Inheemse activisten vechten tegen de Line 3-pijplijn – en ze hebben uw hulp nodig

Search

Aardolie voedt een groot deel van ons leven – het helpt onze auto’s te rijden, houdt onze huizen warm en bouwt de wegen waarop we lopen. Aardolie veroorzaakt echter ook grote schade aan onze planeet: de verbindingen kunnen kankerachtig of anderszins giftig zijn, wat een negatieve invloed heeft op onze planeet en de menselijke gezondheid.

Bovendien, voordat aardolie materialiseert en ons helpt een van de essentiële dingen te doen die we doen, begint het als ruwe olie. En dat is waar pijpleidingen voor ruwe olie worden geïntroduceerd, met name de Lijn 3-pijpleiding: een oliepijp die zich uitstrekt van Canada tot de Verenigde Staten

Lijn 3 is een 330-mijlspijpleiding. Het begint in Alberta, Canada en loopt door staten als North Dakota, Minnesota en eindigt in Wisconsin.

Maar pijpleidingen zoals Lijn 3 zijn schepen voor vervuiling en vergiftiging. De bedoeling achter pijpleidingen is om een eenvoudigere manier van transport voor vloeistoffen en gassen te creëren, maar ze veroorzaken uiteindelijk meer kwaad dan goed. Ze doden de dieren in het wild die de olie binnenkrijgen, vergiftigen de grond die het bedekt en vervuilen de lokale watersystemen waartoe het toegang heeft.

Een groep inheemse leiders marcheert met spandoeken die dingen zeggen als "Halte lijn 3"
Een paar honderd mensen verzamelden zich aan de oever van Gichi-gami (Lake Superior) om te protesteren tegen de voorgestelde Teerzandpijpleiding van Enbridge Line 3 in september 2019 / Foto met dank aan Fibonacci Blue

Dat is de reden waarom mensen vechten tegen de Lijn 3-pijpleiding – de meest prominente daarvan zijn inheemse activisten en waterbeschermers.

Inheemse activisten hebben keer op keer gevochten voor de heilige aard van zowel land als water: we hebben ze zien vechten tegen de implementatie van de Dakota Access Pipeline, de Trans Mountain-pijpleiding en in de voorhoede van de anti-Line 3-beweging. We hebben inheemse activisten te danken voor het redden van ons van een miljard ton koolstof per jaar.

De strijd tegen de Lijn 3-pijpleiding is het zoveelste voorbeeld van dit behoud van land en water. In een interview met NPR, Tara Houskaeen tribale advocaat en inheemse activist aan de frontlinies van de Line 3-protesten, zei: “Als ik een project als dit zie dat zichzelf factureert als een vervanging van een oude lekkende lijn, is mijn eerste vraag: ‘waarom laat je je oude puinhoop in de grond en bouw je een nieuwe pijpleiding door een nieuw ecosysteem in nieuwe rivierloodsen in nieuwe wateren, zodat het ergens anders kan lekken?'”

Het is een van de vele argumenten die inheemse milieuactivisten hebben tegen de Lijn 3-pijpleiding. De pijpleiding zou uiteindelijk worden geïnstalleerd in gebieden waar inheemse reservaten zijn, wat van invloed is op de landbouwgrond waar deze gemeenschappen onvermoeibaar aan hebben gewerkt om te behouden.

De ‘Stop Line 3’-campagne bestaat uit inheemse activisten en gemeenschappen die proberen deze heilige facetten van de natuur te behouden.

Een menigte mensen marcheert naar het capitool van Minnesota, met borden als "Bescherm onze toekomst", "Bescherm onze kinderen", "Klimaatrechtvaardigheid nu"en "Bescherm onze aarde"
Ongeveer 100 mensen verzamelden zich bij de hoofdstad van Minnesota en marcheerden naar het centrum van St. Paul om de Block (Line 3) Party af te trappen. Het evenement is 24 uur muziek en voedsel buiten de Public Utilities Commission, die zou beslissen of de bouw van de Enbridge Line 3-oliepijpleiding al dan niet zou worden goedgekeurd. Mei 2018 / Foto met dank aan Fibonacci Blue

Volgens Vox: “Lijn 3 zal olie leveren uit de teerzanden van Alberta – een dikke, dichte stof genaamd bitumen – die duurder, moeilijker en zelfs slechter voor het milieu is om te winnen dan andere vormen van olie.”

Dat betekent niet alleen dat deze ruwe oliepijpleiding inherent schadelijk is, het is gemaakt met het afzonderlijke materiaal van zandteer dat nog gevaarlijker is voor het land en het water dat het bedekt.

Bovendien is zandteer het moeilijkste materiaal om op te ruimen, waardoor de impact bijna volledig permanent is.

Een recent rapport zei dat de milieu-impact van de Lijn 3-pijpleiding het equivalent zou zijn van 50 kolencentrales en 38 miljoen extra benzinevoertuigen op onze wegen.

Volgens de website van Stop Line 3: “Lijn 3 zou de verdragsrechten van Anishinaabe-volkeren en -naties op zijn pad schenden – wilde rijst is een middelpunt van de Anishinaabe-cultuur, het groeit in tal van stroomgebieden die lijn 3 probeert over te steken.”

De invasie en uiteindelijke vernietiging van inheems land is waar Noord-Amerika op is gebouwd. Sinds het begin der tijden is het gebrek aan zorg voor inheemse mensen en land keer op keer bestendigd.

Een man marcheert met een menigte langs de kant van een landelijk gebied weg, met een rode vlag met de tekst EER ONZE VERDRAGEN
“Beginnend bij de bovenloop van mississippi en eindigend 256 mijl en 18 dagen later in de hoofdstad van de staat Minnesota, roept de Treaty People Walk for Water gouverneur Walz op om de verdragen te respecteren, de inheemse soevereiniteit te respecteren en de vergunningen voor de lijn 3 teerzandpijpleiding in te trekken voor de gezondheid van de planeet en toekomstige generaties.” Augustus 2021 / Foto met dank aan Peg Hunter

Luisteren naar en versterken van de stemmen van inheemse activisten is belangrijk omdat we kolonisten zijn op inheems land. Dat betekent het werk doen van het lezen, luisteren en versterken van de stemmen van inheemse activisten die vechten voor het behoud van hun land.

De Stop Line 3-website vertelt zijn publiek dat “waar je ook bent en wat je vaardigheden ook zijn, er is een plaats voor jou in de beweging om lijn 3 te stoppen.”

De Stop Line 3-campagne organiseert evenementen in huizen, gemeenschapscentra, kerken, scholen en online.

U kunt betrokken raken bij evenementen of actie ondernemen op andere nuttige manieren, zoals het ondertekenen van petities, het schrijven naar vertegenwoordigers en het organiseren van workshops voor gemeenschappen in uw omgeving.

Met uw hulp kunnen inheemse gemeenschappen het land behouden dat zo rechtmatig van hen is.