Is cafeïne goed voor mijn trainingen?

Is cafeïne goed voor mijn trainingen?
Vrouw op fiets die koffie vasthoudt

vgajic/Getty Afbeeldingen

Koffie is een zeer populaire drank onder atleten. Een deel van de reden hiervoor is cultureel – het samenzijn na de training, bijvoorbeeld. (Let op de fietsers in volle uitrusting die op een weekendochtend na een lange rit enkele coffeeshops bevolken.)

Afgezien van het feit dat koffie duidelijk een populaire drank is, goed smaakt en lijkt bij te dragen aan een gevoel van welzijn en energie voor veel mensen, kunnen de gezondheids- en prestatievoordelen van koffiedrinken te wijten zijn aan het stimulerende cafeïnegehalte en andere natuurlijk voorkomende plantaardige bestanddelen.

Cafeïne als prestatiesupplement

Cafeïne is een van de sportprestatiesupplementen die worden erkend als veilig en effectief bij de aanbevolen doses. Cafeïne is niet verboden of beperkt door het World Anti-Doping Agency voor wedstrijdsporten.

De redenen waarom cafeïne kan helpen bij de prestaties zijn niet helemaal duidelijk, maar het kan neurologisch zijn. Cafeïneconsumptie kan het begin van vermoeidheid vertragen en de perceptie van pijn en inspanning verminderen. Dat wil zeggen, je zult een betere training hebben in vergelijking met een training zonder de dosis cafeïne.

Onderzoek toont aan dat cafeïne vet verbrandt door de afbraak van glycogeen te verminderen en een grotere beschikbaarheid van glucose mogelijk te maken. Dit verlengt de tijd tot uitputting.

Cafeïne verhoogt ook de mentale focus en verbetert de spierprestaties. Onder atleten heeft cafeïne aangetoond dat het de prestaties verbetert in fietsen, triatlons, weerstandstraining, tennis, basketbal en enkele andere sporten.

Een recente studie suggereert dat het ook anaerobe en sprintprestaties bij voetballers kan verbeteren. Opkomend onderzoek geeft aan dat cafeïne de krachttrainingsprestaties bij gewichtheffen kan verbeteren en competitieve powerlifting, hoewel er nog meer onderzoek op deze gebieden nodig is. Het geheim? Cafeïne kan voordelen bieden voor atleten in deze krachtsporten door hen in staat te stellen trein Moeilijker.

Cafeïne kan mogelijk de snelheid van waargenomen inspanning (RPE) verminderen die gepaard gaat met pijn en ongemak om training met een hoog volume te verbeteren.

Bovendien kan cafeïne sommige trainers en concurrenten een gevoel van welzijn en kracht geven – het is tenslotte een effectief hersen- en bijnierstimulerend middel.Dit effect kan echter meer psychologisch dan fysiologisch zijn, omdat de grens tussen de twee vaak vervaagd kan zijn.

Gezondheidseffecten van koffie

Voor gezonde volwassenen beveelt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag aan (ongeveer vier kopjes koffie), en het American College of Obstetricians and Gynecologists adviseert ten zeerste om de inname van cafeïne te beperken tot minder dan 200 milligram tijdens de zwangerschap (ongeveer twee kopjes)—hoewel een studie uit 2020 suggereert dat cafeïne tijdens de zwangerschap volledig moet worden vermeden.

In een reeks studies over de menselijke gezondheid zijn koffie en cafeïne in verband gebracht met mogelijke preventie van verschillende ziekten, met weinig nadelige effecten bij gezonde mensen.

Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van koffie zijn:

  • Lager risico op diabetes type 2
  • Bescherming tegen en beheer van leverziekte
  • Bescherming tegen de ziekte van Parkinson
  • Verminderd risico op endometriumkanker
  • Bescherming tegen de ziekte van Alzheimer
  • Preventie van nierziekte en verlaagd risico op dialyse

Veel van deze voordelen zijn opgedoken in prospectieve menselijke studies, hoewel er nog steeds meer grootschalig onderzoek nodig is voordat we deze claims met absolute zekerheid kunnen bekijken.

De rol van cafeïne en koffie bij hartaandoeningen heeft de afgelopen jaren veelbelovende resultaten laten zien, met matige tot hoge consumptie die een verminderd risico op hartaandoeningen vertoont bij prospectieve studies van grote populaties.

Cafeïne kan mogelijk de snelheid van waargenomen inspanning (RPE) verminderen die gepaard gaat met pijn en ongemak om training met een hoog volume te verbeteren.