Is kokossuiker echt koolhydraatarm?

Is kokossuiker echt koolhydraatarm?
Kokossuiker geannoteerd

Foto: Alexandra Shytsman


  • Wat het is
  • Glycemische informatie
  • Is het rijk aan mineralen?
  • Duurzaamheid

Is kokossuiker, ook wel kokospalmsuiker genoemd, gezonder of lager in koolhydraten dan gewone tafelsuiker? Er zijn beweringen dat het een koolhydraatarme suiker is die de bloedglucose niet zo veel verhoogt als andere suiker en dat het vol zit met mineralen. Laten we eens kijken wat het is en of een van de claims gegrond is.

Wat is kokospalmsuiker?

Alle vormen van suiker zijn geconcentreerde vormen van natuurlijke plantaardige suikers. Ze kunnen afkomstig zijn van suikerriet, suikerbieten, esdoorns, bloemennectar (honing), agaveplanten, rijst, enz. Ze zijn redelijk vergelijkbaar, met ongeveer 20 calorieën en 5 gram suiker (koolhydraten) per theelepel. Kokossuiker is geen uitzondering.

Kokospalmsuiker wordt geproduceerd uit de nectar van kokosbloemknoppen. De knoppen worden opengesneden en het sap wordt opgevangen en vervolgens ingekookt. Het resultaat is een karamelkleurige suiker die overeenkomsten heeft met bruine suiker. Je kunt ook “palmsuiker” zien, een vergelijkbare suiker die wordt verkregen uit andere soorten palmbomen dan de kokospalm.

Hoe glycemisch is kokossuiker?

Sommige leveranciers van kokossuiker maken de gezondheidsclaim die de bloedsuikerspiegel niet zo veel verhoogt als andere suikers. Er was een rapport geproduceerd door het Philippines Food and Nutrition Institute dat op grote schaal is geciteerd en dat zei dat de glycemische index van “kokossuiker bereid door de Philippine Coconut Authority” werd berekend op 35, gebaseerd op de resultaten van 10 proefpersonen.

Dit indexcijfer is inderdaad vrij laag. Het is echter belangrijk op te merken dat dit onderzoek zeer beperkt was, inclusief een klein aantal deelnemers. Bovendien kan de glycemische index variëren van persoon tot persoon en van batch tot partij kokossuiker.

Aan de andere kant kwam een vergelijkbare studie gerapporteerd door de Universiteit van Sydney met een glycemische index van 54, wat slechts een beetje lager is dan die van tafelsuiker.Er zijn een aantal mogelijkheden om te twijfelen aan het geclaimde lage aantal.

Er was geen indicatie van het scala aan reacties in het rapport. Bijna altijd zal het rapport van een glycemische indexstudie niet alleen de gemiddelde reactie op een voedingsmiddel vermelden, maar ook het scala aan reacties – hoe verschillende mensen reageerden. Dit werd niet gedaan in de Filippijnse studie. Hadden sommige van de 10 mensen een veel hogere respons? We weten het niet.

Glycemische indextests worden bijna altijd gedaan bij gezonde jonge volwassenen die het minst waarschijnlijk problemen hebben met de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes, pre-diabetes en “pre-pre diabetes” reageren vaak anders.

De American Diabetes Association zegt dat mensen met diabetes kokospalmsuiker op dezelfde manier moeten gebruiken als gewone suiker. Ze merken ook op dat een deel ervan wordt gemengd met rietsuiker en andere ingrediënten.

Is het rijk aan mineralen?

“Kokossuiker zit vol met mineralen”, verkondigen websites die het verkopen luidkeels. De claim kan het beste worden gemaakt voor kalium. Volgens gegevens vrijgegeven door het Philippine Food and Nutrition Research Institute, is de hoeveelheid kalium in een half kopje kokossuiker aanzienlijk – meer dan 1000 milligram.

De dagelijkse aanbevolen inname voor een volwassene is 4700 milligram.De hoeveelheid kalium in een theelepel kokossuiker (de hoeveelheid die meestal wordt geconsumeerd) is 43 milligram. Als basis voor vergelijking, een half kopje van de meeste gekookte groenten heeft tussen 400 en 500 mg kalium, en een portie van 4 ounce van de meeste vleessoorten heeft ongeveer hetzelfde.

Duurzaamheid

“De meest duurzame suiker op de planeet”, staat op sommige websites. Sommige bronnen zeggen dat er milieuproblemen zijn met de productie van suikerriet die niet aanwezig zijn bij de productie van kokossuiker, waarbij de boom het sap jaar na jaar kan blijven produceren. Volgens sommige websites wordt er minder water gebruikt en kunnen kokospalmen groeien in zeer arme grond, zoals zandstranden.

Maar zodra een kokosnootbloem voor het sap is getapt, zal deze niet uitgroeien tot een kokosnoot. Omdat kokosnootboeren mogelijk meer geld krijgen voor kokossuiker, zijn sommige van de bomen die in kokosnootproductie waren, in plaats daarvan getapt voor kokossuiker. Dit kan resulteren in stijgende prijzen van kokosvlees, melk en olie.

Een laatste argument is dat kokossuiker natuurlijker is. Maar sommigen beweren misschien dat sucrose gemaakt van riet- of bietsuiker net zo natuurlijk is. Er is geen duidelijke definitie van wat “natuurlijk” betekent. Net als andere vormen van suiker, coconutsuiker moet nog worden verwerkt en verpakt.

Een woord van bodymindspirit

Kokossuiker is erg dure suiker. Het kan een lagere glycemische index hebben in vergelijking met andere suikers, maar om de voedingsvoordelen te ontvangen, zoals bepaalde mineralen, zou men grote hoeveelheden suiker moeten consumeren die niet worden aanbevolen. Het gebruik van toegevoegde suiker moet worden beperkt, ongeacht de bron. Volgens de American Diabetes Association. Gebruik het zoals je gewone suiker zou gebruiken, volgens je eigen persoonlijke voorzorgsmaatregelen. Het is waarschijnlijk niet beter dan elke andere suiker voor mensen die koolhydraatarme manieren van eten volgen.

De American Diabetes Association zegt dat mensen met diabetes kokospalmsuiker op dezelfde manier moeten gebruiken als gewone suiker. Ze merken ook op dat een deel ervan wordt gemengd met rietsuiker en andere ingrediënten.