7 inheemse activisten die je moet kennen

Search

Inheemse gemeenschappen worden vaak verkeerd begrepen en verkeerd voorgesteld door de reguliere media en politiek.

Toch hebben inheemse activisten altijd in de frontlinie gestaan van wereldwijde kwesties om de heiligheid van de aarde te behouden en op te komen voor mensenrechten.

De impact van het kolonialisme heeft de inheemse bevolking op een laag pitje gezet van representatie en toegankelijkheid, in al zijn media.

Als inheemse mensen op hun land zijn inheemse mensen beschermers van onze systemen van water en land – en we kunnen van hen leren.

Inheemse gemeenschappen hebben bijvoorbeeld vaak ‘waterbeschermers’ of culturele organisatoren, die gepassioneerd zijn over het behoud van schone watersystemen in meren, rivieren en oceanen.

Onlangs hebben lokale waterbeschermers in Noord- en Zuid-Dakota bij het Standing Rock Reservation gestaan om zich uit te spreken tegen ruwe oliestructuren – zoals de Dakota Access Pipeline – die watersystemen kunnen vervuilen.

Naast de bescherming van watersystemen, vechten inheemse activisten ook tegen de marginalisering waarmee ze worden geconfronteerd.

De gewelddadige onderdrukking van inheemse volkeren, zoals ontheemding, racisme en classisme, zijn de reden dat ze 15 procent van ’s werelds armste bevolking uitmaken. En toch blijven ze vechten om de grootste schat van de aarde te behouden: de natuur.

Als je solidair wilt zijn met inheemse gemeenschappen, is hier een lijst van inheemse activisten van wie je nu kunt leren, ondersteunen en volgen:

Sarah Hert

Advocaat en professor aan de Universiteit van Kansas, Muscogee Nation of Oklahoma (Lawrence, Kansas)

Sarah Deer aan een bureau
Sarah Deer / Foto met dank aan John D. en Catherine T. MacArthur Foundation – gebruikt met toestemming.

Sarah Deer is een activist, advocaat en hoogleraar Women, Gender, and Sexuality Studies aan de Universiteit van Kansas.

In 2013 was Sarah een belangrijke activist in de strijd voor de herautorisatie van de Violence Against Women Act, een wet die ‘de tribale jurisdictie uitbreidde om niet-inheemse daders van huiselijk en seksueel geweld te vervolgen’.

Sarah heeft ook haar ideeën uitgebreid in haar boek gericht op het beëindigen van seksueel geweld tegen inheemse gemeenschappen.

Jasilyn Oplader

Lid van de Cheyenne River Sioux Tribe (Eagle Butte, South Dakota)

Na het opmerken van de geestelijke gezondheidscrisis onder tieners in het Cheyenne River Reservation, gelegen in South Dakota, begonnen Jasilyn Charger en haar vrienden de One Mind Youth Movement, een organisatie die outreach, eenheid en onderwijs faciliteert door menselijke verbinding.

Jasilyn speelde ook een essentiële rol in de strijd tegen de Dakota Access Pipeline door een anti-pijpleiding waterloop te organiseren. Jasilyn heeft haar passie voor gemeenschapszorg en klimaatrechtvaardigheid gebruikt om te pleiten voor inheemse volkeren.

Je kunt meer werk van Jasilyn volgen op Instagram.

Herfst Peltier

Inheemse Canadese wateractivist, Wikwemikong First Nation (Ontario, Canada)

Herfst Peltier spreekt in een microfoon
Autumn Peltier, Chief Water Commissioner, The Anishinabek Nation, spreekt op Nature’s Last Chance-sessie, Global Landscapes Forum New York City 2019. / Foto met dank aan Justin Davey, Global LAndscapes Forum

Autumn Peltier is een zeventienjarige wateractivist. Op achtjarige leeftijd hield ze zelfs haar eerste toespraak voor de First Nations-bevolking in Canada.

Autumn heeft met politici en beleidsmakers gesproken over het belang van het behoud van water – een heilig onderdeel van inheemse gemeenschappen en cultuur. Onlangs werd Autumn benoemd tot hoofdwatercommissaris door de Abnishinabek Nation: een groep politieke activisten en pleitbezorgers.

Je kunt meer te weten komen over Autumn door haar te volgen op Instagram.

Nathan Phillips

Voormalig directeur van native youth alliance en lid van Nebraska’s Omaha Tribe (Ohama, Nebraska)

Nathan Phillips is de voormalige directeur van de Native Youth Alliance, een non-profitorganisatie van jonge Indiaanse leiders die op cultuur gebaseerde gemeenschapsverandering teweegbrengen en de traditionele inheemse cultuur in stand houden.

Nathan was ook aanwezig bij de Standing Rock-protesten van 2016 en 2017, die vochten tegen de ontwikkeling van een oliepijpleiding in North Dakota.

Nessa Turnbull

Bundjalung-vrouw en winnaar van de Young People’s Human Rights Medal 2019 (Sydney, New South Wales)

In 2019 werd Vanessa Turnbull-Roberts erkend als een van de toonaangevende inheemse activisten van Australië.

Vanessa is een mensenrechtenactiviste voor pleitbezorgers voor kinderhuisvestingsrechten – als een kind dat gedwongen was Vanessa is weggehaald bij haar familie en werkt nu aan het afschaffen van de buitenhuiszorg in Australië.

Je kunt meer van Vanessa’s werk volgen dat pleit voor mensenrechten door Sjilpen en Instagram.

Larissa Crawfords

Antiracisme onderzoeker en lid van de Pyramid Lake Paiute Tribe (Alberta, Canada)

Larissa Crawford is een gepubliceerde onderzoeker, kunstenaar en klimaatveranderingsactivist.

Ze is de oprichter van Future Ancestors Services, een inheemse en zwarte, door jongeren geleide dienst die zich richt op klimaatrechtvaardigheid door een antiracistische lens.

Larissa is gepassioneerd over het behoud van de heilige aard van mensen en planeet Aarde en richt haar transformationele diensten op toegankelijkheid, antiracisme en anti-ageisme.

Je kunt Larissa volgen op Instagram.

Txai Suruí

Inheemse milieuactivist en amazonebehoudsactivist (Rondônia, Brazilië)

Een van de vele inheemse activisten in Zuid-Amerika is Txai Suruí, die werkt aan het behoud van het Amazonewoud.

Txai vecht tegen de ontbossing en landroof die zo gewoon is voor regenwouden over de hele wereld. 58,4% van het Amazone-regenwoud grenst aan Brazilië, waardoor het een groot deel is van het groen en de iconische natuurbescherming van Zuid-Amerika – Txai werkt samen met andere inheemse Braziliaanse activisten om te voorkomen dat het bos wordt afgebroken.

Je kunt meer van haar werk volgen op Instagram en Sjilpen.

Om inheemse mensen in onze gemeenschappen te vertegenwoordigen, is het essentieel om achter de activisten te staan die vechten voor hun recht om gehoord, gezien en begrepen te worden.

Je kunt beginnen met te leren van en steun te geven aan deze activisten die werken aan een betere wereld.