Is Stevia zoetstof beter dan suiker?

Is Stevia zoetstof beter dan suiker?
Stevia

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als u een gezondheidsbewuste consument bent, heeft u misschien overwogen om een product op basis van stevia te gebruiken om uw koffie, thee of gebak te zoeten. De zoetstof wordt door sommigen beschouwd als een gezond alternatief voor andere caloriearme of calorievrije suikervervangers op de markt. In feite adverteren veel producten op basis van stevia dat ze allemaal natuurlijk zijn. Maar ‘allemaal natuurlijk’ betekent niet altijd ‘allemaal veilig’. Voordat u stevia in uw dieet opneemt, moet u meer te weten komen over de bijwerkingen en voordelen van stevia om te beslissen of het geschikt voor u is.

Wat is Stevia?

Stevia, ook wel Stevia Rebaudiana, is een bladplant die een beetje op munt lijkt. De bladeren worden al eeuwenlang in Zuid-Amerika gebruikt. Stammen in Paraguay, Brazilië en Bolivia hebben steviabladeren gebruikt om thee en traditionele medicijnen te zoeten.

Steviabladeren zijn de grondstof die wordt gebruikt om de chemische stof reb-A (steviolglycoloxide rebaudioside A) te destilleren. Deze superzoete chemische stof wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten, waaronder frisdranken, sapdranken, gebak en een verscheidenheid aan snoepjes. Stevia producten omvatten ook tandpasta en andere tandheelkundige producten.

Stevia bladeren hebben tot 150 keer de zoetheid van suiker en het extract kan 300 keer zoeter zijn dan suiker (vergeleken met Splenda, dat 600 keer zoeter is dan suiker).Wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht is het feit dat steviaproducten (die niet worden gecombineerd met andere zoetstoffen) geen calorieën bevatten.

De smaak van stevia varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen duurt het in vergelijking met suiker langer voordat de “zoete” smaak begint. Maar de meesten zeggen dat de zoete smaak langer aanhoudt. Sommige merken stevia lijken een nasmaak te hebben die lijkt op zoethout of licht mintachtig. De nasmaak is op zich niet onaangenaam, maar het kan interageren met andere smaken om een vreemde smaak te produceren.

Stevia Producten

Net als suiker is stevia er in een aantal verschillende vormen: vloeistof, poeder en korrels. Er zijn veel verschillende suikervervangers die stevia bevatten.

Truvia en PureVia zijn twee producten die stevia bevatten en verkrijgbaar zijn in het bakgang van je supermarkt. U kunt veel van deze producten kopen in suikerverpakkingen, vloeibare druppels en mengsels die ook echte ruwe rietsuiker bevatten.

Er zijn ook dessertproducten die stevia gebruiken in plaats van suiker, zoals ijs, jam en gelei. Cola en Pepsi produceren dranken met deze natuurlijke zoetstoffen, zoals Sprite Green, SoBe Lifewater, Trop 50 en andere dranken.

Houd er rekening mee dat hoewel stevia natuurlijk zou zijn, extra ingrediënten worden toegevoegd bij de verwerking van veel vervaardigde producten zoals erythritol, een suikeralcohol en andere smaakstoffen.

Producten die stevia bevatten, kunnen ook andere zoetstoffen bevatten, waaronder suiker of suikeralcoholen, die calorieën en koolhydraten kunnen leveren. Het is belangrijk om het voedingswaarde-etiket te controleren als u een suikerarm dieet volgt.

Stevia Politiek

Stevia is al enige tijd goedgekeurd in Japan, China, Israël en elders. Stevia-klaring in de VS kwam echter pas in 2009.

Er was een studie in de late jaren 1980 die ertoe leidde dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een steviaverbod uitvaardigde, tenzij het product als supplement werd geëtiketteerd omdat het onderzoek een mogelijk kankerrisico aangaf. De handhaving van het hardhandige optreden door de FDA leidde tot blogs en artikelen waarin de FDA werd beschuldigd van het beschermen van de suikerindustrie door de verkoop van stevia te voorkomen.

Uiteindelijk kon Cargill, de landbouwgigant, aan de FDA aantonen dat reb-A-bevattende producten veilig waren en de FDA stemde ermee in. In december 2009 publiceerde de FDA een brief waarin stond dat reb-A en andere producten gemaakt van een specifiek deel van de steviaplant en voldoen aan zuiverheidsnormen van 97 procent of hoger “niet-aanstootgevend” zouden zijn als voedseladditieven. Dit was een semi-omkering van het eerdere standpunt van de FDA over steviaproducten.

Houd er rekening mee dat het “geen bezwaar” van de FDA tegen reb-A niet betekent dat alle stevia-extracten zijn goedgekeurd door de FDA. Alleen steviaproducten die voldoen aan de extractiecriteria zijn goedgekeurd.

Gezondheidsvoordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van producten op basis van stevia is dat de zoetstof geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.Om die reden kan het voordelig zijn voor mensen met diabetes en anderen die de suikerinname willen verminderen.

Bloedsuikerspiegel en hypertensie

Een paar studies hebben aangetoond dat stevia-afgeleide zoetstoffen niet alleen zoet smaken, maar ook individuen kunnen helpen de insulineproductie te verbeteren, wat op zijn beurt zou helpen bij diabetes.Sommige studies hebben zelfs beweerd dat stevia kan helpen bij het beheer van hypertensie (hoge bloeddruk).

Steviastudies gebruiken echter verschillende soorten planten, verschillende extractiemethoden en verschillende delen van de planten, waardoor het moeilijk is om gegevens over studies te vergelijken. Bovendien worden veel van deze studies gesponsord door de stevia-industrie.

Er is niet genoeg bekend over de effecten van stevia om te weten of deze gunstige effecten waar zijn, maar je zult deze studies vaak op veel steviawebsites zien.

Overgewicht en obesitas

Het gebruik van steviaproducten kan bij sommige mensen helpen om gewicht en obesitas te verminderen. Voor velen is een primaire bron van calorieën in het dieet suiker, met name toegevoegde suikers. Door met suiker gezoete traktaties te vervangen door nul of caloriearme gezoete traktaties, kan het voor sommigen mogelijk zijn om hun totale calorieverbruik te verminderen om een gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Sommige gezondheidsexperts hebben echter vraagtekens gezet bij het gebruik van deze zoetstoffen voor gewichtsbeheersing. Er is enige bezorgdheid dat het gebruik van kunstmatig gezoete dranken en andere producten ertoe kan leiden dat consumenten hunkeren naar suikerhoudend voedsel en daardoor meer eten.

Antioxidanten

Stevia (zoals bij alle planten) bevat een aantal antioxidanten die je lichaam helpen de schade veroorzaakt door vrije radicalen te bestrijden (en veroudering van vrije radicalen te beperken). Dit plaatst stevia (ervan uitgaande dat het veilig is) ver voor op andere zoetstoffen die niet dergelijke gunstige antioxidanten bevatten.

Veiligheid

Wat de meeste consumenten willen weten is of stevia veilig is. Vanwege het standpunt van de FDA over Truvia en andere steviaproducten, is het waarschijnlijk net zo veilig als een van de suikervervangers die er zijn. Het feit dat een stof op korte termijn veilig lijkt, betekent echter niet dat bijwerkingen zich op de lange termijn niet kunnen openbaren.

Er zijn enkele gebieden van specifieke zorg waarover studies enig inzicht kunnen geven.

Kanker

Natuurlijk zou je kunnen beweren dat stevia minder veilig is vanwege de kankerbevinding in het verleden, maar je zou ook kunnen stellen dat de “natuurlijkheid” van stevia in combinatie met de eeuwenlange gebruik over de hele wereld het veiliger maakt.

Verschillende wetenschappers hebben de veiligheid van steviolglycosiden geëvalueerd en hebben geconcludeerd dat ze veilig zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Een overzicht van studies in 2017 merkte echter op dat hoewel van stevia afgeleide zoetstoffen breder werden gebruikt, er geen studies zijn geweest naar de langetermijneffecten op kanker of diabetesrisico’s.

Reproductieve gezondheid

Een studie van steviolglycosiden die in enorme hoeveelheden aan ratten werden gevoerd (veel meer dan je in je koffie zou gebruiken) toonde aan dat de stof het aantal zaadcellen verminderde en andere veranderingen in hun voortplantingssystemen veroorzaakte, wat hun vruchtbaarheid zou kunnen beïnvloeden.Deze studies zijn echter niet gerepliceerd bij mensen.

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat het door de FDA als “algemeen erkend als veilig” wordt beschouwd, is er geen beperking op het gebruik van Truvia tijdens de zwangerschap. Vrouwen die borstvoeding geven, willen echter misschien voorzichtig zijn.

Stevia is niet uitgebreid getest op de vraag of het in de moedermelk terechtkomt en dus zegt de LactMed-database die wordt ondersteund door de National Library of Medicine: “Hoewel het risico voor het borstgevoede kind laag lijkt te zijn, kan een alternatieve kunstmatige zoetstof met meer beschikbare gegevens de voorkeur hebben, vooral tijdens het voeden van een pasgeboren of te vroeg geboren baby.”

Allergieën en bijwerkingen

Clinici hebben nooit een allergische reactie op stevia gemeld.

Ten slotte is het belangrijk om te voorkomen dat u grote hoeveelheden van sommige zoetstoffen op basis van reb-A consumeert, omdat ze enkele milde bijwerkingen kunnen veroorzaken en het potentieel hebben om ernstigere langetermijnproblemen te veroorzaken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat reb-A zelf problemen veroorzaakt, bevatten sommige producten meer dan alleen het steviaderivaat.

Truvia is bijvoorbeeld slechts 0,5 procent Reb-A. De rest van het product is gemaakt van erythritol, een natuurlijke suikeralcohol. Erythritol wordt toegevoegd aan de Reb-A zoetstof om de potentie van de zoethout nasmaak te elimineren. Van grote hoeveelheden suikeralcoholen is bekend dat ze spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree.

Hoe stevia te gebruiken

Koken en bakken met producten op basis van stevia kan wat vallen en opstaan vereisen. Als u de zoetstof in het bakpad van de supermarkt koopt, is het merk thbij u kiest, kunt u instructies op de verpakking hebben om u te begeleiden.

Sommige zoetstoffen zullen bijvoorbeeld suggereren dat u suiker vervangt door hun product in een verhouding van 1: 1 (één kopje zoetstof voor elke kop suiker die nodig is in het recept). De meeste bronnen suggereren dat je geen gebruik maakt van meer zoetstof dan suiker, omdat het je recept te zoet maakt.

Het gebruik van stevia in gebakken goederen kan soms een uitdaging zijn, opnieuw, afhankelijk van het specifieke product dat u kiest. Stevia biedt niet dezelfde zachte textuur als suiker. Het kan ook niet karamelliseren of het bruiningsproces verbeteren.

Raadpleeg bij twijfel de instructies op de verpakking of bezoek de website van de fabrikant bij het koken met producten op basis van stevia.

Producten die stevia bevatten, kunnen ook andere zoetstoffen bevatten, waaronder suiker of suikeralcoholen, die calorieën en koolhydraten kunnen leveren. Het is belangrijk om het voedingswaarde-etiket te controleren als u een suikerarm dieet volgt.