Is chocolade glutenvrij?

Is chocolade glutenvrij?
Chocolade

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Pure, ongezoete chocolade is glutenvrij. Dat komt omdat pure chocolade wordt gemaakt door geroosterde cacaobonen vloeibaar te maken. Gluten – een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, gerst en rogge – wordt niet aangetroffen in cacaobonen en speelt geen rol bij het proces om ze vloeibaar te maken.

Bijna elk chocoladesnoep op de markt bevat echter meerdere ingrediënten en wordt naast andere producten gemaakt, en dat is waar gluten kunnen binnensluipen. U moet bijzonder voorzichtig zijn met:

  • Chocoladesnoepjes met koekjes of krakelingrediënten. Dit type snoep bevat bijna altijd gluten, omdat koekjes en pretzels over het algemeen gluten bevatten.
  • “Krokant” chocoladesnoepje, dat vaak tarwebloem en/of gerstemout (twee glutenbevattende ingrediënten) bevat.
  • Chocoladesnoepjes gemaakt op apparatuur die ook wordt gebruikt om glutenbevattende producten te vervaardigen.

Lees verder voor meer informatie over hoe chocolade wordt gemaakt en welke soorten glutenvrij zijn.

Waarom alleen sommige chocolade glutenvrij is

Ja, pure chocolade – gemaakt van geroosterde cacaobonen – is glutenvrij. Maar het smaakt ook niet erg goed. Sommige mensen beweren zelfs dat het een beetje naar vuil smaakt.

Om de zuiverste versie van het gezoete, gladde snoep te maken dat we kennen als chocolade, nemen fabrikanten wat “chocoladelikeur” wordt genoemd (die niet alcoholisch is – het zijn gewoon die vloeibaar gemaakte cacaobonen, soms ook cacaomassa genoemd) en mengen het met cacaoboter (vet van de cacaobonen), plus suiker.

Sommige van de hoogste kwaliteit chocolaatjes die beschikbaar zijn, bevatten alleen deze drie ingrediënten en het is deze combinatie die chocolade zo’n smaaksensatie maakt. De zuiverste melkchocolade bevat slechts één extra ingrediënt: melkpoeder.

Toch bevat het meeste van wat we normaal als chocolade beschouwen veel meer dan alleen die drie of vier ingrediënten. In feite bevat een van de meest populaire snoeprepen op de markt – Hershey’s Milk Chocolate Bar – 11 ingrediënten en de eerste twee zijn suiker en melk, geen chocolade of cacaoboter.

Hershey’s Milk Chocolate Bar (alleen 1.55oz. wordt trouwens als glutenvrij beschouwd.

Hoe kunnen gluten in chocolade komen?

Het is zelfs mogelijk dat pure, ongezoete chocolade een beetje gluten bevat als het is blootgesteld aan glutenkruisbesmetting bij het oogsten of verwerken. (Bijvoorbeeld als de cacaobonen worden verwerkt op apparatuur die ook tarwe, gerst of rogge verwerkt.)

Helaas gaat de kans dat je chocolade gluten bevat vanaf daar gewoon omhoog. Hoe meer ingrediënten worden gebruikt in uw chocolade, of die worden gebruikt in de faciliteit die uw chocolade maakt, hoe hoger het risico.

Het is duidelijk dat sommige chocoladesnoepjes producten gluteningrediënten bevatten, hetzij in de vorm van tarwe (meestal in chocolade-koekjesconfecties) of in de vorm van gerstemout (een populaire zoetstof die vaak wordt gebruikt in snoep, vooral in knapperige rijst en gemoute lekkernijen).

Hershey’s Whoppers nemen bijvoorbeeld zowel gerstemout als tarwemeel op in hun recept, waardoor ze verboden terrein zijn voor mensen die het glutenvrije dieet volgen.

Andere chocolade snoepjes bevatten geen gluteningrediënten, maar ze zijn onderhevig aan glutenkruisbesmetting omdat ze worden gemaakt op dezelfde productieapparatuur of in dezelfde faciliteiten als die glutenbevattende items.

In mijn enquêtes onder snoepfabrikanten lijkt dit de grootste reden te zijn waarom veel chocolaatjes niet als glutenvrij worden beschouwd.

Welke chocolade bevat gluten?

Voorbeelden van chocoladesnoepjes die niet glutenvrij zijn onder andere:

  • Hershey’s Cookies ‘N’ Creme reep en Nestlé’s Kit Kat bar, die beide chocolade bevatten in combinatie met koekjesingrediënten
  • M&M Pretzel, omdat de gebruikte pretzels zijn gemaakt met tarwe
  • Butterfinger Crisp Reep, dat tarwebloem bevat
  • Lindt Chocolade’s Lindor Truffels, omdat ze gemaakt zijn met gerstemout

Ten slotte worden de meeste chocoladesnoepjes gemaakt op apparatuur die ook wordt gebruikt om glutenbevattende producten te vervaardigen, niet als glutenvrij beschouwd. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Alle Lindt producten omdat ze op dezelfde apparatuur worden gemaakt als Lindt-chocoladeproducten die zijn gemaakt met gerstemout, wat betekent dat ze niet glutenvrij zijn
  • Bepaalde gearomatiseerde M&M’s, die zijn gemaakt op dezelfde apparatuur als M&M Pretzel snoepjes
  • Sommige Butterfinger Bar maten omdat, hoewel de ingrediënten glutenvrij zijn, enige groottes van deze zijn gemaakt op gedeelde apparatuur

Is witte chocolade glutenvrij?

Over het algemeen wordt pure witte chocolade gemaakt van cacaoboter, melk en suiker. Het krijgt zijn veel mildere smaak van de cacaoboter en bevat geen chocoladelikeur (die de smaak bevat die we als “chocolade” beschouwen).

Omdat cacaoboter, melk en suiker glutenvrije ingrediënten zijn, ervan uitgaande dat ze zijn beschermd tegen glutenkruisbesmetting, is pure witte chocolade gemaakt van alleen die drie ingrediënten glutenvrij.

De meeste witte chocoladerepen bevatten echter meer dan alleen die drie ingrediënten en kunnen daarom gluteningrediënten bevatten of onderhevig zijn aan glutenkruisbesmetting. U moet het etiket van een witte chocoladereep zorgvuldig controleren voordat u koopt.

Een woord van bodymindspirit

Chocoholics hoeven niet te wanhopen. Er zijn veel glutenvrije chocolade snoepjes op de markt.

Als je op zoek bent naar een gewone chocoladereep met smaak, zal mijn artikel over premium en gastronomische glutenvrije chocoladerepen je helpen erachter te komen wat veilig is en wat niet (er zijn verschillende merken die ik kan aanbevelen).

Als je chocolaatjes in een geschenkdoos wilt, moet mijn artikel over glutenvrije geschenksnoepjes je in een veilige richting wijzen.

Voor meer mainstream snoep, bekijk mijn master glutenvrije snoeplijst. Die lijst bevat ook links naar informatie over snoepjes met een vakantiethema, zoals die worden verkocht voor Valentijnsdag en Pasen.

Hoewel veel chocoladeproducten die je in winkels ziet niet als glutenvrij worden beschouwd, is het nog steeds mogelijk om je chocoladefixatie te krijgen, zelfs als je een glutenvrij dieet volgt door een glutenvrije chocolade uit een van die lijsten te kiezen.

Hershey’s Milk Chocolate Bar (alleen 1.55oz. wordt trouwens als glutenvrij beschouwd.

Hershey’s Whoppers nemen bijvoorbeeld zowel gerstemout als tarwemeel op in hun recept, waardoor ze verboden terrein zijn voor mensen die het glutenvrije dieet volgen.

Als je chocolaatjes in een geschenkdoos wilt, moet mijn artikel over glutenvrije geschenksnoepjes je in een veilige richting wijzen.