Ademtraining bij hyperventilatie

Ademtraining bij hyperventilatie in Leidschendam

Cliënten uit Leidschendam, Voorburg, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Leidschenveen, Mariahoeve, Voorschoten, Leiden. Zuid-Holland, heel het land! Voel je welkom!

 

Ontspanningstherapie en Ademtraining bij hyperventilatie en stress

Ademtraining bij hyperventilatie

 

Teveel stress? Doe er wat aan, Ontspanningstherapie helpt!

Vandaag de dag gaan velen van ons vaak gebukt onder stress, veroorzaakt door zeer uiteenlopende oorzaken. Het lichaam reageert met signalen als hyperventilatie, nek -en schouderproblemenen andere spanningsklachten.

Niet altijd is het haalbaar om ALLE stressfactoren   uit te schakelen. Op zijn minst is het echter van groot belang beter met stress te leren omgaan.

Het doen van ademhalings- en  ontspannings- oefeningen is één van de meest doeltreffende manieren om te ontspannen en de adem te reguleren.

Wat is hyperventilatie?

Bij hyperventilatie verliest het lichaam meer  koolzuur dan het produceert. Dit komt door een “verkeerde” manier van ademen, meestal alleen  in het borstgebied (als reactie op bijv. spanning). Hierdoor ontstaat een verandering van de zuurgraad van het bloed, dat op zijn beurt typische klachten die hierbij horen veroorzaakt.

Men kan last hebben van aanvallen van benauwdheid (acute hyperventilatie).De klachten kunnen echter ook chronisch zijn en verschillende vage klachten gaan hier vaak mee gepaard, zoals: vermoeidheid, slapeloosheid, angst, depressie, hartkloppingen, duizeligheid en zelfs maag- en darmklachten.

Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademhalen waarbij u te snel of te diep ademtzonder dat dit nodig is zoals bv. tijdens een zware fysieke inspanning.

Ademtraining bij hyperventilatie

 

Als je, zoals bij hyperventilatie, te snel en te diep ademt wanneer je ergens rustig zit,daalt de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in het lichaam (respiratoire alkalose)omdat je te weinig of niet lang genoeg uitademt.

Klachten bij hyperventilatie:

Bij een tekort aan CO2 ontstaat vaatvernauwing, waarbij een vermindering vande bloedvoorziening van de hersenen optreedt en de zuurstof minder goed aan de weefselswordt afgeven. Dit kan een aantal vervelende verschijnselen veroorzaken zoals:– benauwd gevoel, kortademigheid- krop in de keel- droge mond- prikkelingen in handen en voeten- slappe, onzekere benen- krampen- duizeligheid, misselijkheid- hoofdpijn- slecht zicht, wazig zicht- zweten, klam gevoel- het idee flauw te vallen- versnelde hartslag- een pijnlijk, benauwd gevoel in de borst, hartkloppingen- een gespannen gevoel in de bovenbuik- overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving- paniekgevoelensHyperventilatie kan een eenmalig verschijnsel zijn en bijvoorbeeld aanvalsgewijs verlopen(acute hyperventilatie), maar het kan ook regelmatig terugkomen.Bij een chronische hyperventilatie kunnen allerlei vage klachten optredenterwijl de kortademigheid niet zo uitgesproken is, waardoor de patiënten somslange onderzoeken moeten ondergaan voor de oorzaak wordt gevonden.

Oorzaken van Hyperventilatie

Hyperventilatie kan optreden wanneer u erg zenuwachtig gespannen of angstig bentof na een periode van verhoogde stress, na een woede-uitbarsting, enz.

Ook overbelasting of oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam maaktdan stresshormonen aan, zoals adrenaline, alsof het zich voorbereidt op een inspanning.U gaat vanzelf sneller ademhalen en uw hart gaat sneller kloppen.Bij mensen die al langer hyperventilatieklachten hebben, treden de klachtennogal eens op na een inspanning. Ook angst voor een aanval kan een nieuwe aanval uitlokken.Soms treedt hyperventilatie op na langdurig cafeïnegebruik.Bij sommige patiënten met klachten en symptomen vergelijkbaar met chronischehyperventilatie is er sprake van (lichte) hartklepstoornis (mitralisklepprolaps).

Wanneer naar de huisarts?

– als u een beklemd gevoel op de borst heeft dat niet weggaat;- als u erg benauwd of kortademig bent en u denkt dat het niet door hyperventilatie komt;- als de genoemde maatregelen die u zelf neemt, niet helpen.

Wat houdt ademtraining en ontspanningstherapie in?

Wanneer men sterk belemmerd wordt in het dagelijks functioneren door bovengenoemde klachten, is het heel goed mogelijk via individuele behandeling en training hier iets aan te doen.

Ademtraining bij hyperventilatie

Bij hyperventilatieklachten zal de nadruk liggen op de ademtherapie aangevuld met ontspannings-  en bewegingsoefeningen.

Bij andere klachten, veroorzaakt door spanningen, kan een individueel programma worden opgesteld, afgestemd op de cliënt.

Soms loopt er een cursus die gericht is op ademtraining en ontspanning.

Andere manieren om stress te reduceren

Tijdens of na het volgen van de ontspanningstherapie is het mogelijk dit te combineren met andere manieren om stress te reduceren:

1. Yoga:

Door het doen van yoga-oefeningen leert men zich beter te ontspannen, de adem te beheersen en wordt men zich beter bewust van het eigen lichaam en de signalen die het geeft. Hatha Yoga is een eeuwenoud systeem van oefeningen die de spieren in conditie houdt, zorgt voor een betere bloedsomloop, de gewrichten soepel houdt en de weerstand tegen ziekten vergroot. U kunt zich aansluiten bij de bestaande groepen.

Voor informatie over Hatha Yoga: Hatha Yoga

2.Voetreflexzônetherapie:

Reflexzônetherapie is een methode om via het bewerken van reflexzônes op de voeten reacties op te wekken in corresponderende delen van het lichaam (o.a. organen en weefsels). Er wordt een beroep gedaan op het zelfgenezend vermogen van het lichaam, dat gestimuleerd wordt door de behandeling. Deze therapie is uitstekend toe te passen bij zeer uiteenlopende klachten zoals bijvoorbeeld: spanningsklachten, hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten, longklachten, hoge- of lage bloeddruk, depressieve klachten, hormonale verstoringen, rugklachten, vochtophoping en reuma.

Voor meer informatie over voetreflexzonetherapie

 

3.Bachbloesemtherapie:

De Bachbloesemtherapie is ontwikkeld door de  Engelse arts Edward Bach. Zijn visie is verwant aan    de denkbeelden uit de natuurgeneeskunde en de homeopathie.

De Bachremedies werken vooral op de psyche van de mens. Het zijn uit bloesems getrokken sterk verdunde tincturen die verlichting kunnen geven  bij zeer uiteenlopende klachten, zoals o.a.: angst, wanhoop, neerslachtigheid, onzekerheid, besluiteloosheid, paniek en shock. Voor meer informatie over Bachbloesemtherapie: Klik hier

 

Ademtraining bij hyperventilatie

 

4. Reiki-behandeling:

Reiki is universele levensenergie die kan worden overgebracht via de handen. Deze energie is rustgevend en helend. Met Reiki zijn in principe alle soorten klachten aanvullend te behandelen.Belangrijk: bij klachten dient altijd eerst een arts te worden geraadpleegd.

Voor meer informatie over een Reikibehandeling: klik hier

Ademtraining bij hyperventilatie

 

U kunt ook een Reikicursus volgen, dan kunt u zelf uw klachten (ook) behandelen. Voor meer informatie over Reikicursussen: klik hier 

 

 

Ademtraining bij hyperventilatie

 

De kosten

Ontspanningstherapie en ademtraining bij hyperventilatie en/of stress:

Eerste consult: gesprek en anamnese kost € 55,-Vervolgbehandeling:Een individuele sessie van 30 min. tot 45 min. kost € 55,-.Voetreflexzonemassage: 3/4 uur tot max. 1 uur kost 55 euroReikibehandeling: 3/4 uur tot max. 1 uur kost 55 euro

Voor kosten van Reikicursussen, kijk even op de informatiepagina over Reikicursussen klik hier

Voor informatie over Hatha Yoga: Hatha Yoga 

Uitloop van consulten wordt in rekening gebracht.Afzeggingen dienen uiterlijk 48 uur van te voren plaats te vinden, anders worden de kosten in rekening gebracht.

Als u gezondheidsklachten heeft waarvan u wilt weten wat de oorzaak is, dan kunt u zich laten doormeten met dePrognos® Computerapparatuur:  klik hier

ademtraining bij hyperventilatie

Voor het afspreken van een behandeling of als je meer informatie wilt, ga dan naar Contact en vul het formulier in. Ik kom er dan snel bij je op terug