Afvallen kan opvliegers verminderen

Een zeer kleine studie suggereert dat opvliegers kunnen worden verlicht door deel te nemen aan een intensief programma voor een gezonde levensstijl.

Deze informatie wordt verstrekt door Breastcancer.org.
Doneer om gratis middelen en programma’s voor mensen met borstkanker te steunen.

Een zeer kleine studie suggereert dat opvliegers (ook wel hot flushes genoemd) minder ernstig kunnen zijn als vrouwen deelnemen aan een intensief programma voor een gezonde levensstijl en gedragsverandering.

Opvliegers kunnen bijzonder hinderlijk zijn tijdens en na de menopauze. Hormonale therapiebehandelingen voor borstkanker kunnen ook opvliegers veroorzaken. Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen met overgewicht of obesitas vaker last hebben van opvliegers. Mensen worden geclassificeerd als te zwaar of zwaarlijvig op basis van de body mass index (BMI), een betrouwbare indicator van lichaamsvet.

De studie naar opvliegers werd uitgevoerd bij een kleine groep vrouwen die deelnamen aan de PRIDE-studie (Program to Reduce Incontinence by Diet and Exercise). De PRIDE-studie was opgezet om na te gaan of vrouwen met blaascontroleproblemen baat zouden hebben bij een intensief afslankingsprogramma.

Van de 338 vrouwen in de PRIDE-studie zeiden 154 vrouwen dat ze ook last hadden van opvliegers. Dus besloten de onderzoekers te kijken of het afslankprogramma enig effect zou hebben op de opvliegers.

Ongeveer 66% van de vrouwen nam gedurende 6 maanden deel aan het intensieve voorlichtings- en adviesprogramma over dieet en levensstijl. Het programma omvatte maaltijdbeheer en bewegingsbegeleiding; het doel was 7% tot 9% van het lichaamsgewicht te verliezen. De vrouwen werden aangemoedigd om minstens 200 minuten per week aan lichaamsbeweging te doen. De rest van de vrouwen volgde lessen over gewichtsverlies, lichaamsbeweging, gezond eten en een gezonde levensstijl. De lessen werden eenmaal per maand gehouden gedurende 4 maanden, dus deze vrouwen gingen in totaal naar vier lessen.

Alle vrouwen werden aan het begin van de studie en 6 maanden later, na afloop van het afslankprogramma, gevraagd naar hun opvliegers. Toch werd de vrouwen slechts één vraag gesteld over hoe vervelend de opvliegers waren, met behulp van een zogenaamde Likert-schaal met vijf niveaus, gaande van “helemaal niet vervelend” tot “zeer vervelend”.

Vrouwen in het afslankprogramma hadden meer dan twee keer zoveel kans om te melden dat hun opvliegers met minstens één categorie waren verbeterd, vergeleken met vrouwen die alleen de vier lessen volgden.

Gewichtsverlies was niet de enige reden voor de grotere kans op verbetering van de opvliegers bij de vrouwen in het afslankprogramma. Sommige vrouwen in het programma verloren niet veel gewicht, maar meldden toch minder hinderlijke opvliegers. Dit betekent dat specifieke onderdelen van het programma, zoals de trainingsbegeleiding of de counseling, kunnen hebben geholpen de opvliegers te verlichten.

Hoewel deze resultaten suggereren dat een intensief programma om af te vallen en een gezondere levensstijl aan te nemen opvliegers kan helpen verlichten, is het belangrijk te weten dat de studie enkele zwakke punten had:

  • het was niet specifiek ontworpen om te kijken hoe gewichtsverlies opvliegers kan helpen beheersen (de nadruk lag op blaascontroleproblemen)
  • slechts een klein aantal vrouwen nam deel
  • opvliegers werden aan het begin en het eind van de studie beoordeeld aan de hand van slechts één vraag

Menopauzesymptomen zoals opvliegers, angst en slaapproblemen kunnen de levenskwaliteit van sommige vrouwen drastisch verminderen. Voor deze vrouwen – ongeacht hun gewicht – kunnen verschillende veranderingen in dieet en levensstijl enige verlichting bieden. Meer informatie over de menopauze en stappen die u kunt ondernemen om de hinderlijke symptomen te verlichten vindt u op de Borstkanker.org pagina’s over omgaan met menopausale symptomen.