6 zogenaamde dieetregels om te breken als u wilt afvallen

6 zogenaamde dieetregels om te breken als u wilt afvallen
Koolhydraten

Sara Remington / Stocksy United / Getty Images


  • Dieetregel # 1: eet vaker om de hongermodus te voorkomen
  • Dieetregel # 2: Vermijd alle koolhydraten
  • Dieetregel # 3: Blijf bij vetarm voedsel
  • Dieetregel # 4: trainingen met hoge intensiteit zijn de juiste keuze
  • Dieetregel # 5: Eet alleen biologisch, niet-GMO, glutenvrij voedsel
  • Dieetregel # 6: gebruik cheatdagen om je aan je dieet te houden

Als je ooit hebt geprobeerd om af te vallen, ben je waarschijnlijk gemengde berichten tegengekomen over de beste manier om je doelen te bereiken. Mythes over gewichtsverlies en dieetregels die door de dieetcultuur worden bestendigd, bestaan al jaren.

Samen met misleide regels die komen en gaan, is er geen tekort aan verwarrend advies om de wetenschap van gewichtsverlies en gezond eten te ingewikkeld te maken. In plaats van op een dwaalspoor te worden gebracht door een of ander ongefundeerd dogma, blijf je bij de feiten voor duurzaam gewichtsbeheer op de lange termijn en voel je vrij om de ‘regels’ te overtreden.

Dieetregel # 1: eet vaker om de hongermodus te voorkomen

Realiteit: Er is niets mis met het eten van kleine, frequente maaltijden om de drang om te veel te eten tijdens de maaltijd te onderdrukken. Maar dat is niet altijd voor iedereen het beste. Kleine, frequente maaltijden kunnen voor sommigen werken, maar voor anderen misschien niet. Een duurzaam plan zal er een zijn dat rekening houdt met de levensstijl van een persoon.

Hoewel je nooit het gevoel wilt hebben dat je jezelf uithongert, is vaker eten niet noodzakelijkerwijs de meest effectieve manier om af te vallen en het af te houden. Houd in plaats daarvan rekening met je interne hongersignalen om je eetpatroon te sturen en hersenloos snacken of emotioneel eten te verminderen. Een geïndividualiseerde benadering van maaltijdplanning zal er een zijn die rekening houdt met de hele persoon.

Dieetregel # 2: Vermijd alle koolhydraten

Realiteit: Koolhydraten zijn de favoriete brandstofbron van het lichaam en geven ons energie. Sommige zeer voedzame voedingsmiddelen bevatten koolhydraten, zoals fruit, groenten, volle granen, zuivelproducten en peulvruchten, om er maar een paar te noemen.

Koolhydraten alleen veroorzaken geen gewichtstoename. Wanneer u een hogere calorie-inname niet in evenwicht brengt met voldoende fysieke activiteit, kan uw gewicht na verloop van tijd omhoog kruipen. Het kiezen van een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke koolhydraten zal u helpen om u langer vol te voelen en uw eetlust te kalmeren.

Dieetregel # 3: Blijf bij vetarm voedsel

Realiteit: Veel voedingsmiddelen die van nature weinig vet bevatten, zoals de meeste groenten en fruit, zijn voedzame keuzes. Maar bewerkte voedingsmiddelen die zijn gewijzigd om het vet te verwijderen (zoals vetvrije saladedressings) bevatten vaak toegevoegde suiker om het verlies aan smaak te compenseren en helpen u mogelijk niet om uw doel te bereiken.

Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle vetten gelijk zijn gemaakt. Hoewel ze rijk zijn aan voedingsvet, zijn avocado’s, noten, olijven en eierdooiers eigenlijk heel voedzaam. Natuurlijke vetten stillen je honger, wat gewichtsverlies in het algemeen kan ondersteunen.

Dieetregel # 4: trainingen met hoge intensiteit zijn de juiste keuze

Realiteit: High-intensity interval training (HIIT) is een grote trend geworden in de fitnessindustrie. Een sessie met hoge intensiteit kan in korte tijd megacalorieën verbranden en kan geweldig zijn voor gewichtsverlies. Afhankelijk van uw fitnessstartpunt is HIIT echter niet altijd de beste manier om te gaan.

In sommige gevallen kan het doen van een harde training meer kwaad dan goed doen. In plaats van jezelf uit te dagen voor een blessure, bouw je geleidelijk aan je vooruitgang op en geef je voldoende tijd voor herstel tussen de trainingen, zodat je consistent kunt blijven.

Dieetregel # 5: Eet alleen biologisch, niet-GMO, glutenvrij voedsel

Realiteit: Hoewel er enkele opmerkelijke voordelen zijn bij het kiezen van biologische, glutenvrije of niet-GMO-voedingsmiddelen, bevatten veel voedingsproducten met deze labels nog steeds toegevoegde suiker, natrium of conserveermiddelen. Een organisch koekje is bijvoorbeeld nog steeds een koekje.

Biologische, niet-GMO en glutenvrije voedseletiketten kunnen in sommige gevallen worden gebruikt als een marketingtruc, in plaats van een betrouwbare richtlijn voor voedzaam eten. In plaats van labelclaims op het eerste gezicht te accepteren, wees kritisch. Reik naar voedzame, hele voedingsmiddelen, in plaats van sterk bewerkte voedingsmiddelen die een gezondheidshalo hebben.

Dieetregel # 6: gebruik cheatdagen om je aan je dieet te houden

Realiteit: Cheat-dagen lijken misschien een welkome onderbreking van een te restrictief programma voor gewichtsverlies, maar in plaats van voedsel als “goed” of “slecht,” je gewichtsverlies richten op het maken van duurzame, voedzame keuzes zal je op de lange termijn alleen maar ten goede komen.

Kunnen traktaties soms passen in een voedzaam, uitgebalanceerd dieet? Absoluut! Maar doelbewust overdrijven om jezelf een “pauze” te geven van een restrictief plan voor gewichtsverlies, kan je vermogen om een gezonde houding ten opzichte van voedsel te ontwikkelen saboteren. Een meer gematigde benadering van eten en bewegen zal je van de destructieve achtbaanrit van jojo-diëten houden.

Een woord van bodymindspirit

Evidence-based voeding is altijd in ontwikkeling en hoewel één voedingsstrategie voor een bepaalde populatie mensen kan werken, betekent dit niet dat het voor u zal werken. De beste manier om de “dieetregels” te doorbreken, is door je te concentreren op gedragsveranderingen en een gezonde relatie met voedsel op te bouwen waarmee je het plezier van eten kunt behouden terwijl je je gezondheidsdoelen bereikt.

Probeer holistisch naar je eet- en bewegingsgewoonten te kijken, in plaats van grote voedselgroepen weg te snijden of je toevlucht te nemen tot extreme maatregelen. Eenvoudige veranderingen zoals het krijgen van een betere grip op emotioneel eten of het leren koken van groenten die je leuk vindt, kunnen alles zijn wat nodig is om je te helpen vrede te vinden op een gezonder gewicht.