https://www.verywellfit.com/diet-overview-5215298

Dieet is een verzamelnaam die verwijst naar het eetpatroon van een persoon. Voorbeelddiëten kunnen veganistische, vegetarische, keto-, paleo-, glutenvrije, caloriearme, fodmap-arme en mediterrane diëten zijn. Elk dieet heeft zijn eigen reeks richtlijnen die beschrijven wat wel en niet compliant is. Veganistische diëten bevatten bijvoorbeeld geen dierlijke producten van welke aard dan ook en bestaan in plaats daarvan uit alle plantaardige voedingsmiddelen.

Er is geen one-size-fits-all als het gaat om diëten en voedingsplannen. Leer meer over specifieke eetpatronen om te vinden wat het beste voor u is. U kunt ook elk type dieet aanpassen om het beter te laten passen bij uw levensstijl, doelen en behoeften.

Veelgestelde vragen


 • Wat is het keto dieet?

  Oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van epilepsie, omvat het keto-dieet een maaltijdplan dat zeer laag is in koolhydraten en veel vet. Het prijst aanzienlijk gewichtsverlies door het lichaam in een staat van ketose te brengen (de toestand waarin het lichaam niet genoeg koolhydraten heeft om te gebruiken voor energie, dus het verbrandt in plaats daarvan vet). Het is belangrijk op te merken dat er tot op heden geen onderzoek is gedaan om de veiligheid van het keto-dieet op lange termijn te beoordelen.


 • Wat is het mediterrane dieet?

  Het mediterrane dieet is een hoog aangeschreven manier van eten die is geïnspireerd door de eet- en levensstijlgewoonten van mensen die in de Middellandse Zee wonen, zoals de Griekse bevolking. De langetermijnbenadering van levensstijl bevordert smaak, gemeenschap, beweging en overvloed of voedingsstoffen en voedselkeuzes. Nietjes van het mediterrane dieet omvatten volle granen; groente; magere eiwitbronnen zoals vis, peulvruchten en noten; en gezonde vetten zoals olijfolie. Onderzoek suggereert dat het mediterrane dieet het risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes kan verminderen. Het wordt vaak het beste algemene dieet genoemd door “US News and World Report.”


 • Wat is een ontstekingsremmend dieet?

  Mensen met chronische ontstekingen of ontstekingsziekten kunnen geïnteresseerd zijn in het volgen van een ontstekingsremmend dieet. Het richt zich op voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam verminderen, zoals fruit, groenten, volle granen en meer. Het raadt voedingsmiddelen af die ontstekingen verhogen, zoals bewerkte voedingsmiddelen en alcohol.


 • Hoeveel koolhydraten zitten er in een koolhydraatarm dieet?

  Er is geen universele definitie van een koolhydraatarm dieet. Het aantal toegestane koolhydraten op een koolhydraatarm dieet hangt af van het specifieke maaltijdplan. Het keto-dieet is bijvoorbeeld een variatie op een zeer koolhydraatarm dieet dat meestal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag aanbeveelt. Er zijn aanwijzingen dat een koolhydraatarm dieet kan worden gedefinieerd als minder dan 130 gram per dag, of 26% van de totale energie-inname.


 • Wat is het BRAT dieet?

  Het BRAT-dieet is een zeer restrictief dieet dat wordt aanbevolen voor mensen met gastro-intestinale problemen of maagklachten. BRAT staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Het wordt niet meer zo veel aanbevolen, maar het werd vroeger sterk aanbevolen door kinderartsen voor kinderen met maagproblemen.

Belangrijkste termen