-geïnduceerde fotoschade.

Auteurs van een onderzoeksreview gepubliceerd in een 2017-nummer van Voedingsstoffen merkte op dat een gezonde huid positief geassocieerd is met een hogere inname van groenten en fruit in een aantal onderzoeken. Hoewel ze opmerken dat de actieve component in de groenten en fruit die verantwoordelijk zijn voor het waargenomen voordeel niet specifiek kan worden geïdentificeerd, merken ze op dat de beschikbaarheid van vitamine C in de groenten en fruit een factor kan zijn.

Ondersteunt gewichtsbeheersing

Deskundigen op het gebied van gewichtsverlies en gewichtsbeheersing adviseren vaak om meer groenten en fruit in onze voeding op te nemen. Fruit zoals guave biedt belangrijke vitamines en mineralen voor relatief weinig calorieën en biedt ook vezels die de verzadiging kunnen helpen verhogen.

In een beperkte studie over de gezondheidsvoordelen van eten guave, een groep van 14 vrouwen en 31 mannen vertoonde een verlaagde body mass index (BMI) na het eten van guave met of zonder de schil. In het gepubliceerde rapport werd echter weinig informatie over het dieet van de deelnemers besproken. Het is belangrijk op te merken dat er geen superfoods zijn als het gaat om gewichtsverlies. Afvallen kan niet afhankelijk zijn van één voedselbron.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Bevordert een betere gezondheid van het hart

Een andere goede reden om fruit zoals guave in uw dieet op te nemen, is dat er significant bewijs is dat het eten van meer fruit en groenten hart-gezonde voordelen biedt.

In een grote meta-analyse gepubliceerd in een 2017 nummer van de Internationaal Tijdschrift voor Epidemiologie, evalueerden wetenschappers een breed scala aan onderzoek om meer te begrijpen over de relatie tussen de inname van groenten en fruit en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Ze stelden vast dat er substantieel bewijs was om een inname van fruit en groenten van 200 tot 800 gram per dag te ondersteunen voor een significante vermindering van uw risico op hart- en vaatziekten. Dat is ongeveer een half pond tot twee pond producten per dag.

Kan helpen bij ziektepreventie

Dezelfde studie die cardiovasculaire voordelen evalueerde, evalueerde ook hoe het eten van meer groenten en fruit uw risico op kanker en mortaliteit kan beïnvloeden. De drempel was lager voor deze uitkomst. Ze ontdekten dat het verhogen van uw inname tot 600 gram per dag (1,3 pond) fruit en groenten kan helpen om uw risico op kanker te verminderen.

De onderzoekers gingen verder met te zeggen dat “naar schatting 5,6 en 7,8 miljoen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd in 2013 kunnen worden toegeschreven aan een inname van groenten en fruit van respectievelijk 500 en 800 gram per dag, als de waargenomen associaties oorzakelijk zijn.”Omdat fruitconsumptie voor de meeste mensen weinig (of geen) bijwerkingen heeft, bieden de bevindingen een goede reden om meer fruit, zoals guave, in uw dieet op te nemen.

Biedt gezondheidsbevorderende fytochemicaliën

Naast guavefruit bevatten de bladeren ook waardevolle voordelen. Guavebladextract heeft een overvloed aan fytochemicaliën, waaronder quercetine, avicularine, apigenine, guaijaverine, kaempferol, hyperine, myricetine, galluszuur, catechine, epicatechine, chlorogeenzuur, epigallocatechinegallaat en cafeïnezuur.

Deze fytochemicaliën en andere bioactieve eigenschappen van guavebladextract zijn bestudeerd voor hun antikanker-, antidiabetische, antioxiderende, antidiarrheale, antimicrobiële, lipidenverlagende en hepatoprotectie-activiteiten. Veelbelovend onderzoek op dieren heeft guavebladisolaten aangetoond als krachtige antitumor-, antikanker- en cytotoxische middelen.

Allergieën

Hoewel er meldingen zijn van allergische reacties op andere tropische vruchten zoals mango, zijn er zeer beperkte meldingen van guave-allergie in de gepubliceerde medische literatuur. In het enige gepubliceerde verslag is het niet duidelijk dat guave de oorzaak was van een mogelijke reactie.

Als u een allergie voor guave vermoedt of een reactie ervaart na het eten van de vrucht, vraag dan advies aan uw zorgverlener.

Variëteiten

De gewone guave heeft een lichtgroene of gele schil, met vlees dat varieert van wit tot roze of rood tot een diepe zalmkleur. Ze kunnen rond, peervormig of eivormig zijn en kunnen groeien tot 2 tot 4 inch.

Naast de gewone guave zijn er in sommige delen van de wereld ook andere variëteiten verkrijgbaar. Misschien vind je wilde aardbeien guave op sommige markten. Sommige studies hebben aangetoond dat wilde aardbei guaves (Psidium cattleianum) een betere antimicrobiële activiteit bezitten dan gewone guaves. En misschien zie je ook een vrucht genaamd ananas guave (soms genoemd feijoa). Deze vrucht is technisch gezien geen guave, hoewel het verwant is.

Wanneer het het beste is

Guave is een winterfruit en wordt eind november tot en met april geoogst. Je moet proberen guave te kopen net als het rijpt. Vlak voordat het rijp wordt, kan guave hard, gummy van binnen en zeer samentrekkend zijn. Rijpe guave heeft een zoete geur en moet zacht zijn.

Om de beste guave te kiezen, zoek je naar een vrucht die geen vlekken heeft en tussen een lichtgroene tot gele kleur ligt. Een lichte tint roze betekent dat guave op zijn hoogtepunt werd geplukt.

Opslag en voedselveiligheid

Guaves hebben een zeer korte houdbaarheid. Bewaar het fruit op kamertemperatuur nadat je het uit de winkel naar huis hebt gebracht. Slechts twee dagen nadat een zachte, rijpe guave is gekocht, zal het waarschijnlijk slecht gaan.

Zodra je het fruit hebt gesneden, kun je het gekoeld bewaren, maar slechts een paar dagen. Je kunt guave ook invriezen. Snijd het in plakjes of blokjes en bewaar het maximaal acht maanden in luchtdichte diepvrieszakken.

Hoe zich voor te bereiden

Na het spoelen van guave onder koud water, dep het droog met papieren handdoeken. Snijd het doormidden en snijd het in plakjes zoals je een appel zou snijden. De schil is eetbaar als je dat wilt.

Aardbei guaves, die meestal ongeveer 2 tot 4 centimeter in diameter zijn, kunnen rechtstreeks van de boom worden gegeten als je ze kweekt. Sommige mensen eten graag alleen het vlees zonder de dunne schil. Ze worden vaak gebruikt in jam en gelei.

Sommige mensen dopen guave plakjes in zoute specerijen zoals sojasaus, zeezout of zelfs azijn. Maar het fruit is ook heerlijk vers, toegevoegd aan salades, of in salsa. Guave is een geweldige aanvulling op smoothies of koude dranken en kan een zoete topping maken voor haver of pap.

 • Calorieën: 112
 • Vet: 1,6 g
 • Natrium: 3,3 mg
 • Koolhydraten: 23,6 g
 • Vezel: 8,9 g
 • Suikers: 14,7 g
 • Eiwit: 4,2 g
 • Ascorbinezuur: 376 mg
 • Folaat: 81mcg
 • Kalium: 688 mg

Guave is een bron van gezonde koolhydraten, die zeer rijk is aan vezels. Je krijgt ook 419% van je dagelijkse vitamine C in één kopje guave, samen met veel vitale voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, B-vitamines waaronder foliumzuur, vitamine E en vitamine A.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.