Geurgevoeligheid: wanneer geuren symptomen veroorzaken

allergie voor parfum

Als u hoofdpijn krijgt, moeite heeft met ademhalen of huiduitslag ontwikkelt na blootstelling aan sterke parfums of colognes, kunt u een geurgevoeligheid hebben.

allergie voor parfum

Als je niest elke keer dat je een vleugje parfum of kamerontgeur krijgt, ben je misschien een van de miljoenen mensen met een geurgevoeligheid.

Maar liefst 30 procent van de ondervraagde mensen in een onderzoek van de Universiteit van West Georgia zei dat ze geparfumeerde producten irritant vinden. Mensen met astma of chemische gevoeligheden kunnen sterke geuren bijzonder problematisch vinden vanwege de allergie-achtige symptomen die ze veroorzaken.

In tegenstelling tot boompollen of huidschilfers zijn parfums en geuren bijvoorbeeld geen allergenen, ze zijn irriterend – maar dat betekent niet dat ze geen allergiesymptomen zoals niezen kunnen veroorzaken.

Dus wat is het verschil tussen een allergeen en een irriterend middel? In vrij eenvoudige bewoordingen zorgt een echt allergeen ervoor dat het immuunsysteem van een persoon chemicaliën vrijgeeft om de indringer te bestrijden. Op weg naar de strijd kon een ontsteking het gevolg zijn – ogen konden water geven, neus kon vullen, enzovoort.

“Een allergeen is een eiwit waarvan bekend is dat het een IgE-gemedieerde reactie veroorzaakt,” legt Beth A. Miller, MD, directeur van de Astma, Allergie en Sinus Clinics van de Universiteit van Kentucky en hoofd van de afdeling allergie en immunologie van de school in Lexington uit. IgE, of immunoglobuline E, is een antilichaam dat door het lichaam wordt geproduceerd als reactie op blootstelling aan een allergeen.

Een irriterend middel daarentegen provoceert het immuunsysteem niet. Maar het heeft er geen probleem mee om ogen te laten tranen of neuzen te laten lopen.

Het wordt niet begrepen hoe of waarom dit gebeurt. “Een irriterend middel is een chemische stof of product dat symptomen veroorzaakt zonder een bekende immunologische oorzaak,” zegt Miller, dus het veroorzaakt geen IgE-gemedieerde reactie.

“Gevoeligheid is echt een niet-specifieke term,” merkt Miller op. Alleen een allergeen kan een echte allergie veroorzaken, terwijl ‘irriterende stoffen gevoeligheden veroorzaken’.

Kortom: Wat mensen een “parfumallergie” noemen, is geurgevoeligheid of een allergie voor een chemische stof in het parfum.

Symptomen van geurgevoeligheid

U kunt twee soorten allergiesymptomen hebben als gevolg van geurgevoeligheid – ademhalings-, neus- en oogsymptomen, net als die van seizoensgebonden allergiesymptomen – of huidallergiesymptomen.

Symptomen van geurgevoeligheid kunnen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Moeite met ademhalen
 • Piepende ademhaling
 • Een strak gevoel in de borst
 • Verergering astma symptomen
 • Loopneus en verstopte neus
 • Niezend
 • Een huidallergie zoals contactdermatitis – een jeukende, rode uitslag die op de huid verschijnt

De opkomst van geurgevoeligheden

Mensen met astma kunnen gevoeliger zijn voor geuren en kunnen allergische symptomen of verergering van astmasymptomen ervaren door blootstelling aan parfums, geurstoffen en andere chemicaliën. Hoewel, zegt Miller, er niet echt een vastgesteld verband is tussen astma en geurgevoeligheid.

Mensen die al allergieën hebben, zoals seizoensgebonden allergieën of allergieën voor allergenen binnenshuis zoals schimmels en dierlijke allergenen, hebben meer kans om geurgevoeligheden te ervaren.

“Vaak zijn patiënten met allergieën gevoeliger voor deze irriterende stoffen vanwege hun allergische basisziekte,” zegt Miller. En met meer dan 50 miljoen Amerikanen die te maken hebben met allergieën, zijn dat veel mensen met een verhoogd risico op geurgevoeligheid.

Combineer die verhoogde gevoeligheid met een voortdurend toenemend niveau van irriterende chemicaliën en geuren die altijd aanwezig zijn in onze omgeving en de dingen die we elke dag gebruiken (meer dan 5.000 soorten die tegenwoordig worden gebruikt), en het is geen verrassing dat geurgevoeligheden vaker voorkomen dan aanvankelijk werd aangenomen.

Voorkomen en behandelen van geurgevoeligheden

Als u te maken heeft met allergiesymptomen veroorzaakt door geurgevoeligheid, zijn er enkele dingen die u kunt doen voor verlichting.

Nasale antihistamine en nasale corticosteroïde medicijnen kunnen allergiesymptomen veroorzaakt door deze gevoeligheden effectief beheersen. Maar het beste medicijn is echt een ons preventie – en dat betekent dat je alle geuren van jezelf en uit je omgeving moet houden.

Er zijn gewoon geen “veilige” geuren of producten die Miller kan aanbevelen voor iedereen die allergische symptomen heeft ervaren als gevolg van geurgevoeligheden.

“Elk product met een geur kan irriterend zijn voor patiënten,” merkt Miller op. “Ik stel voor dat patiënten geurvrije producten gebruiken als dat mogelijk is.” Dat betekent geurvrij:

 • Lotions
 • Zeep
 • Huidverzorgingsproducten
 • Wasmiddelen
 • Wasverzachters

Je moet zelfs wees voorzichtig met het reinigen en ontgeuren van producten die u thuis gebruikt – zoek naar producten die geen geur bevatten, die uw allergiesymptomen kunnen veroorzaken.

Mogelijk moet u ook uw vrienden, echtgenoot of partner en collega’s vragen om te voorkomen dat u zwaar geparfumeerde producten om u heen draagt of gebruikt om uw allergiesymptomen te voorkomen.

Natuurlijk is er geen vaste regel over wat je wel en niet kunt gebruiken – geurgevoeligheid is een individueel probleem.

“Dit type gevoeligheid kan variëren tussen individuen,” zegt Miller. “Bij sommige patiënten zijn alle geuren hinderlijk, en bij anderen alleen sterke geuren. [like chlorine] zijn irritant.”

Maar in plaats van het risico te lopen op allergiesymptomen door geurgevoeligheid, is het het beste om conservatief te zijn – en alle producten met geur te vermijden voor de beste kans om uw allergiesymptomen te vermijden.