Is fietsen een goede oefening?

Is fietsen een goede oefening?
Voordelen van fietsen

bodymindspirit / Theresa Chiechi


Fietsen is een uitstekende cardiovasculaire training die calorieën verbrandt en zich richt op je spieren in het onderlichaam. Het is veelzijdig, leuk en maakt een handige en betaalbare manier van vervoer. En omdat het low-impact is, is fietsen ook zacht voor de gewrichten.

Als vorm van lichaamsbeweging kun je ervoor kiezen om buiten te rijden op een racefiets of mountainbike of binnen te fietsen op een ligfiets of rechtopstaande fiets. Spring op een fiets en rijd minstens drie tot vijf dagen per week 30 tot 60 minuten om je wekelijkse trainingsdoelen te bereiken terwijl je ook geniet van de vele voordelen van fietsen.

Als je buiten kunt fietsen, krijg je de extra voordelen van interactie met de omgeving en de uitdaging van het rijden op verschillende terreinen. Maar als u binnen moet blijven, kunt u nog steeds profiteren van een training op een ligfiets of rechtopstaande fiets.

Outdoor vs. Indoor Fietsen

Fietsen kan vele vormen aannemen, waaronder buiten fietsen op een racefiets of mountainbike en indoor fietsen. Puristen zullen je vertellen dat fietsen het beste buiten kan worden gedaan – of dat nu inknippen en de weg op gaat of naar het dichtstbijzijnde mountainbikepad gaat.

Buiten rijden stelt u in staat om te communiceren met de omgeving. Je rijdt ook op verschillende terreinen, wat de training interessanter en uitdagender maakt.

Bovendien vereist buiten rijden meer van je core en bovenlichaam dan indoor fietsen, dus je krijgt een completere training voor je hele lichaam.

Indoor cycling heeft echter ook zijn voordelen. Je hebt nooit te maken met regen, wind of sneeuw. Er is geen zware vervuiling of verkeer. En je kunt in een klas fietsen voor extra motivatie. Bovendien, als je herstelt van een blessure of de rit zacht moet houden, is binnen fietsen een veiligere optie.

Dat gezegd hebbende, als je binnen blijft, zorg er dan voor dat je de weerstand verandert en de snelheid varieert. Ook afwisselend staan en trappen in het zadel maakt de training uitdagender.

Fietsen verbetert cardiovasculair functioneren

Regelmatige aërobe oefening, zoals fietsen, vermindert uw risico op het ontwikkelen van ernstige hartaandoeningen en vaatziekten. Meer specifiek verbetert aërobe activiteit de algehele hartfunctie, wat betekent dat u meer bloed kunt pompen met elke hartslag. Het verlaagt ook de bloeddruk, verbetert de algehele vasculaire functie en helpt atherosclerose te voorkomen.

Resultaten van een overzicht van studies vonden dat indoor cycling de aerobe capaciteit, bloeddruk, lipidenprofiel en lichaamssamenstelling kan verbeteren.

Bovendien bleek uit de onderzochte studies dat indoor cycling effectief kan zijn voor het verbeteren van VO2max,HDL en vetvrije massaniveaus, terwijl de lichaamsvetmassa, systolische bloeddruk, diastolische bloeddruk, LDL en triglyceriden worden verminderd.

Dezelfde studies tonen ook een positieve relatie tussen cardiorespiratoire fitness en jongeren die fietsen, waardoor fietsen een vorm van lichaamsbeweging is die mensen van alle leeftijden ten goede komt.

Fietsen verbrandt calorieën

Zoals elke vorm van cardiovasculaire oefening, verbrandt fietsen binnen en buiten calorieën. De hoeveelheid die u verbrandt, hangt echter af van factoren zoals de intensiteit, het terrein, uw gewicht en de duur.

Een persoon van 155 pond kan bijvoorbeeld 260 calorieën verbranden in 30 minuten fietsen in een gematigd tempo op een hometrainer. Verhoog de intensiteit tot krachtig en dezelfde persoon kan 391 calorieën verbranden in 30 minuten.

Buiten fietsen met 12 tot 13,9 mph kan ongeveer 298 calorieën verbranden in 30 minuten. Verhoog de snelheid naar 14 tot 15,9 mph en je verbrandt 372 calorieën. Als je echt trapt met 16-19 mph, kun je ongeveer 446 calorieën verbranden in 30 minuten.

Fietsen is een low impact oefening

Low impact oefening is elke vorm van fysieke activiteit waarbij je altijd één voet in contact moet houden met de grond. Minimale impact is een betere optie voor mensen met chronische aandoeningen zoals artrose.

Artrose is een vorm van artritis die slijtage aan de gewrichten veroorzaakt en pijn, stijfheid en zwelling veroorzaakt. Het gebeurt meestal in de knieën, handen en heupen.

Mensen met artrose moeten high-impact oefening minimaliseren, omdat het overmatige pijn in de gewrichten kan veroorzaken. Dit is de reden waarom outdoor fietsen en indoor fietsen een effectieve en veilige manier is om te oefenen.

Laag impactoefeningen zoals fietsen zijn ook een goede optie als je net begint met een trainingsroutine of er na een pauze weer instapt.

Fietsen versterkt je spieren in het onderlichaam

Fietsen is een totale lichaamstraining. Maar je onderlichaam – bilspieren, quadriceps, hamstrings en kuiten – werkt zeker het hardst. Hoewel de spieren van het onderlichaam altijd worden ingeschakeld tijdens het fietsen, vuren bepaalde groepen meer tijdens de verschillende trapfasen of het duwen van een hardere versnelling.

Als je bijvoorbeeld een heuvel oprijdt, gebruik je meer quad- en bilkracht voor de duwfase en hamstring- en kuitspierkracht voor de trekfase.

Fietsen is een vorm van vervoer

Afhankelijk van waar je woont, kan een fiets dienen als oefening en een vorm van vervoer. Als uw woon-werkverkeer mogelijk is zonder auto, overweeg dan om uw fiets af te stellen en een paar dagen per week naar het werk te rijden.

Woon-werkverkeer met de fiets is gekoppeld aan een lager risico op verschillende kankers en hart- en vaatziekten, volgens een studie die meer dan 263.000 mensen gedurende 5 jaar volgde.

Als je besluit om naar je werk te rijden, zorg er dan voor dat de route veilig is, dat je een helm draagt en dat je de juiste fietsuitrusting hebt, inclusief reflectoren.

Fietsen verbetert cognitief functioneren

Deelnemen aan regelmatige fysieke activiteit is van cruciaal belang voor de algehele gezondheid, vooral bij oudere volwassenen. Fietsen draagt niet alleen bij aan uw wekelijkse trainingsminuten, maar het kan ook het cognitieve functioneren stimuleren.

Uit de resultaten van een onderzoek bleek dat volwassenen in de leeftijd van 50 tot 83 jaar die drie keer per week gedurende acht weken minstens 30 minuten op een fiets reden, een verbetering van de cognitieve functie en de algehele gezondheid vertoonden.

De ene groep fietste op een gewone trapfiets en een andere fietste op een e-bike. Interessant is dat beide groepen een verbetering lieten zien, wat suggereert dat buiten zijn en het bevorderen van onafhankelijkheid en mobiliteit het cognitief functioneren kan stimuleren.

Een woord van bodymindspirit

Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor alle fitnessniveaus. Of je nu binnen op een spinfiets zit of buiten op de paden rijdt, je krijgt een cardiovasculaire training met een lage impact die de gezondheid van het hart verbetert, je benen en bilspieren versterkt en je algehele gezondheid verbetert.

Als u herstelt van een blessure of een medische aandoening heeft, zorg er dan voor dat u toestemming krijgt van uw arts voordat u gaat rijden. Als je nieuw bent in buitenfietsen, overweeg dan om samen te werken met een fietscoach of fietsspecialist die je op de juiste fiets kan zetten, je kan leren hoe je deze op de juiste manier kunt gebruiken en je voedings- en hydratatiebehoeften kan bespreken.

Buiten rijden stelt u in staat om te communiceren met de omgeving. Je rijdt ook op verschillende terreinen, wat de training interessanter en uitdagender maakt.

Mensen met artrose moeten high-impact oefening minimaliseren, omdat het overmatige pijn in de gewrichten kan veroorzaken. Dit is de reden waarom outdoor fietsen en indoor fietsen een effectieve en veilige manier is om te oefenen.