Helpt kaneel je gewicht te verliezen?

Helpt kaneel je gewicht te verliezen?
Kaneel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt in de medische arena. Europeanen in de Middeleeuwen mengden kaneel met vlees als conserveermiddel en zesde-eeuwse Grieken schreven kaneel voor om te helpen bij indigestie en andere kwalen. Maar vandaag hebben we het over de populaire claims met betrekking tot kaneel als een hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Claims over het gebruik van kaneel voor gewichtsverlies

Hier is een overzicht van gezondheidsclaims rond de rol van kaneel bij gewichtsverlies:

  • Van kaneel wordt gezegd dat het de insulinegevoeligheid verhoogt en de bloedsuikerspiegel verlaagt – beide belangrijke componenten voor het verliezen van gewicht en het beheersen van diabetes type 2.
  • Van kaneel wordt ook gedacht dat het de stofwisseling stimuleert, omdat je lichaam meer energie gebruikt om het kruid te verwerken dan voor andere voedingsmiddelen.
  • Het zit vol vezels, een voedingsstof die essentieel is voor het bereiken van dat “volle” gevoel en het signaal aan je lichaam dat de maaltijd voorbij is.

Beweringen over de impact van kaneel op insuline en bloedsuikerspiegel zijn behoorlijk geloofwaardig.

Weet gewoon dat die bevindingen niet direct verband houden met gewichtsverlies. Als het gaat om het zijn van een metabolismebooster, zijn harde gegevens minimaal.

En hoewel het goed gedocumenteerd is dat vezels je helpen je vol te voelen en dat een vezelrijk dieet nuttig kan zijn voor gewichtsverlies, is het onwaarschijnlijk dat je veel vezels uit kaneel alleen krijgt. Men kan maar zoveel kaneel op een dag consumeren. In feite kan kaneel giftig zijn, dus ga niet overboord.

Maar kaneel kan helpen bij gewichtsverlies. Een beetje kaneel voegt veel smaak toe aan voedsel voor minimale calorieën, en dat is altijd een goede zaak als het gaat om je dieet. Een hele theelepel bevat slechts zes calorieën en ongeveer 2 g koolhydraten, plus iets meer dan een gram vezels.

Kaneel kan ook de zoetheid in je eten verbeteren, wat betekent dat je minder behoefte hebt aan suiker of andere zoetstoffen.

Hoe kaneel te gebruiken om gewichtsverlies te helpen

Dus waarom voeg je niet wat pit toe aan je eten met wat kaneel:

  • In havermout: Een vleugje kaneel is een must voor haverliefhebbers! Of probeer quinoa met kaneelpuntjes.
  • In koffie: Gooi kaneel niet zomaar in je koffiekopje. Voeg het toe aan je koffiedik voor het brouwen van je java. Het zal basisbonen op smaak brengen, waardoor je geld bespaart op de gearomatiseerde soort.
  • Over fruit: Kaneel is heerlijk over appel- en bananenschijfjes, fruitsalade, plakjes peren en gehalveerde perziken. Het is zo’n eenvoudige manier om je fruitspel op te voeren.
  • In romige lekkernijen: Roer wat door vetvrije Griekse yoghurt, magere kwark of lichte ricottakaas. Een beetje calorievrije zoetstof zit er ook goed in. En om gewoon licht vanille-ijs naar een hoger niveau te tillen, weet je wat je moet doen.
  • In chili: Het klinkt gek, het is het proberen waard. Een beetje kaneel brengt die rijke chilismaken naar voren op een manier die te mooi is om te ontkennen.

Beweringen over de impact van kaneel op insuline en bloedsuikerspiegel zijn behoorlijk geloofwaardig.

Kaneel kan ook de zoetheid in je eten verbeteren, wat betekent dat je minder behoefte hebt aan suiker of andere zoetstoffen.